ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

7.734 αιτήσεις υποβλήθηκαν στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»

Οι αιτήσεις και οι αποζημιώσεις που αποφασίστηκαν από «επιτροπή ακινήτων», σύμφωνα με τ/κ Τύπο

ΚΥΠΕ

Μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου 2024 υποβλήθηκαν στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας (ΕΑΠ)» συνολικά 7.734 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 1.840 ολοκληρώθηκαν και αποφασίστηκε αποζημίωση ύψους 467.060.546 στερλινών, ανέφερε η «πρόεδρος» της «επιτροπής», Νοβμπέρ Φερίτ Βεχτσί.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος προβάλλει σήμερα δηλώσεις της κ. Βεχτσί στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» υπενθυμίζοντας ότι η «επιτροπή» έγινε αποδεκτή ως εσωτερικό ένδικο μέσο μετά την ολοκλήρωση της απόφασης του ΕΔΑΔ την 1η Μαρτίου 2010 στην υπόθεση Δημόπουλος.

Ανέφερε επίσης ότι για 15 αιτήσεις έγινε επιστροφή, για 2 αιτήσεις ανταλλαγή και αποζημίωση και για 1 αίτηση έγινε ανταλλαγή. «Δέκα αιτήσεις οριστικοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Νόμου 13/2008 με την εξεύρεση του Ελληνοκύπριου ιδιοκτήτη του ενοικιασμένου ακινήτου και την αγορά του μέσω της επιτροπής» πρόσθεσε.

Συνολικά, συνέχισε, 5.894 αιτήσεις που βρίσκονται σε διάφορα στάδια, συνεχίζονται. «Από αυτές, για τις 3739 αιτήσεις έχει καταχωρηθεί γνωμάτευση και αναμένεται από τους αιτούντες να υποβάλλουν συμπληρωματικά έγγραφα προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι 2215 από αυτές. Σε 1524 αιτήσεις έχει δοθεί μια ημέρα για την οριστικοποίηση της υπόθεσης. Μόλις κατατεθούν τα πρόσθετα έγγραφα και συμπληρωθούν οι ελλείψεις, η αίτηση θα συζητηθεί και θα οριστικοποιηθεί με την ανάθεση μιας ημέρας για την εκδίκαση της υπόθεσης. Κάθε Πέμπτη στις 10.30 π.μ., η ΕΑΠ διοργανώνει συνάντηση για την κύρια υπόθεση. Συζητά περίπου 50 φακέλους με τους ενδιαφερόμενους, συμβάλλει στην εξεύρεση φιλικού διακανονισμού και οριστικοποιεί τους έτοιμους φακέλους την ίδια ημέρα. Από τον Οκτώβριο του 2021, η ΕΑΠ έχει αποφασίσει για 432 υποθέσεις. Η ΕΑΠ καταβάλλει εντατικές προσπάθειες μαζί με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την οριστικοποίηση των αιτήσεων το συντομότερο δυνατό».

Η κ. Βεχτσί δήλωσε ότι η διάρκεια μια υπόθεσης στην «επιτροπή» εξαρτάται από την προετοιμασία της έκθεσης από το «κτηματολόγιο», στην οποία βασίζεται η γνωμοδότηση επί της αίτησης, και η υποβολή πρόσθετων εγγράφων από τον αιτητή για την απόδειξη της αίτησης, υποστηρίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα οι Ε/κ αιτητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να πάρουν τα σχετικά έγγραφα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΚΔ.

Υποστήριξε ότι οι πληρωμές πραγματοποιούνται όχι από την «επιτροπή», αλλά από ένα κονδύλι που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του «υπουργείου οικονομικών» για κάθε έτος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της, πρόσθεσε, σε 1161 αιτήσεις, καταβλήθηκαν στους αιτούντες 297.137.484 ως αποζημίωση και πραγματοποιήθηκαν οι διαδικασίες μεταφοράς των χρημάτων. «Έτσι, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές για όλες τις αιτήσεις που αποφασίστηκαν μέχρι το 2021 και οι πληρωμές συνεχίζουν να γίνονται γρήγορα και κατά σειρά. Επιπλέον, μάθαμε από τον ίδιο τον αιτούντα ότι μια αίτηση που περιλαμβάνεται στην ομάδα Ξενίδη-Αρέστη, εκτελέστηκε πριν από την απόφαση Δημόπουλος του ΕΔΑΔ, η οποία αποφασίστηκε από την ΕΑΠ, και η αποζημίωση που επιδικάστηκε, καταβλήθηκε πρόσφατα».

Χαρακτήρισε ευχάριστο το γεγονός ότι οι αποφάσεις που έχει λάβει μέχρι σήμερα η «επιτροπή» έχουν γίνει αποδεκτές από το ΕΔΑΔ. Και είπε ότι έγινε πληρωμή 26.458.420 στερλινών σε 26 Ε/κ, οι οποίοι είχαν προσφύγει στην «επιτροπή» και το ΕΔΑΔ για παραβίαση του δικαιώματος περιουσίας που κατοχυρώνεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και μετά από την αποζημίωση, αυτοί απέσυραν τις αιτήσεις από το ΕΔΑΔ.

Στο μεταξύ, ο Αϊφέρ Σαϊντ Ερκμέν, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» μεταξύ 2006-2021, δήλωσε στη Γενί Ντουζέν ότι δεν αναμένει αρνητική απόφαση από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στις 17-19 Σεπτεμβρίου, όπου θα αξιολογηθεί το έργο της «επιτροπής». «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος να πάψει η ΕΑΠ να αποτελεί αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, διότι το ΕΔΑΔ δεν επιθυμεί να τεθεί εκτός λειτουργίας η ΕΑΠ και όλες οι υποθέσεις να καταλήγουν σε αυτήν. Εν ολίγοις, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει αρνητική απόφαση» ανέφερε. «Η ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου κάνει τέτοιες πρωτοβουλίες ενώπιον του ΕΔΑΔ σε ορισμένες περιόδους, αλλά δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα» είπε, αναφερόμενος στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τον ίδιο, αυτό που θα έπρεπε να συμβεί είναι να βρεθούν ο χρήστης και ο ιδιοκτήτης, να έρθουν σε συμφωνία και να επιλύσουν τα θέματά τους μέσω της «επιτροπής», σύμφωνα με τον «νόμο» του 2008 για τη μεταβίβαση και εγγραφή δικαιωμάτων επί εγκαταλελειμμένων ακινήτων.

Σε ερώτηση, «εάν τα Βαρώσια δεν είναι πλέον στρατιωτική ζώνη, θα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της ΕΑΠ», απάντησε ότι για χρόνια τα Βαρώσια κρατήθηκαν ως ένα είδος ατού για να επιστραφούν. «Σε περίπτωση που τα Βαρώσια δεν είναι πλέον στρατιωτική ζώνη, η περιοχή θα εμπίπτει στη δικαιοδοσία της ΕΑΠ. Τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφέρουν επίσης την επιστροφή των Βαρωσίων στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες τους το 1974».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση