ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τουρκία: Τέλος εποχής για το PKK, έπειτα από 41 χρόνια

Την αυτοδιάλυσή του ανακοίνωσε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, σε μια ιστορική απόφαση έπειτα από συνέδριο στο Β. Ιράκ

Του Μανώλη Κωστίδη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.

Τo PKK ανακοίνωσε την απόφασή του για τερματισμό του ένοπλου αγώνα του, που ξεκίνησε το 1984, και την αυτοδιάλυσή του, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη ανακούφιση στην Τουρκία, με τον Χακάν Φιντάν να δηλώνει πως αυτή η απόφαση είναι «σημαντική» και να αναφέρει ότι η Αγκυρα θα παρακολουθεί τα επόμενα βήματα της οργάνωσης. Το ερώτημα που θέτουν όσοι αντιπολιτεύονται τις εξελίξεις είναι ποιες είναι οι παραχωρήσεις της Τουρκίας προς τους Κούρδους. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για «κρίσιμη καμπή για μια Τουρκία δίχως τρομοκρατία» και ανέφερε πως είναι «μια σημαντική απόφαση για την ειρήνευση και την ηρεμία του λαού μας», τονίζοντας πως «ανοίγουν οι θύρες μιας νέας εποχής». O πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε επίσης πως οι μυστικές υπηρεσίες, όπως και άλλες υπηρεσίες της χώρας, θα παρακολουθήσουν με προσοχή όλη τη διαδικασία.

Το πρακτορείο ειδήσεων Firat, το οποίο έχει στενές σχέσεις με τους Κούρδους, δημοσίευσε την καταληκτική διακήρυξη του συνεδρίου που πραγματοποίησε το PKK την περασμένη εβδομάδα στο βόρειο Ιράκ, ως απάντηση στην έκκληση που έγινε τον Φεβρουάριο από τον φυλακισμένο ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για διάλυση. Στη διακήρυξη εκτός από την αυτοδιάλυση του PKK υπάρχει το αίτημα της οργάνωσης που μιλάει για το ιδρυτικό σύνταγμα της Τουρκίας το 1921, οπότε Τούρκοι και Κούρδοι ίδρυαν κοινό κράτος, γεγονός που σύμφωνα με το PKK άλλαξε με τη Συνθήκη της Λωζάννης και το επόμενο σύνταγμα του 1924 που αγνόησε τους Κούρδους. Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Sozcu TV, Ουγούρ Ντουντάρ, κατηγορεί τη διακήρυξη και υποστηρίζει πως το «PKK αρνείται τη Συνθήκη της Λωζάννης και μιλάει για γενοκτονία που υπέστησαν οι Κούρδοι».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι αυτή η εξέλιξη είναι ιστορική όσον αφορά την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. «Θεωρώ την απόφαση αυτή πολύ σημαντική, ιδίως όσον αφορά τη μόνιμη ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Φυσικά υπάρχουν πρακτικά βήματα που πρέπει να γίνουν μετά τη λήψη αυτής της απόφασης. Θα τα παρακολουθήσουμε στενά. Η μεγαλύτερη ευχή μας είναι ο χώρος της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ευημερίας και της ασφάλειας που αναπτύσσουμε στην Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια να επεκταθεί περαιτέρω, να υπερβεί την Τουρκία και να επηρεάσει θετικά άλλα κράτη και λαούς στην περιοχή μας», δήλωσε ο κ. Φιντάν. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι «αν αυτή η απόφαση εφαρμοστεί με ειλικρίνεια και με τρόπο που να κατευνάσει και άλλες ανησυχίες, θα καταστεί μια πολύ ευοίωνη απόφαση για το μέλλον μας, για τους πολίτες μας, για όλους». Ο αντιπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος DEM Ταγίπ Τεμέλ δήλωσε πως η απόφαση του PKK να αυτοδιαλυθεί είναι σημαντική για τον κουρδικό λαό και για το σύνολο της Μέσης Ανατολής. «Η απόφαση του PKK να τερματίσει την ύπαρξή του και να μπει στον δρόμο για νέα μεταμόρφωσή του θα απαιτήσει επίσης σημαντική στροφή στην επίσημη κρατική νοοτροπία της Τουρκίας και θα υποχρεώσει στην υιοθέτηση νέου παραδείγματος».

Η απόφαση ήρθε μετά την έκκληση για ειρήνευση που έκανε τον περασμένο Φεβρουάριο ο φυλακισμένος ηγέτης του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον τουρκικό Τύπο, στη νοτιοανατολική Τουρκία υπάρχει κινητικότητα καθώς αποσύρονται οι αντάρτες του PKK από τα βουνά με κατεύθυνση το βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία. Η εφημερίδα Sozcu αναφέρει πως δόθηκε εντολή στους διοικητές των στρατιωτικών δυνάμεων να αποφύγουν τις συγκρούσεις με το PKK. Οσον αφορά την κατάσταση των ανώτερων στελεχών του ΡΚΚ, εξετάζεται μια φόρμουλα καταφυγής τους σε τρίτη χώρα, που προς το παρόν δεν κατονομάζεται. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, τα όπλα του PKK πιθανότατα θα παραδοθούν στις κυβερνήσεις του Ιράκ και της Συρίας. Το φιλοκουρδικό κόμμα DEM, πάντως, αναμένει επίσης να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης του ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο νησί Ιμραλί, όπως και την αποφυλάκιση εκατοντάδων δημάρχων και μελών του κόμματος με την κατηγορία σχέσεων με τρομοκρατική οργάνωση. 

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση από τότε που το PKK ξεκίνησε την εξέγερσή του το 1984. Το PKK από την Τουρκία και πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση. Η διαφυγή του Οτσαλάν από τη Συρία, όπου είχε τη βάση του, και αργότερα η σύλληψή του στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Ναϊρόμπι το 1999 είχε προκαλέσει έντονη κρίση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μανώλη Κωστίδη

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση