Kathimerini.gr
Το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν υπεγράφη από τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Τζέι Ντι Βανς και τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχάμαντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ, δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπογραφή του μνημονίου αποτελεί μέρος της συμφωνίας-πλαισίου, η οποία ανακοινώθηκε, μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, ενώ η επίσημη τελετή υπογραφής προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου στην Ελβετία.
Μέχρι την Παρασκευή θα ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ
Μιλώντας λίγο μετά την άφιξή του στο Εβιάν της Γαλλίας για τη σύνοδο της ομάδας G7, ο Τραμπ ανέφερε ότι τα Στενά του Ορμούζ θα ανοίξουν πλήρως έως την Παρασκευή.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι το κείμενο της συμφωνίας θα δοθεί στη δημοσιότητα κάποια στιγμή μετά την επίσημη υπογραφή της, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να διαπιστώσει εάν μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στον Λίβανο. «Θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να βάλουμε σε τάξη τον Λίβανο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφερόμενος στη συμφωνία με το Ιράν και στον ρόλο των συμμάχων των ΗΠΑ, σημείωσε: «Δεν πιστεύω ότι θα χρειαστούμε μεγάλη βοήθεια, αλλά δεν είναι κακή ιδέα».
Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν έως ότου η Τεχεράνη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία. «Δεν θα υπάρξει άρση κυρώσεων για το Ιράν μέχρι να κάνει όσα πρέπει να κάνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Πούτιν και Ζελένσκι δείχνουν πρόθυμοι να κάνουν κάτι για τον πόλεμο»
Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε επίσης ότι είχε «καλές συνομιλίες» την Κυριακή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ότι αμφότεροι φαίνονται πρόθυμοι να προχωρήσουν σε ενέργεια σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Είχα καλές συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Κυριακή, και οι δύο έδειξαν ανοιχτοί στο να κάνουν κάτι για τον πόλεμο», ανέφερε ο Τραμπ.




























