ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζορντάν Μπαρντελά: Ο Μακρόν δεν θα αντέξει έως το 2027

«Ημουν αντίθετος στην πρόταση του προέδρου Μακρόν να στείλει Γάλλους στρατιώτες στην Ουκρανία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά

Kathimerini.gr

Σε μια ημέρα που φάνηκε να ενσαρκώνει το σύνθημα της συζήτησης, το Athens Democracy Forum ολοκλήρωσε τις εργασίες του με τον Ζορντάν Μπαρντελά, αρχηγό του Εθνικού Συναγερμού της Γαλλίας, να συνομιλεί με τον Ρότζερ Κοέν, επικεφαλής του Γαλλικού Γραφείου των New York Times.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που είχαν στο επίκεντρο την ταυτότητα, την πολιτισμική σύγκρουση, και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του μεταναστευτικού ζητήματος, ο Μπαρντελά, με μια ρητορική που έχει διχάσει την πολιτική σκηνή, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεν θέλω να με αποκαλούν ξενοφοβικό επειδή ασκώ κριτική στη μεταναστευτική πολιτική».

«Πρέπει να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό, ώστε να έχουμε το εργατικό δυναμικό που χρειαζόμαστε. Θεωρώ ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει τι είναι ιδανικό για εκείνη», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι διαφωνεί με την άποψη ότι η Γαλλία έχει γίνει χώρα ρατσιστική, αντιθέτως, όπως είπε, υπάρχει πρόσβαση για όλους στην Υγεία και την Παιδεία. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι κάθε μετανάστης που έρχεται στη Γαλλία πρέπει να σέβεται τους νόμους και την κουλτούρα της χώρας.

Ο 29χρονος ηγέτης του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, που μεγάλωσε στο προάστιο Σεν Ντενί στο Παρίσι κι έζησε τη συνύπαρξη μεταναστευτικών κοινοτήτων και τη γένεση των εντάσεων, επιχείρησε να παρουσιάσει το κόμμα του ως δύναμη λογικής και προστασίας της Γαλλικής κουλτούρας.

Μετήλθε μία ρητορική που «κλείνει το μάτι» σε μια κοινωνία που βιώνει αλλαγές και αβεβαιότητα, ανησυχώντας για την πολιτισμική και δημογραφική ταυτότητά της. «Οι μετανάστες πρέπει να σέβονται τους νόμους και την κουλτούρα μας. Αυτό δεν είναι ακραίο· είναι ζήτημα σεβασμού και κοινωνικής συνοχής», είπε, ελκοντας κι ο ίδιος τη ρίζα του από μετανάστες, που τη δεκαετία του 1920 έφτασαν στη Γαλλία από την Ιταλία.

Σημείωσε ότι στην Αφρική καταγράφεται πληθυσμιακή έκρηξη, καθώς και μεγάλες μεταναστευτικες ροές, ενώ τόνισε ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστει χωρίς χαρακτηρισμούς, όπως ακροδεξιά, ρατσισμός ή κάτι άλλο. «Δεν θέλω η Γαλλία να εξαφανιστεί αλλά να είναι περήφανη».

Φωτ. Καθημερινή

Στη συνέχεια, διηγήθηκε το ότι ένας Αλγερινός του είπε ότι «έφυγα από τη χώρα μου γιατί έβλεπα να δυναμώνει το πολεμικό Ισλάμ, τώρα το βλέπω και στη Γαλλία». «Θέλουν να επιβάλλουν στην κοινωνία μας πράγματα που απέχουν από την κουλτούρα μας», επισήμανε.

Ερωτηθείς για την άνοδο του κόμματος του, που κάποτε ταυτιζόταν με τη σκληρή ακροδεξιά του Ζαν Μαρί Λεπέν, ο Ζορντάν Μπαρντελά ήταν ξεκάθαρος: «Τα κόμματα εξελίσσονται. Δεν είμαστε ξενοφοβικοί, είμαστε υπέρ της λογικής και της ευημερίας των πολιτών».

«Δεν νομίζω ότι ενα κόμμα που πήρε τόσο σημαντικό ποσοστό στις εκλογές είναι ισλαμοφοβικό ή ρατσιστικό. Πολλοί μας ψήφισαν διότι πιστεύουν τις αρχές μας – εγώ γεννήθηκα το 1997 και δεν μπορώ να πω ότι ταυτίζομαι με απόψεις του Ζαν Μαρί Λεπέν. Τα κόμματα εξελίσσονται. Εχουμε αλλάξει, έχουμε εξελιχθεί. Δεν είμαστε ξενοφοβικοί, αλλά διεκδικώ το δικαίωμα να ασκώ κριτική στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης χωρίς να με αποκαλούν ξενοφοβικό». «Οταν πηγαίνεις σε μια χώρα πρέπει να σέβεσαι τους νόμους και την κουλτούρα. Αν κάνεις ένα έγκλημα, θα πρέπει να σε απελαύνουν. Αυτό με κάνει ακραίο;», διερωτήθηκε.

Ο ίδιος ανέπτυξε τις σκέψεις του για μια Γαλλία που ονειρεύεται να ξαναγίνει «η πιο όμορφη χώρα του κόσμου». Ο Κοέν, τον κάλεσε να σχολιάσει, το πώς είναι δυνατόν να θεωρεί ότι η Γαλλία είναι η πιο όμορφη χώρα του κόσμου, ενώ οι περισσότεροι Γάλλοι διαμαρτύρονται για τη ζωή τους κι απάντησε ότι «η ζωή στη Γαλλία έχει γίνει εξαιρετικά ακριβή, έχουμε έλλειμμα σε γιατρούς σε διάφορα σημεία της χώρας, θεωρώ ότι πρέπει να βελτιωθούν πολλά πράγματα σε μια χώρα που θεωρώ ότι είναι η πιο όμορφη του κόσμου».

«Δεν θα αντέξει αυτή η κυβέρνηση»

Αναφορικά με την εσωτερική πολιτική σκηνή της Γαλλίας, είπε ότι τώρα «κυβερνά το κόμμα που βγήκε τρίτο, εμείς ήμασταν πρώτοι στις εκλογές. Η Συμμαχία Μακρόν τα βρήκε με την άκρα αριστερά. Δεν νομίζω να αντέξει αυτό».

Ερωτηθείς για τη στάση του δικού του κόμματος, σημειωσε: «Μια καλή στρατηγική είναι αυτή που δεν γίνεται γνωστή, άρα δεν μπορώ να σας αποκαλύψω τις προθέσεις μας. Θέλουμε όμως ο νέος πρωθυπουργός να σεβαστεί τη βούληση των πολιτών που μας ψήφισαν και να μην τους φερθεί ωσάν να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Ερωτηθείς για το τι νόμο θα ήθελε να δει για το μεταναστευτικό κι άλλες πολιτικές από τη νυν κυβέρνηση, είπε: «Θέλουμε να δούμε τη μείωση των τιμών στην ενέργεια. Εχουμε ανησυχία για την ασφάλεια της χώρας» και διηγήθηκε μια δική του ιστορία από μία πρόσφατη επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη, όταν πήρε 3 φορές ταξί, και οι ταξιτζήδες -όταν έμαθαν ότι είναι παριζιάνος-, του είπαν ότι η Γαλλία έχει πολύ κακή εικόνα όσον αφορά στην ασφάλεια της.

Σε ερώτηση για το εάν ο ίδιος θα είναι προεδρικός υποψήφιος το 2027, απάντησε αρνητικά, εκτιμώντας ότι «θα έχουμε εθνικές εκλογές πολύ νωρίτερα, δεν θα αντέξει αυτή η κυβέρνηση, άρα είμαστε έτοιμοι για μια νέα προεδρική μάχη».

«Δεν πιστεύω ότι ο πρόεδρος Μακρόν θα φτάσει ως τις εκλογές του 2027, ας είμαστε ρεαλιστές, μετά τη μεγάλη νίκη μας στις εθνικές εκλογές, δεν μπορεί να αντέξει. Δεν είμαι οπαδός του χάους, έχουμε θεσμούς που λειτουργούν, αλλά δεν νομίζω ότι θα αντέξει», συμπλήρωσε.

Τι είπε για ΗΠΑ και Ουκρανία

«Εμείς δεν είμαστε κόμμα των άκρων, στηρίζουμε τη λογική και αυτό που προσπαθώ να πετύχω είναι ότι η φωνή όσων μας στηρίζουν θα ακουστεί», είπε και πρόσθεσε: «Εχουμε μια άποψη που στηρίζεται στη λογική του realpolitik, υπό την έννοια ότι αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει στον κόσμο κι αποφασίζουμε».

Στο πλαίσιο αυτο έδωσε το παράδειγμα των δασμών των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει αντιδράσει. Τάχθηκε, δε, υπέρ ενός ήπιου προστατευτισμού σε απάντηση στη στάση των ΗΠΑ.

Οσον αφορά στις αμερικανικές εκλογές και την πιθανή επικράτηση του Τραμπ, αρνήθηκε να σχολιάσει, ωστόσο υπογράμμισε: «Δεν είμαι Αμερικανός πολίτης, βλέπω την κατάσταση από μία γαλλική οπτική γωνία και με ενδιαφέρει το συμφέρον της Γαλλίας».

Αναφορικά με τη στάση του κόμματός του στον πόλεμο της Ουκρανίας, είπε ότι «η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ ενίσχυσε τη πολεμική βιομηχανία της Αμερικής».

Κληθείς να σχολιάσει εάν το κόμμα του ήταν υπέρ του Πούτιν και κατά της Ουκρανίας, είπε ότι στηρίζει την Ουκρανία, αλλά δεν επιθυμεί να υπάρξει κλιμάκωση με τη Γαλλία. «Ημουν αντίθετος στην πρόταση του προέδρου Μακρόν να στείλει Γάλλους στρατιώτες στην Ουκρανία».

Ο Αχιλλέας Τσάλτας πρόεδρος του Democracy and Cultural foundation, τόνισε προλογικά ότι «στο Athens Democracy Forum καλούμε και ανθρώπους με τους οποίους διαφωνούμε απολύτως, αλλά θέλουμε να συζητήσουμε μαζί τους και να τους ακούσουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X