ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χάρις vs Τραμπ: Η επόμενη ημέρα του ντιμπέιτ

63% όσων είδαν το ντιμπέιτ θεωρεί ότι η Χάρις είχε καλύτερη εμφάνιση και το 37% ότι ο Τραμπ ήταν καλύτερος

Kathimerini.gr

Το πολυαναμενόμενο ντιμπέιτ μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ έληξε τα ξημερώματα της Τετάρτης.Κι όπως κάθε συζήτηση που περιέχει ανταλλαγή απόψεων, οι εκατομμύρια Αμερικανοί και Αμερικανίδες που παρακολούθησαν την τηλεμαχία σχημάτισαν διαφορετικές απόψεις για την επίδοση των δύο συμμετεχόντων.

Ειδικοί σχολιάζουν πως η αντιπρόεδρος Χάρις πρέπει να θεωρείται η κερδισμένη του ντιμπέιτ, καθώς κατάφερε να κάνει τον αντίπαλό της να δείχνει συγχυσμένος, ακόμη και θυμωμένος. Η ίδια δήλωσε κάποια στιγμή: «Είμαι το μόνο πρόσωπο σε αυτή τη σκηνή που έχει στην πραγματικότητα ένα σχέδιο».

Ωστόσο, για πολλούς αναποφάσιστους ψηφοφόρους η συζήτηση στερείτο εν πολλοίς ρεαλιστικών προτάσεων. Ανθρωποι που περίμεναν το ντιμπέιτ για να αποφασίσουν ποια υποψηφιότητα θα στηρίξουν τον Νοέμβριο δείχνουν να μη βρήκαν χθες αυτό που έψαχναν.

Ο Μπομπ και η Σάρον Ριντ, 77χρονοι πρώην δάσκαλοι που ζουν σε φάρμα στην Πενσιλβάνια, βρήκαν τη συζήτηση «απογοητευτική». Οι δυο τους έκλεισαν την τηλεόραση διερωτώμενοι πώς οι δύο υποψήφιοι θα καταφέρουν να βρουν τα χρήματα για τα προγράμματα που προανήγγειλαν –τους δασμούς ο Ντόναλντ Τραμπ και τη στήριξη στις μικρές επιχειρήσεις και τις νέες οικογένειες η Χάρις– και πώς η εφαρμογή τέτοιων πολιτικών θα βοηθούσε τους ίδιους που ζουν με ένα σταθερό ποσό παρά την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού. Λένε ακόμη πως οι απαντήσεις σχετικά με το μεταναστευτικό και την εξωτερική πολιτική στερούνταν λεπτομερειών. Και από τους δύο.

63% όσων είδαν το ντιμπέιτ θεωρεί ότι η Χάρις είχε καλύτερη εμφάνιση και το 37% ότι ο Τραμπ ήταν καλύτερος, σύμφωνα με διαδικτυακή δημοσκόπηση της SSRS για λογαριασμό του CNN.

Η Σαμίρα Αλι, δευτεροετής στο Πανεπιστήμιο Ουισκόνσιν – Μάντισον, παρακολούθησε το ντιμπέιτ έχοντας στον νου της ότι είναι πιθανό να μην ψηφίσει στις εκλογές. «Η Κάμαλα δεν με έχει εντυπωσιάσει ακόμη», δήλωσε η φοιτήτρια που πρώτη φορά στη ζωή της έπιασε δικό της σπίτι και ξεκίνησε να ψωνίζει για τις καθημερινές ανάγκες μόνη της. «Θα ήθελα να έχει μιλήσει περισσότερο για το κόστος στέγασης και τον πληθωρισμό», είπε. «Ακόμη δεν έχω αποφασίσει».



Ο Τζέραλντ Μέιγες, 40 ετών από το Λας Βέγκας, «βγήκε» από το ντιμπέιτ μπερδεμένος. «Τίποτα δεν μου βγάζει νόημα, και προσπαθώ να παρακολουθώ και να ενημερώνομαι», είπε. «Θέλω να μάθω με ποιον τρόπο όλα αυτά θα επηρεάσουν τα οικονομικά της οικογένειάς μου».

Από την άλλη, άνθρωποι σαν τη Σαβανάκα Κέλι, που ζει στο Μιλγουόκι και παρακολούθησε το ντιμπέιτ με τις τρεις έφηβες κόρες της, δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο η Χάρις αντιμετώπισε τον Τραμπ. Οταν ο τελευταίος αναφέρθηκε στην ψεύτικη ιστορία των μεταναστών που τρώνε κατοικίδια στο Οχάιο ξεκίνησαν όλες μαζί να γελάνε. «Αλήθεια τώρα, μπορεί κανείς να τον πάρει σοβαρά;». Ακόμη εκτίμησαν ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο έθεσε τον τέως πρόεδρο προ των ευθυνών του σε σχέση με την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο Τζέισον Χέντερσον, απόστρατος πεζοναύτης που ζει στη νότια Αριζόνα, ένιωσε μια μικρή προτίμηση προς τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Αν και αρχικά σκόπευε να μην παρακολουθήσει το ντιμπέιτ καθώς δεν «χωνεύει» κανέναν από τους συμμετέχοντες, αποφάσισε τελικά να το δει από απλή περιέργεια. «Η παρουσία του Τραμπ ήταν πιο πειστική», δήλωσε ο Χέντερσον. «Τίποτε από όσα είπε η Χάρις δεν με έκανε να σκεφθώ ότι είναι καλύτερη. Με κανέναν τρόπο». Ο Χέντερσον, που ψήφισε τον Μπαράκ Ομπάμα και ύστερα τον Ντόναλντ Τραμπ, παραδέχθηκε ότι ο τέως πρόεδρος έδειχνε χθες «λίγο τρελός», έτσι δεν είναι όμως σε όλες τις συνεντεύξεις και τις ομιλίες του;

Οι απαντήσεις του σχετικά με την Ουκρανία τού φάνηκαν αδύναμες, όμως κέρδισε τη Χάρις στη συζήτηση για τα σύνορα και τη μετανάστευση. Βλέποντας αμέσως μετά τη λήξη του ντιμπέιτ τα κανάλια της καλωδιακής τηλεόρασης να ανακηρύσσουν αναμφισβήτητη νικήτρια την Κάμαλα Χάρις αναρωτήθηκε «σίγουρα είδαμε το ίδιο πράγμα;». Αφήνει όμως μια πιθανότητα ο ενθουσιασμός του να ξεθυμάνει μέχρι τις κάλπες του Νοεμβρίου. «Ποιος ξέρει, ίσως έρθω στα λογικά μου κι εγώ αργότερα».

 

 

Πηγή: THE NEW YORK TIMES

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση