ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Tραμπ: «Eπιστρέφει» στα ψηφοδέλτια με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε, μόλις λίγες ώρες πριν από τις προκριματικές εκλογές της «Σούπερ Τρίτης», ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να αποκλειστεί από τα ψηφοδέλτια για το προεδρικό χρίσμα στην πολιτεία

Kathimerini.gr

Ανατρέποντας την απόφαση περί αποκλεισμού του Τραμπ από τα ψηφοδέλτια που είχε ληφθεί σε πολιτειακό επίπεδο τον περασμένο Δεκέμβριο στο Κολοράντο, το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ήρθε να ανοίξει σήμερα, μόλις λίγες ώρες πριν από τις προκριματικές εκλογές της «Σούπερ Τρίτης», την πόρτα για την επιστροφή του 77χρονου Ρεπουμπλικανού σε ακριβώς αυτά τα ψηφοδέλτια.

Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι σε συνολικά 16 αμερικανικές Πολιτείες (μεταξύ αυτών και στο Κολοράντο) καλούνται αύριο, Τρίτη, 5 Μαρτίου, στις κάλπες για να δώσουν το προεδρικό χρίσμα της παράταξής τους στον Τραμπ ή στη Νίκι Χέιλι.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας του Κολοράντο είχε αποφανθεί, τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι ο Τραμπ δεν έχει δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ, επικαλούμενο τη 14η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος και την καταγγελλόμενη ως ενεργό εμπλοκή του ίδιου του Τραμπ στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2021.

 

Μια ομάδα έξι εκλογέων, με δικηγόρο τον Τζέισον Μάρεϊ, είχε προσφύγει προηγουμένως στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας του Κολοράντο ενάντια στην προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, θέτοντας έτσι τις βάσεις ενός νομικο-πολιτικού θρίλερ το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει συνολικά τις εξελίξεις στον δρόμο προς τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024.

Το πολιτειακό Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο αποφάσισε πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι ο Τραμπ δεν έχει δικαίωμα να είναι στα ψηφοδέλτια καθώς έκρινε ότι εκείνος είχε εμπλακεί ενεργά στην ανταρσία της 6ης Ιανουαρίου του 2021, όταν οπαδοί του επιχείρησαν να εισβάλουν στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον με στόχο να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα που είχε δώσει τη νίκη στον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το εδάφιο 3 της 14ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος που χρονολογείται από το 1868, θα πρέπει να αποκλείεται από κάθε δημόσιο αξίωμα στις ΗΠΑ όποιος ενεπλάκη σε ανταρσία «ενώ είχε προηγουμένως ορκιστεί να υποστηρίζει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών ως μέλος ο ίδιος του Κογκρέσου ή ως αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών ή ως μέλος οιουδήποτε νομοθετικού σώματος ή ως εκτελεστικός ή δικαστικός λειτουργός οποιασδήποτε Πολιτείας».

Η πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ άσκησε έφεση σε εκείνη την απόφαση του Κολοράντο με αποτέλεσμα η υπόθεση να οδηγηθεί ενώπιον του ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου το οποίο όμως τελικά, με τη σημερινή του απόφαση η οποία ήταν μάλιστα ομόφωνη, έρχεται να δικαιώσει τον Τραμπ.

«Εκτός από τη διασφάλιση ότι ο Τραμπ θα παραμείνει στα ψηφοδέλτια στο Κολοράντο, αυτή η απόφαση είναι πιθανό να επηρεάσει και άλλες παρόμοιες υποθέσεις. Μέχρι στιγμής, δύο άλλες Πολιτείες, το Μέιν και το Ιλινόι, ακολούθησαν το παράδειγμα του Κολοράντο. Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου καταργεί μία από τις οδούς που θα ανάγκαζαν τον Τραμπ να λογοδοτήσει για τον ρόλο του στην αμφισβήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020», σχολιάζει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος NBC News.

Με βάση λοιπόν τη σημερινή απόφαση του ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, εάν ο Τραμπ δικαιούται, τελικώς, να είναι προεδρικός υποψήφιος στην πολιτεία του Κολοράντο, θα πρέπει να δικαιούται παράλληλα να είναι υποψήφιος και σε κάθε άλλη αμερικανική Πολιτεία. Αυτό σημαίνει ότι εκείνος δεν μπορεί να αποκλειστεί πια από την κούρσα για την προεδρία, τουλάχιστον όχι με βάση το εδάφιο 3 της 14ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος…

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο ήταν ομόφωνη, με τους δικαστές να επικαλούνται μεν διαφορετικούς λόγους αλλά να καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα σύμφωνα με το οποίο ο Τραμπ δεν μπορεί να αποκλειστεί από τα ψηφοδέλτια με βάση τη 14η Τροπολογία.

«Οι Πολιτείες δεν μπορούν να μπλοκάρουν τον πρώην πρόεδρο, αποφάσισαν οι δικαστές», σημειώνουν χαρακτηριστικά στο σχετικό άρθρο τους οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

 

Με πληροφορίες από NBC News, the New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση