ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:28
 

Το σύστημα που γράφει ειδήσεις και κείμενα δεν είναι fake news

Το σύστημα τροφοδοτείται με κείμενα και στη συνέχεια μπορεί να «εμπνευστεί» και μόνο του να γράψει τη συνέχεια

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα συγγραφικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο είναι τόσο δημιουργικό στη γραφή πειστικών κειμένων, που πήραν την ασυνήθιστη, ομολογουμένως, απόφαση να μπλοκάρουν την ελεύθερη χρήση του, από φόβο μήπως αξιοποιηθεί κακόβουλα για τη συγγραφή ψευδών ειδήσεων (fake news), οι οποίες θα παραπλανούν τον καθένα.

Το σύστημα με την ονομασία GPT2, που μπορεί να συγγράψει ειδήσεις και λογοτεχνικά κείμενα, είναι δημιούργημα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας OpenAI, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζεται από τον Ιλον Μασκ (Space X και Tesla). Οι δημιουργοί του συστήματος ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν την πεπατημένη και να μη δώσουν ελεύθερα στο κοινό την έρευνά τους, αλλά αντίθετα να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο διαλόγου σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις ενός τέτοιου συστήματος.

Το σύστημα τροφοδοτείται με κείμενα (από λέξεις έως μία σελίδα) και στη συνέχεια μπορεί να «εμπνευστεί» και μόνο του να γράψει τη συνέχεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν το κείμενο έχει συνοχή, απέχει από την πραγματικότητα, καθώς χρησιμοποιεί αναφορές και «τσιτάτα», τα οποία είναι όλα κατασκευασμένα. Οι προτάσεις βασίζονται σε πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί διαδικτυακά, αλλά η σύνθεση είναι μοναδική.

Ωστόσο κάποιες φορές το σύστημα «γεννά» κείμενα ή καλύτερα αποσπάσματα κειμένων, τα οποία δεν έχουν και πολύ νόημα από δομικής άποψης ή περιέχουν ανακρίβειες που προκαλούν γέλιο. Σε ένα δείγμα της δουλειάς του συστήματος, το οποίο δόθηκε προς εξέταση στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανέφερε ότι μία πορεία διαμαρτυρίας είχε διοργανωθεί από έναν άνθρωπο, ο οποίος ονομαζόταν Πάντι Πάουερ, ονομασία που γνωρίζουν όσοι έχουν βρεθεί στη Βρετανία και ότι πρόκειται για την επωνυμία μιας αλυσίδας γραφείων στοιχημάτων.

Και η ίδια η κατασκευάστρια ομάδα του συστήματος παραδέχεται ότι παρατήρησε πολλές περιπτώσεις αποτυχίας. «Σε πολλές περιπτώσεις επαναλαμβάνεται το κείμενο, άλλοτε υπάρχουν λογικές ανακολουθίες, όπως παραδείγματος χάρη γίνονται αναφορές σε υποθαλάσσιες πυρκαγιές, ενώ συχνά παρατηρείται και ασυνήθιστη μεταβολή της θεματολογίας», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η αρχική «εκπαίδευση» του GPT2 έγινε με μια βάση δεδομένων που περιείχε περίπου δέκα εκατομμύρια άρθρα. Στη συνέχεια το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μαθαίνει μόνο του να προσαρμόζεται τόσο στο στυλ όσο και στο περιεχόμενο του κειμένου που πρέπει να γράψει. Μπορεί επίσης να μεταφράσει κείμενα και να κάνει την περίληψή τους.

Δεν λείπουν πάντως και οι αμφισβητίες, σύμφωνα με το BBC και τον «Γκάρντιαν», οι οποίοι θεωρούν υπερβολικούς τους ισχυρισμούς της OpenAI και επισημαίνουν ότι, έως τώρα, δεν έχει υπάρξει σχετική επιστημονική δημοσίευση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Ακιντζί: Το μήνυμά μου παρεξηγήθηκε

«Μην τα μασάς ρε μεγάλε θα σου κόψει τον μισθό σου ο Ερντογκάν;»
Mitsos  |  13:36

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ περιμένει από όλα τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο

«Ακόμη μια κοτούλα μίλησε. Έχεις κότσια κύριε, δείξε τα, αν όχι πήγαινα στο κοτέτσι σου!!! »
ΑΚΑ  |  08:53

Άρθρο Τσαβούσογλου στους NYT: Γιατί η Τουρκία πολεμά στη Συρία

«Για τον Τσαβούσογλου όσοι αντιτίθενται στα σχέδια της Τουρκίας είναι τρομοκράτες. Τώρα πρόσθεσαν στη ...»
ΑΚΑ  |  08:51

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X