ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία: Το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν απειλεί ο Ιμάμογλου

Ο επανεκλεγείς δήμαρχος της Πόλης αντιμετωπίζει, όμως, τη δικαιοσύνη με κατασκευασμένες κατηγορίες

ΠΗΓΗ: Reuters

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Για το πολιτικό του μέλλον θα πρέπει να αρχίσει να φοβάται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, εφόσον δεν εγκαταλείψει τις αυταρχικές του κυβερνητικές πρακτικές, σύμφωνα με τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος επανεξελέγη δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Ο ενθουσιασμός που προκάλεσε η νίκη του εδραίωσε τον 52χρονο δήμαρχο ως τον κυριότερο αντίπαλο του Ερντογάν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times, ο Ιμάμογλου προειδοποίησε ότι ο Ερντογάν «θα συρρικνώσει τον πολιτικό του βίο εάν δεν λάβει το μήνυμα και συνεχίσει να κάνει τα ίδια. Ολα είναι στο χέρι του».

Ο Ιμάμογλου είπε ότι οι τοπικές εκλογές, στις οποίες το προεδρικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχασε έδαφος σε όλη τη χώρα, σηματοδοτούν τη σαφή απόρριψη από το εκλογικό σώμα του ασφυκτικού ελέγχου του Ερντογάν πάνω στους κρατικούς θεσμούς. Τούρκοι και διεθνείς αναλυτές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την υπονόμευση του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, καθώς ο Ερντογάν εισέρχεται στην τρίτη δεκαετία διακυβέρνησης. «Εχει εξελιχθεί σε καθεστώς, ένα σύστημα όπου ακόμη και ο επικεφαλής θεσμικού οργάνου στην Κωνσταντινούπολη δεν μπορεί να ασκήσει τις αρμοδιότητές του χωρίς εντολή πολιτικού προσώπου. Οι κρατικές δομές αντικατοπτρίζουν τη βούληση ενός και μόνον ανθρώπου. Οι πρόσφατες εκλογές αποτέλεσαν καταδίκη αυτών των πρακτικών», λέει ο δήμαρχος.

Την προπερασμένη Κυριακή οι Τούρκοι ψηφοφόροι οδήγησαν το ΑΚΡ στη μεγαλύτερη εκλογική του ήττα από την ίδρυσή του εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, με το κεμαλικό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) του Ιμάμογλου να εξασφαλίζει νίκες στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας.

Ο Ερντογάν, από τη μεριά του, στήριξε ενεργά τις υποψηφιότητες του κόμματός του, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου η ήττα του Ιμάμογλου είχε καταστεί προτεραιότητα για το ΑΚΡ. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης αφιέρωσαν δυσανάλογα μεγάλη κάλυψη στον αντίπαλο του Ιμάμογλου, υποψήφιο του ΑΚΡ, Μουράτ Κουρούμ, ενώ ο Ερντογάν έστειλε επιτόπου πλειάδα υπουργών του προκειμένου να προωθήσουν εκ του σύνεγγυς το μήνυμα του εκλεκτού του Τούρκου προέδρου.

«Το διακύβευμα δεν υπήρξε ποτέ ο δήμος της Πόλης. Ο ίδιος ο πρόεδρος της δημοκρατίας ανακήρυξε τον εαυτό του συνομιλητή των εκλογών», λέει ο Ιμάμογλου. Ο Ερντογάν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αυτές οι εκλογές θα είναι οι τελευταίες του, με τη θητεία του να λήγει το 2028. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν, όμως, ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα διεκδικήσει και πάλι τότε την ψήφο, σε περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εκλογών ή ύστερα από τροποποίηση του συντάγματος. Ο Ιμάμογλου, από την πλευρά του, ξεκινάει τη δεύτερη θητεία του στον δήμο με δύο σημαντικές δικαστικές υποθέσεις να εκκρεμούν εις βάρος του. Ο δήμαρχος έχει καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης και σε απαγόρευση καθόδου σε εκλογές το 2022 για προσβολή κρατικού λειτουργού. Η εκδίκαση της έφεσης εκκρεμεί. Σε ξεχωριστή ποινική υπόθεση, που αναμένεται να εκδικασθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ο Ιμάμογλου κατηγορείται για διαφθορά, με τον συνήγορό του να χαρακτηρίζει φαιδρή την κατηγορία.

Αν καταδικασθεί για διαφθορά στη δίκη που ξεκινάει στις 15 Απριλίου, ο Ιμάμογλου θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης επτά ετών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Το 2022 είχε καταδικασθεί σε 15 ημέρες φυλάκισης για «προσβολή της εθνικής εκλογικής επιτροπής».

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την προπερασμένη Κυριακή, η εκλογική επιτροπή κήρυξε άκυρη την εκλογή του Κούρδου δημάρχου της πόλης Βαν κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Ο Αμπντουλάχ Ζεϊντάν κηρύχθηκε έκπτωτος, παρά το ποσοστό 55% που εξασφάλισε στην κάλπη, εξαιτίας παλαιότερης καταδίκης του. Τον δήμο κατέλαβε ο υποψήφιος του ΑΚΡ με ποσοστό 27%, στη συνέχεια όμως η ανώτατη εκλογική επιτροπή έδωσε τον δήμο πίσω στον Ζεϊντάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση