
Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» του ΣΠΟΡ FM 95.00 αναφέρθηκε στην έγκριση του σχεδίου οικονομικής ενίσχυσης εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων γεωργών από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης και στο πρόγραμμα αντιμετώπισης πυρκαγιών.
Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία στις 2 Ιουλίου 2025, ενέκρινε την πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας για την εφαρμογή ειδικού επενδυτικού σχεδίου. Το σχέδιο αφορά παροχή οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 300 χιλιάδων ευρώ, στους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες γεωργούς. Απευθύνεται σε επαγγελματίες αγρότες και αγρότισσες από 18 μέχρι 50 ετών που δραστηριοποιούνται στις κατεχόμενες περιοχές. Το σχέδιο αυτό καλύπτει την αγορά γεωργικών μηχανημάτων και σύμφωνα με την υπουργό Γεωργίας, το μέγιστο ποσό που μπορεί να χορηγηθεί στον καθένα δικαιούχο είναι 20 χιλιάδες ευρώ.
Μεταβαίνοντας στο επόμενο θέμα η υπουργός δήλωσε πως η εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης κυλά ομαλά και εντός χρονοδιαγράμματος. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τις 22 Ιουλίου θα λειτουργήσουν και οι 13 μονάδες αφαλάτωσης που βρίσκονται στη Μονή. Ωστόσο, με τη λειτουργία των μονάδων δεν θα ενισχυθεί η διαθέσιμη ποσότητα νερού των γεωργών, είπε η Μαρία Παναγιώτου.
Όσον αφορά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, το Υπουργείο Γεωργίας θα ακολουθήσει τρεις βασικούς πυλώνες: πρόληψη, ετοιμότητα, καταστολή. Η υπουργός Γεωργίας τόνισε πως η έμφαση δίνεται στην πρόληψη σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Παρόλο που έχουμε πολύ περισσότερες πυρκαγιές σε αριθμό, είναι πολύ μικρότερες σε έκταση»
«Παρόλο που έχουμε πολύ περισσότερες πυρκαγιές σε αριθμό, είναι πολύ μικρότερες σε έκταση», επειδή υπάρχει άμεση ανταπόκριση, συνέχισε η υπουργός Γεωργίας, προσθέτοντας πως ο στόλος του Τμήματος Δασών έχει ενισχυθεί. Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε ετοιμότητα 10 από τα 11 πρωτεύοντα πτητικά μέσα.
Ταυτόχρονα, δήλωσε πως συνεχίζεται η ενδυνάμωση του Τμήματος Δασών, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και στην εκπαίδευσή του, με την επαναλειτουργία του Δασικού Κολεγίου.
Η διαδικασία απόκτησης ιδιόκτητων πτητικών μέσων βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία βασίζεται σε μελέτη κατά την οποία εμπειρογνώμονες δήλωσαν πως η κυπριακή δημοκρατία χρειάζεται 10 αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα. Τα τρία πρώτα θα έρθουν εντός του 2025, σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου.