ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:36
 

Άδειες οδηγών ηλικιωμένων και ο φαύλος κύκλος των δυστυχημάτων

«Από τον έλεγχο περνάνε όλοι έχουν κλείσει τα εβδομήντα χρόνια και κάθε τρία χρόνια πρέπει να προσκομίζουν το έντυπο ΤΟΜ153Ε»

Του Μάριου Χριστοφή

Η λίστα με τα θύματα της ασφάλτου ολοένα και διευρύνεται, με τις πλείστες φορές ο ανθρώπινος παράγοντας να είναι η κύρια αιτία να χάνονται άδικα ζωές.

Ο θάνατος της 10χρονης μετά από παράσυρση από αυτοκίνητο που οδηγούσε 69χρονη σε διάβαση έξω από σχολείο στην Πάφο, έφερε στην επιφάνεια κατά πόσο γίνεται έλεγχος στις άδειες οδηγών των ηλικιωμένων.

Η «Κ» επικοινώνησε με τον Ανώτερο Λειτουργό του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Πέτρο Ξενοφώντος, για τους ελέγχους και για όλη την διαδικασία που διενεργείται από το Τμήμα. Ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι «ο έλεγχος των αδειών οδήγησης των ηλικιωμένων γίνεται στα εβδομήντα, νοουμένου ότι έχουν κατηγορίες σαλούν αυτοκινήτου».

Για τη διαδικασία που διεξάγεται, ο Ανώτερος Λειτουργός των Οδικών Μεταφορών δήλωσε ότι «ο ηλικιωμένος θα πρέπει να πάει στον γιατρό με το πιστοποιητικό υγείας του για εξετάσεις. Ο γιατρός θα πρέπει να πιστοποιήσει ένα δικό μας έντυπο, το TOM153E, με βάση μία κανονιστική πράξη που έχουμε εκδώσει εμείς, που εκείνη καθορίζει τα ελάχιστα επίπεδα των σωματικών και διανοητικών ικανοτήτων για κάποιον που να οδηγά. Άρα ο γιατρός υπογράφοντας αυτό το έντυπο διαβεβαιώνει και βεβαιώνει σε μας ότι ο ηλικιωμένος είναι καλά στη υγεία του και μπορεί να οδηγά».

«Από τον έλεγχο περνάνε όλοι όσοι έχουν κλείσει τα εβδομήντα χρόνια και κάθε τρία χρόνια πρέπει να προσκομίζουν αυτό το έντυπο. Αν ο γιατρός που τον παρακολουθά διαπιστώσει ότι πρέπει να έρθει πιο νωρίς, δηλαδή στον ένα χρόνο τότε υποχρεωτικά η άδεια που θα του εκδώσουμε θα ισχύει για ένα χρόνο και θα πρέπει να έρθει στο χρόνο να παρουσιάσει το χαρτί του», σημείωσε ο κ, Ξενοφόντως.

Σε περιπτώσεις που δεν εκδοθεί άδεια σε ένα ηλικιωμένο και συνεχίζει να οδηγά, ο Ανώτερος Λειτουργός των Οδικών Μεταφορών υπογράμμισε πως είναι θέμα της αστυνομίας αλλά εξ όσον γνωρίζω παραπέμπεται στο Δικαστήριο. Από εμάς δεν έχει ποινές διότι δεν έχει άδεια.

Αν κατά πόσο μπορεί να υπάρξει αναθεώρηση των υφιστάμενων κριτηρίων λόγω των τροχαίων με τους ηλικιωμένους ο κ. Ξενοφώντος τόνισε «έχουμε καταθέσει ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, νομοσχέδιο το οποίο προνοεί παρουσίαση από τους ηλικιωμένους πιστοποιητικό υγείας στα 70, στα 73 και στα 76. Στη συνέχεια θα το παρουσιάζουν κάθε ένα χρόνο. Ο λόγος είναι η ραγδαία αλλαγή της υγείας των ανθρώπων που αυξάνεται η ηλικία. Η πολιτεία έκρινε να παρουσιάζεται αυτό το χαρτί πιο συχνά».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Τον γιατρό ποιός τον ελέγχει;

Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μάριου Χριστοφή

Σχόλια αναγνωστών

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Φούλη, από πότε η λέξη "σύνεση" έγινε συνώνυμη με τη λέξη "τρόμος";»
Ai Em  |  10:08

20ος αιώνας: Ένας αιώνας γεμάτος Ελλάδα/ 1960-1970 τόμος Α

«Τα συγχαρητήρια μου για την έκδοσή σας»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:21

#PoliticsBlog Το κατασκοπευτικό βαν, η συγκάλυψη, η απολογία και και ο νέος εμφύλιος

«Πορδίκη να εγγραψεις στην βουλή τους ψεκασμούς... »
Αρμαγεδών  |  18:51

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
mr scott  |  13:33

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X