ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπουργοί Εξωτερικών G7: Σκληρή στάση απέναντι σε Κίνα, Ρωσία και Βόρεια Κορέα

Οι κορυφαίοι διπλωμάτες από την ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομικά δημοκρατιών καταδίκασαν την κινεζική, ρωσική και βορειοκορεατική επιθετικότητα

ΠΗΓΗ: AP

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι απειλές της Κίνας προς την Ταϊβάν και οι ανεξέλεγκτες δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα θα κυριαρχήσουν στην ημερήσια διάταξη σήμερα, Δευτέρα, καθώς οι απεσταλμένοι των επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομικά δημοκρατιών συγκεντρώνονται στο ιαπωνικό θέρετρο για τη δεύτερη ημέρα των συνομιλιών, που σκοπό έχουν να ανοίξουν τον δρόμο για δράση από τους ηγέτες του G7 όταν συναντηθούν τον επόμενο μήνα στη Χιροσίμα.

Σημείο καμπής για την Ουκρανία

Ο κόσμος βρίσκεται σε «σημείο καμπής» στις μάχες στην Ουκρανία και πρέπει «να απορρίψει σθεναρά τις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo με τη βία και την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις απειλές της για χρήση πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι στους ομολόγους του, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής πλευράς.

Για την αμερικανική αντιπροσωπεία, η συνάντηση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της Κίνας, δύο ζητήματα που οι υπουργοί του G7 –Ιαπωνία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Ιταλία και Ε.Ε.– θεωρούν ισχυρές προκλήσεις για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε ορισμένους κανόνες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, που ταξιδεύει με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο στόχος της κυβέρνησης Μπάιντεν για τις συνομιλίες είναι να υποστηρίξει την Ουκρανία, οι οποίες περιλαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες για τις ενεργειακές υποδομές της χώρας που ξεκίνησαν στις περσινές συνόδους του G7 στη Γερμανία, καθώς και να διασφαλίσει τη συνεχή παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Η επιτάχυνση της απομόνωσης της Ρωσίας, ιδιαίτερα μέσω οικονομικών και χρηματοοικονομικών κυρώσεων, διά των οποίων για πρώτη φορά το G7 απείλησε τον Δεκέμβριο του 2021, πριν από την εισβολή, θα είναι επίσης προτεραιότητα, είπε ο αξιωματούχος.

Η Ουκρανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια σημαντική στιγμή τις επόμενες εβδομάδες, με την τρέχουσα επίθεση της Μόσχας σε μεγάλο βαθμό να έχει σταματήσει και το Κίεβο να προετοιμάζει αντεπίθεση. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις προτεραιότητες του Μπλίνκεν στις κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις, είπε ότι θα υπάρξει συζήτηση για τρόπους εμβάθυνσης της υποστήριξης στις μακροπρόθεσμες αμυντικές και αποτρεπτικές ικανότητες της Ουκρανίας. Αυτό θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει τη θέση του Κιέβου για πιθανές διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να τερματίσουν τη σύγκρουση με τους δικούς του όρους.

Συντονισμένη δράση για την Κίνα

Από αριστερά: ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Ενρίκε Μόρα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιοσιμάσα Χαγιάσι, η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζόλι, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι. (©Kim Kyung-Hoon/Pool Photo via AP)

Ο ρόλος της Ιαπωνίας –του μοναδικού ασιατικού μέλους του G7– ως προεδρεύουσας των φετινών συνομιλιών παρέχει την ευκαιρία να συζητηθεί η συντονισμένη δράση για την Κίνα.

Οι ηγέτες και οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του G7, πιο πρόσφατα της Γαλλίας και της Γερμανίας, ολοκλήρωσαν επισκέψεις στην Κίνα, και οι διπλωμάτες στο θέρετρο της Καρουιζάουα αναμένεται να συζητήσουν τις εντυπώσεις τους για το πού βρίσκονται οι Κινέζοι σε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία.

Ψηλά στην ατζέντα και η Βόρεια Κορέα και η Ταϊβάν, που αποτελεί ένα ιδιαίτερα οδυνηρό σημείο στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Σε ένα ιδιωτικό δείπνο εργασίας το βράδυ της Κυριακής, που ήταν η πρώτη επίσημη συνάντηση των διπλωματών, ο Χαγιάσι πρότεινε να συνεχιστεί ο διάλογος με την Κίνα για τις ευρείες παγκόσμιες προκλήσεις όπου η συμμετοχή του Πεκίνου θεωρείται κρίσιμη.

Μεταξύ των κινεζικών συμφερόντων που είναι συνυφασμένα με εκείνα των πλούσιων δημοκρατιών είναι το παγκόσμιο εμπόριο, τα οικονομικά και οι προσπάθειες για το κλίμα.

Οι διπλωμάτες προσπαθούν επίσης να αντιμετωπίσουν την πρόσφατη πιο επιθετική στάση της Κίνας στη Βορειοανατολική Ασία, όπου έχει απειλήσει την Ταϊβάν, την αυτοδιοικούμενη δημοκρατία που το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι αποτελεί τμήμα του.

Ο Χαγιάσι είπε στους ομολόγους του ότι οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν να «χτίζουν μια εποικοδομητική και σταθερή σχέση, εκφράζοντας επίσης άμεσα τις ανησυχίες και καλώντας την Κίνα να ενεργήσει ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με ανακοίνωση για το κεκλεισμένων των θυρών δείπνο.

Η Κίνα έστειλε πρόσφατα αεροπλάνα και πλοία, προβαίνοντας σε προσομοίωση της περικύκλωσης της Ταϊβάν. Το Πεκίνο προσθέτει επίσης πυρηνικές κεφαλές, υιοθετώντας μια πιο σκληρή γραμμή για τις διεκδικήσεις του στη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ σχεδιάζει σενάριο επικείμενης αντιπαράθεσης.

Η ανησυχία στην Ιαπωνία μπορεί να φανεί από τις προσπάθειές της τα τελευταία χρόνια να ξεπεράσει τις πασιφιστικές, αποκλειστικά αμυντικές αρχές της, όπως εκείνες ορίστηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Τόκιο κινείται προς την απόκτηση δυνατοτήτων προληπτικού χτυπήματος και πυραύλων κρουζ για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών στην ευρύτερη περιοχή του.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν επρόκειτο να επισκεφθεί το Πεκίνο τον Φεβρουάριο, αλλά το ταξίδι αναβλήθηκε λόγω του περιστατικού με κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, ενώ δεν ακόμη επαναπρογραμματιστεί νέα επίσκεψη.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε για λίγο με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, Ουάνγκ Γι, στο περιθώριο του Φόρουμ Ασφαλείας του Μονάχου, αλλά οι επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου έχουν καταστεί σπάνιες. Ετσι, ο Μπλίνκεν θα αναζητήσει πληροφορίες από τους Γάλλους και Γερμανούς ομολόγους του για τις αλληλεπιδράσεις τους με τους Κινέζους, όπως δήλωσε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Παρά τις ενδείξεις, ιδίως από τα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ότι το G7 είναι διχασμένο για την Κίνα, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι υπάρχει κοινή ανησυχία μεταξύ των επτά χωρών για τις ενέργειες της Κίνας, ενώ πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για το πώς θα συνεχίσουν τη συντονισμένη προσέγγισή τους στην Κίνα.

Ο «πονοκέφαλος» της Βόρειας Κορέας

Από αριστερά: η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζόλι, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιοσιμάσα Χασιάσι. (©AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

Η Βόρεια Κορέα αποτελεί επίσης βασικό τομέα ανησυχίας για την Ιαπωνία και άλλους γείτονες στην περιοχή.

Από πέρυσι, η Πιονγκγιάνγκ έχει εκτοξεύσει περίπου 100 πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων –με αποδεδειγμένη δυνατότητα να φτάσουν στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ– και μια σειρά άλλων όπλων μικρότερου βεληνεκούς που απειλούν τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών «εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα με άνευ προηγουμένου συχνότητα και με άνευ προηγουμένου τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης την προηγούμενη εβδομάδα, και οι υπουργοί Εξωτερικών του G7 καταδίκασαν σθεναρά τις επαναλαμβανόμενες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα», όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική πλευρά.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: AP

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση