ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία: Επιχείρηση «φθηνές ντομάτες» ενόψει εκλογών

«Ο κόσμος που ζει με τον κατώτατο μισθό δεν μπορεί να πάει στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς»

Newsroom Κ, Αθήνα

Σε μια μεσοαστική συνοικία της Κωνσταντινούπολης, μια μεγάλη ουρά οδηγεί έως την τεράστια τέντα με την επιγραφή «Η απόλυτη μάχη κατά του πληθωρισμού». Τα όπλα της μάχης αυτής είναι οι φθηνές ντομάτες, πατάτες και πιπεριές, προϊόντα που στην υπόλοιπη χώρα έχουν ανατιμηθεί δραματικά εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού και της πτώσης της τουρκικής λίρας.

«Ο κόσμος που ζει με τον κατώτατο μισθό δεν μπορεί να πάει στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς», λέει ο 38χρονος Ρεϊχάν Κελετσί, περιμένοντας τη σειρά του. «Αυτές οι τέντες με τα διατιμημένα προϊόντα είναι πολύ καλές για εμάς, αλλιώς θα καθόμασταν σπίτι και θα περιμέναμε να πεθάνουμε».

Δεκάδες τέτοιου είδους προσωρινές κρατικές αγορές χωρίς μεσάζοντες έχουν στηθεί σε τουλάχιστον έξι πόλεις, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να εκτονώσει τη δυσαρέσκεια ενόψει των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου. «Οι οικονομικές παράμετροι έχουν μεγάλη επίδραση στα εκλογικά αποτελέσματα και ο υψηλός πληθωρισμός, που έχει επιπτώσεις στην κατανομή εισοδήματος, δεν θα βοηθήσει την κυβέρνηση», είπε η καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κοτς της Κωνσταντινούπολης Σέλβα Ντεμιράλπ.

Στις προεκλογικές ομιλίες του, ο Τούρκος πρόεδρος αποδίδει την αύξηση των τιμών σε ξένη συνωμοσία κατά της χώρας, σε κερδοσκόπους και μεσάζοντες, τους οποίους υπόσχεται να πατάξει ως τρομοκράτες. «Εχουμε δώσει, δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε μαθήματα σε όσους τρομοκρατούν μέσω των τροφίμων», είπε.

Η άνοδος κατά ένα τρίτο των τιμών στα τρόφιμα οφείλεται στη μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας, που έχασε το 33% της αξίας της έναντι του δολαρίου τον Αύγουστο. Εκτοτε έχει ανακτήσει μέρος της αξίας της, αλλά ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο κυμάνθηκε περίπου στο 20%. Η υποτίμηση αύξησε το κόστος των εισαγόμενων τροφίμων, αλλά και της εγχώριας παραγωγής, η οποία απαιτεί εισαγόμενους σπόρους, λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα και πετρέλαιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X