ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντιδράσεις για τον αποχαρακτηρισμό τεμαχίου στη Γεροσκήπου

Το τεμάχιο είχε κυρηχθεί το 2014 από το Υπουργικό Συμβούλιο, ως Αρχαίο Μνημείο Πίνακα «Β»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο αποχαρακτηρισμός τεμαχίου στον Δήμο Γεροσκήπου, από Αρχαίο Μνημείο Β’ Πίνακα, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στο εν λόγω τεμάχιο, ιδιοκτησίας της Αρχιεπισκοπής, θα ανεγερθεί 14όροφο πεντάστερο ξενοδοχείο.

Το τεμάχιο είχε κυρηχθεί το 2014 από το Υπουργικό Συμβούλιο, ως Αρχαίο Μνημείο Πίνακα «Β», λόγω της ύπαρξης στην επιφάνεια του εδάφους του, συγκέντρωσης αρχαίας κεραμικής και άλλων ενδείξεων για την ύπαρξη αρχαιοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την κήρυξη δεν θεωρήθηκε αναγκαίο όπως ενημερωθεί ο ιδιοκτήτης του τεμαχίου, που είναι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, εφόσον η κήρυξη σε Αρχαίο Μνημείο Β' Πίνακα, δεν εμποδίζει τον ιδιοκτήτη από το δικαίωμα να προχωρήσει σε ανάπτυξη του τεμαχίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών και του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ο Αρχιεπίσκοπος με επιστολή του ημερομηνίας 14 Μαρτίου 2017, κατέθεσε ένσταση με βάση το άρθρο 23(9) του Συντάγματος, το οποίο προνοεί ότι για την κήρυξη της εκκλησιαστικής περιουσίας σε Αρχαίο Μνημείο απαιτείται η γραπτή συναίνεση της Εκκλησίας. Ακολούθως, ζητήθηκε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα επί του θέματος, ο οποίος με επιστολή του ημερομηνίας 28 Απριλίου 2017 ανέφερε ότι για την κήρυξη του τεμαχίου σε Αρχαίο Μνημείο απαιτείτο η γραπτή συναίνεση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

«Μετά από αυτή την εξέλιξη το Τμήμα Αρχαιοτήτων όφειλε να ζητήσει την ακύρωση της Διοικητικής Πράξης σύμφωνα με την οποία το τεμάχιο κηρύχθηκε σε Αρχαίο Μνημείο Β' Πίνακα. Η ανάκληση έγινε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 8 Ιουνίου 2017», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα ευρήματα ωστόσο που εντοπίστηκαν στο εν λόγω τεμάχιο, έκαναν επιτακτική την ανάγκη δοκιμαστικών αρχαιολογικών τομών, με το Τμήμα Αρχαιοτήτων να αναμένει την ολοκλήρωση της διερευνητικής ανασκαφής, κάτι που καθυστερεί την έκδοση Πολεοδομικής Άδειας για την ανέγερση του ξενοδοχείου και είχε ως αποτέλεσμα τον εκνευρισμό του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος σε συνέντευξη δεν δίστασε να αναφέρει ότι θα πάει ο ίδιος να τους βγάλει έξω από την ιδιοκτησία του, παίρνοντας μαζί του και τρακτέρ για να ξηλώσει όλα όσα έγιναν μέχρι σήμερα, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σε επικοινωνία που είχαμε με ανώτερη πηγή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, μας λέχθηκε ότι θα αναμένουν την ολοκλήρωση των ανασκαφών και αναλόγως με τα ευρήματα θα προβούν στα κατάλληλα διαβήματα, τονίζοντας παράλληλα ότι η προστασία των αρχαιοτήτων θα είναι δεδομένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ανακαλείται περιοχή που κηρύχθηκε αρχαίο μνημείο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ανασκαφές.

Δημητριάδης: Το κράτος ενθαρρύνει τις αναπτύξεις αλλά με προστασία των αρχαιοτήτων

Στόχος του κράτους δεν είναι να σταματά τις αναπτύξεις, αλλά να τις προωθεί με προστασία των αρχαιοτήτων, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, όταν ρωτήθηκε για το θέμα του αποχαρακτηρισμού γης στη Γεροσκήπου λόγω ύπαρξης αρχαιοτήτων.

Σε δηλώσεις ύστερα από τη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέματα της πόλης και Επαρχίας Λευκωσίας, ο Υπουργός ανέφερε ότι όσες αρχαιότητες βρίσκονται στην περιοχή θα προστατευθούν.

«Η ουσία του θέματος, που ήταν η προστασία των αρχαιοτήτων, έχει επιτευχθεί. Ο στόχος του κράτους δεν είναι να σταματά τις αναπτύξεις, ο στόχος του κράτους είναι να προωθεί τις αναπτύξεις, αλλά με σεβασμό στον πολιτισμό, στην προστασία των αρχαιοτήτων» είπε.

Ερωτηθείς για το θέμα του αποχαρακτηρισμού, ανέφερε ότι «αναγκαστήκαμε να αποχαρακτηρίσουμε την περιοχή λόγω της ξεκάθαρης γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας που λέει ότι βάσει Συντάγματος θα έπρεπε να πάρουμε τη γραπτή συγκατάθεση του ιδιοκτήτη της περιοχής, επειδή είναι εκκλησιαστική γη, πριν χαρακτηριστεί ως μνημείο τύπου β’. Ο λόγος που είχαμε κάνει αρχικά τον χαρακτηρισμό ήταν διότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων είχε την άποψη ότι δεν χρειαζόταν η γραπτή συγκατάθεση της Εκκλησίας, αφού δεν επρόκειτο περί απαλλοτρίωσης, αλλά κήρυξης μνημείου τύπου β’».

Κληθείς να αναφέρει εάν τώρα διασφαλίζεται ότι δεν θα πληγούν οι αρχαιότητες, είπε ότι θα προστατευθούν οποιεσδήποτε αρχαιότητες βρίσκονται στην περιοχή.

Όπως ανέφερε, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων έστειλε επιστολή στο Τμήμα Πολεοδομίας και έθεσε το γεγονός ότι υπάρχουν αρχαιότητες και δεν μπορεί να προχωρήσει οποιαδήποτε ανάπτυξη χωρίς την έγκριση του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

«Υπάρχει απόλυτη συνεργασία τόσο από τους ιδιοκτήτες της γης όσο και από τους μελετητές του έργου, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των αρχαιοτήτων» ανέφερε.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε και σε μια «προσπάθεια να πολιτικοποιηθεί το θέμα και να δοθεί η εντύπωση ότι ο αποχαρακτηρισμός έγινε λόγω του ότι αντέδρασε ο Μακαριότατος».

«Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Έπρεπε να συμμορφωθούμε με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας και με τις πρόνοιες του Συντάγματος. Και αναρωτιέμαι γιατί κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν να παρουσιαστούν ότι είναι προστάτες των θεσμών, σε αυτή την περίπτωση ξεκάθαρα λένε ότι θα έπρεπε να παραβιάσουμε τα των θεσμών. Βρίσκω ότι υπάρχει μια υποκρισία σε αυτή την περίπτωση», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση