ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Το Facebook βλάπτει δημοκρατία και παιδιά»

Η ηγεσία του Facebook «επιλέγει τα κέρδη επί της ασφάλειάς μας σε καθημερινή βάση», είπε σε ακρόασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πληροφοριοδότης Φράνσις Χάουγκεν

Kathimerini.gr

Γράφει ο Γιάννης Παλαιολόγος

Η ηγεσία του Facebook «επιλέγει τα κέρδη επί της ασφάλειάς μας σε καθημερινή βάση», είπε χθες σε ακρόασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πληροφοριοδότης Φράνσις Χάουγκεν, με τρόπο που «βλάπτει τα παιδιά, τροφοδοτεί τον διχασμό και αποδυναμώνει τη δημοκρατία μας».

Η πρώην εργαζόμενη της εταιρείας μίλησε για τους κινδύνους για τη δημοκρατία που συνεπάγεται η προτεραιότητα που δίνει η διαδικτυακή πλατφόρμα σε «ακραίο περιεχόμενο». Τέτοιου είδους περιεχόμενο στις σελίδες του Facebook, είπε, έχει ενισχύσει τον πολιτικό εξτρεμισμό, έχει οδηγήσει σε επεισόδια μαζικής βίας και έχει επιδεινώσει την ψυχική υγεία ευάλωτων ομάδων, όπως έφηβα κορίτσια – κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από τις εσωτερικές έρευνες της ίδιας της εταιρείας.

Η Χάουγκεν είπε ότι ο νόμος περί ψηφιακών υπηρεσιών (Digital Services Act), την πρότασή της για τον οποίο παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Δεκέμβριο, «έχει την προοπτική να γίνει παγκόσμιο πρότυπο» για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας. Ο DSA εστιάζει στη ρύθμιση του περιεχομένου που αναρτάται στις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες. Η τελική του μορφή βρίσκεται ακόμα υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου.

Η πληροφοριοδότης τόνισε τη σημασία η νομοθεσία να υποχρεώσει τις μεγάλες πλατφόρμες να δίνουν πρόσβαση στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι αλγόριθμοί τους. Ανέδειξε το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις διαδικτυακής παραπληροφόρησης, μεταξύ άλλων του ρωσικού κράτους, αποκαλύφθηκαν από αναλυτές που έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του Twitter, το οποίο είναι «πολύ πιο διαφανές» από το Facebook. Οι επιχειρήσεις αυτές, όπως είπε, λάμβαναν χώρα και στις σελίδες του Facebook, αλλά δεν είχαν εντοπιστεί επειδή η εταιρεία δεν δίνει αντίστοιχη πρόσβαση στα αναγκαία δεδομένα. Το Facebook είναι η λιγότερο διαφανής από τις μεγάλες πλατφόρμες, είπε, και αυτό οδηγεί «σε πιο ανεύθυνη συμπεριφορά».

Η Χάουγκεν τάχθηκε επίσης κατά των εξαιρέσεων των ΜΜΕ από τους κανόνες για τη ρύθμιση διαδικτυακού περιεχομένου (ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα στις διαβουλεύσεις για τον DSA). «Κάθε σύγχρονη εκστρατεία παραπληροφόρησης χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ», τόνισε, λέγοντας ότι μια τέτοια εξαίρεση θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Η Χάουγκεν θα βρεθεί αύριο στο Παρίσι προκειμένου να μιλήσει για τα ίδια θέματα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Το reality check του Μπάιντεν

Το reality check του Μπάιντεν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος παραδέχτηκε και δημοσίως πως η Ρωσία πιθανόν να επιτεθεί της Ουκρανίας με μια δήλωση-πρόβλεψη
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ