ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αφίσα - Η δύναμη των νέων

Ώρα για δημιουργικότητα, έμπνευση, ιδέες και σκέψεις για προβληματισμό με αφορμή τον διεθνή διαγωνισμό αφίσας του Graphic Stories Cyprus

Της Έλενας Αποστόλου

Ο Καναδός φιλόσοφος, Μάρσαλ Μακ Λούαν είχε πει την περίφημη φράση ότι «το μέσο είναι το μήνυμα», τότε αναμφίβολα στην αφίσα χρωστάμε ένα σημαντικό κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού και επικοινωνίας, αφού είναι μέσο επικοινωνίας, πεδίο καλλιτεχνικής έκφρασης και τεκμήριο πολιτισμού.

Αυτό το γραφιστικό μέσο που φέρνει περισσότερο από κάθε άλλο τον δημιουργό σε άμεση σύνδεση με τον θεατή, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί τις τεχνικές του γνώσεις, την αφαιρετική του ικανότητα, αλλά και το αισθητικό του κόσμο προσπαθεί να προωθήσει μέσα από ένα διεθνή διαγωνισμό αφίσας το Graphic Stories Cyprus.

Το Graphic Stories Cyprus, το μοναδικό καθιερωμένο ετήσιο συνέδριο γραφιστικής και οπτικής επικοινωνίας, με έδρα την Κύπρο το οποίο στοχεύει στην προώθηση και προβολή της κυπριακής εικαστικής δημιουργίας στην Κύπρο και στο εξωτερικό και στην ενθάρρυνση της δικτύωσης με πολιτιστικά ιδρύματα, φορείς και ομάδες σύγχρονης τέχνης στο εξωτερικό.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Αφίσας του Graphic Stories προκηρύσσεται κάθε χρόνο και δικαίωμα συμμετοχής έχουν φοιτητές οπτικής επικοινωνίας και επαγγελματίες σχεδιαστές από όλο τον κόσμο, καθώς και μαθητές μέσης γενικής και μέσης τεχνικής εκπαίδευσης της Κύπρου. Το 2021 έλαβαν μέρος 1420 συμμετέχοντες από 45 χώρες, αριθμός ρεκόρ για τον διαγωνισμό. Οι εκθέσεις του Graphic Stories έχουν ταξιδέψει εκτός από την Κύπρο, στην Ελλάδα, τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ισπανία. Η θεματική του 2022 είναι «The Power of Youth» και οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό καλούνται να οπτικοποιήσουν τις σκέψεις, τις ιδέες και τον προβληματισμό τους αναφορικά με το θέμα του διαγωνισμού που είναι: «H Δύναμη των Νέων».

Δημιουργικό σκεπτικό

H Δύναμη των Νέων - Οι νέοι είναι το πιο σημαντικό και δυναμικό τμήμα του πληθυσμού σε κάθε χώρα. Αυτοί αποτελούν την κινητήριο δύναμη κάθε αλλαγής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής. Οι νέοι διαθέτουν την περιέργεια, τον ιδεαλισμό, τον ενθουσιασμό, το θάρρος, τη δύναμη και τη θέληση να αλλάξουν τον κόσμο. Δεν αποτελούν απλά ένα τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά τον σημαντικότερο πλούτο του κόσμου αυτού. Είναι το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας και η ελπίδα για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος πιο δίκαιου, πιο ειρηνικού, πιο ελεύθερου, πιο πράσινου, πιο βιώσιμου και χωρίς αποκλεισμούς.

Συμμετοχή έργων - Έκθεση

Οι συμμετέχοντες μπορούν να στείλουν τα έργα τους από τις 10 Ιουλίου έως και τις 30 Νοεμβρίου 2022. Ο διαγωνισμός δεν θα πάρει παράταση. Τα αποτελέσματα των 50 αφισών που θα διακριθούν αλλά και των νικητών κάθε κατηγορίας θα ανακοινωθούν και θα παρουσιαστούν στο 9ο Διεθνές Συνέδριο Οπτικής Επικοινωνίας Graphic Stories στις 19 Μαρτίου 2023, μετά το πέρας των προγραμματισμένων διαλέξεων, στο Ευρωπαΐκό Πανεπιστήμιο.

Κατηγορίες & Βραβεία

Δώρα συνολικής αξίας €40.000

1. Διεθνής Διάκριση για Επαγγελματίες Σχεδιαστές Οπτικής Επικοινωνίας.
Δώρο για τον 1ο νικητή: Parachute font package
Δωροθέτης: Parachute Typefoundry

2. Διεθνής Διάκριση για Φοιτητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης [Πανεπιστήμιο ή Κολλέγιο] Οπτικής Επικοινωνίας.
Δώρο για τον 1ο νικητή: Parachute font package
Δωροθέτης: Parachute Typefoundry

3. Κυπριακή Διάκριση για Φοιτητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης [Πανεπιστήμιο ή Κολλέγιο] Οπτικής Επικοινωνίας.
Δώρο για τον 1ο νικητή: Mία υποτροφία σπουδών, ύψους 25%, σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που προσφέρεται σε συμβατική μορφή διδασκαλίας
Δωροθέτης: European University

4. Κυπριακή Διάκριση για μαθητές Λυκείου και Τεχνικής Σχολής.
Δώρο για τον 1ο νικητή: Mία υποτροφία σπουδών, ύψους 50%, για το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στις Γραφικές Τέχνες
Δωροθέτης: European University

Δώρο για τον 2ο νικητή: Mία υποτροφία σπουδών, ύψους 50%, για το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στις Γραφικές Τέχνες
Δωροθέτης: European University

Για περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα www.graphicstories.org 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Έλενας Αποστόλου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση