ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

To πρώτο «τεστ αναπνοής» για ανίχνευση της COVID-19

Το διαγνωστικό σύστημα InspectIR COVID-19 Breathalyzer, όπως ονομάζεται, έχει διαστάσεις μικρής χειραποσκευής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ιατρεία και άλλους χώρους

Kathimerini.gr

Το πρώτο τεστ που ανιχνεύει χημικά στοιχεία της COVID-19 στην αναπνοή εγκρίθηκε την Πέμπτη από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Το διαγνωστικό σύστημα InspectIR COVID-19 Breathalyzer, όπως ονομάζεται, έχει διαστάσεις μικρής χειραποσκευής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ιατρεία και άλλους χώρους, δίνοντας το αποτέλεσμα του ελέγχου μέσα σε τρία λεπτά. Μία συσκευή μπορεί να αναλύσει περίπου 160 δείγματα την ημέρα. Η νέα μέθοδος έχει ικανότητα διάγνωσης της COVID-19 αναγνωρίζοντας πέντε χημικά στοιχεία που ανιχνεύονται στην εκπνοή μας και συνδέονται με τη λοίμωξη.

Μελέτη που εκπονήθηκε σε 2.409 εθελοντές, προκειμένου να αξιολογηθεί η αξιοπιστία της εξέτασης, έδειξε ότι αναγνώρισε με ακρίβεια το 91% των θετικών δειγμάτων και το 100% των αρνητικών. Παρόμοια αποτελέσματα είχε σε δείγματα της μετάλλαξης «Ομικρον». Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ομοσπονδιακός φορέας, η επιβεβαίωση των θετικών δειγμάτων πρέπει να γίνει με μοριακό τεστ, ενώ στα αρνητικά αποτελέσματα θα πρέπει να συναξιολογούνται και άλλοι παράγοντες, όπως η έκθεση στον ιό.

Η Ιβόν Μαντονάντο, ειδική λοιμωξιολόγος στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, η οποία, επίσης, προσπαθεί να αναπτύξει μια παρόμοια διαγνωστική εξέταση αναπνοής, χαρακτηρίζει εξαιρετική την εξέλιξη, τονίζοντας ότι «οι πολλαπλές επιλογές διαγνωστικής μεθόδου θα μας βοηθήσουν στη μετάβαση από την πανδημική στην ενδημική φάση της COVID-19» και προσθέτει ότι «τα μοριακά τεστ ήταν πραγματικά φρικτά. Ηταν παρεμβατικά και χρειάζονταν ώρες μέχρι να λάβουμε το αποτέλεσμα. Οσο ευκολότερη γίνεται η εξέταση αλλά και η διάγνωση τόσο καλύτερα θα είμαστε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση