ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς τα πολεμικά πλοία και η Σερβία επηρεάζουν τις προγνώσεις της Μετεωρολογικής

Οι παρεμβολές των πολεμικών πλοίων στα συστήματα της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, επηρεάζουν η ποιότητα των ραδιοβολήσεων.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

ΓΙΑΝΝΟΣ ΛΥΤΡΑΣ

Αντιδράσεις προκύπτουν τις τελευταίες μέρες, σε σχέση με την ακρίβεια των προβλέψεων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρούνται στην Κύπρο έντονα καιρικά φαινόμενα, με τον χειμώνα να δείχνει για τα καλά τα δόντια του. 

Τους ίδιους προβληματισμούς θέσαμε στον Διευθυντή της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθη Νικολαΐδη, ο οποίος μας εξήγησε ότι, σε διάφορες περιπτώσεις, το Τμήμα Μετεωρολογίας συναντά εμπόδια και δυσκολίες στην προσπάθειά του για την πρόγνωση του καιρού.

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης, την ευθύνη για τις προγνώσεις του καιρού έχουν, μετά από ανάθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, οι Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες. Ευθύνη των Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, επίσης, είναι και η έκδοση των αναγκαίων προειδοποιήσεων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέφερε ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, εκδίδονται τριών ειδών προγνώσεις:
- η Συνοπτική Πρόγνωση, που αφορά τον καιρό που θα επικρατεί σε μια περιοχή για διάστημα πέντε μέχρι δέκα ημερών
- η Εποχική Πρόγνωση, που αφορά τον καιρό που θα επικρατεί σε μια περιοχή για περίοδο μέχρι δέκα μηνών
- η Κλιματική Πρόγνωση, που αφορά το κλίμα που θα επικρατεί μέχρι και 50 χρόνια μετά.

Το Τμήμα Μετεωρολογίας της Κύπρου, διευκρίνισε, εκδίδει προγνώσεις μόνο για τα πρώτα δύο είδη πρόγνωσης, τη Συνοπτική και την Εποχική, ωστόσο συνεργάζεται και με ερευνητικά Ιδρύματα που επίσης εκδίδουν κλιματικές προγνώσεις, όπως το Ινστιτούτο Κύπρου.

Όσον αφορά τις Συνοπτικές προγνώσεις, απαιτούνται στοιχεία που αφορούν στην παρούσα κατάσταση. Μια από τις παρατηρήσεις που απαιτούνται και είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, είπε χαρακτηριστικά, είναι η ραδιοβόλιση, δηλαδή η γνώση της μετεωρολογικής κατάστασης από την επιφάνεια της γης μέχρι και τα 200 χιλιάδες πόδια ύψος. Η διαδικασία αυτή στην ανατολική Μεσόγειο, γίνεται από το Τμήμα Μετεωρολογίας στον σταθμό της Αθαλάσσας, δύο φορές την ημέρα, με δύο μετεωρολογικά μπαλόνια. Επίσης, γίνεται από το Τελ Αβίβ ενίοτε και από το Ηράκλειο και από τη Σικελία.

Οι πολεμικοί στόλοι μπλοκάρουν την Μετεωρολογική

Η χρηστικότητα και η αξιοπιστία των προγνώσεων αυτών είναι εξαιρετική, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαΐδης. Όταν είναι γνωστή η κατάσταση της ανώτερης ατμόσφαιρας, τα συνοπτικά μοντέλα ξεκινούν καλύτερα. Τον τελευταίο ένα χρόνο στην Κύπρο, λόγω της δραστηριότητας των πολεμικών πλοίων στην θαλάσσια περιοχή και των παρεμβολών στα συστήματα της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, επηρεάζεται η ποιότητα των ραδιοβολήσεων. Συγκεκριμένα, δεν λαμβάνονται στοιχεία για την ταχύτητα και την διεύθυνση των ανέμων, γεγονός που επηρεάζει την ποιότητα των αριθμητικών προϊόντων πρόγνωσης του καιρού που παράγονται με βάση και την ραδιοβόληση. Συγκεκριμένα, πάνω από τις 2-3 χιλιάδες πόδια, δεν υπάρχουν στοιχεία για τους ανέμους, παρά μόνον στοιχεία για την θερμοκρασία και την υγρασία. «Ο καιρός έχει αποτέλεσμα στην επιφάνεια, αλλά δημιουργείται ψηλά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαΐδης, προσθέτοντας ότι το μοντέλο πρόγνωσης χάνει μια βασική παράμετρο.

Μικρή Μετεωρολογική Υπηρεσία, εξάρτηση από Σερβία

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κύπρου εντάσσεται στις μικρές μετεωρολογικές υπηρεσίες, καθώς το προσωπικό αποτελείται από μόλις 64 άτομα. Κάθε μήνα, λαμβάνει αποτελέσματα από το Εποχικό μοντέλο, που «τρέχει» για λογαριασμό όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, από την Υδρομετεωρολογική Υπηρεσία της Σερβίας. Φέτος προκύπτει πρόβλημα με την ακρίβεια της Εποχικής Πρόγνωσης της Σερβίας.

Η απόκλιση στην πρόβλεψη της Εποχικής πρόγνωσης για τον φετινό χειμώνα της περιοχής μας, εκ μέρους της Υδρομετεωρολογικής Υπηρεσίας της Σερβίας ήταν μεγάλη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Η πρόγνωση έκανε λόγο για θερμό και ξηρό χειμώνα, ωστόσο ο χειμώνας φέτος απεδείχθη σχετικά θερμός και πολύομβρος. Αυτό προέκυψε από την λάθος εκτίμηση της θέσης και της ισχύος του αντικυκλώνα των Αζορών, ο οποίος φέτος είναι ισχυρός και επιτρέπει τον καναλισμό των βαρομετρικών συστημάτων από την Βόρεια Θάλασσα, κατευθείαν στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός είναι και ο λόγος των έντονων χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων στην περιοχή μας, όπως και στις βαλκανικές χώρες και στην Ελλάδα.

Τεχνικές δυσκολίες

Η ραδιοβόλιση εκ μέρους της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που γίνεται δύο φορές την ημέρα, θα έπρεπε να γινόταν τέσσερις, εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης. Ωστόσο, υπάρχουν εμπόδια σε αυτό, όπως το κόστος και το ανεπαρκές εργατικό δυναμικό. Μια ραδιοβολίδα κοστίζει γύρω στα 120 ευρώ, οπότε με περισσότερες ραδιοβολίσεις, θα αυξανόταν κατακόρυφα το κόστος.

«Μαλακώνει» το κρύο, συνεχίζουν οι βροχές

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τις επόμενες μέρες, ο καιρός φαίνεται ότι «μαλακώνει», όσον αφορά τις χαμηλές θερμοκρασίες. Ήδη από σήμερα, το κρύο δεν είναι τόσο έντονο, και οι συνθήκες θα είναι καλύτερες, όσον αφορά τις επόμενες δύο εβδομάδες, περίπου, συμπλήρωσε ο κ. Νικολαΐδης. Οι βροχές, ωστόσο, συνεχίζονται, πρόσθεσε για το διάστημα που προαναφέραμε, βάσει των εκτιμήσεων, για την ώρα.

Πηγή 24 news

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X