ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δύσκολος χειμώνας για τον Κύπριο καταναλωτή – «Τσουνάμι» αυξήσεων στις τιμές αγαθών

Αυξημένο κατά 238 ευρώ φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Της Ιωάννας Κυριάκου

Αντιμέτωπα με έναν πολύ δύσκολο χειμώνα βρίσκονται τα κυπριακά νοικοκυριά αφού έχουν ήδη αρχίσει να παρατηρούνται αυξήσεις σε μια σειρά από αγαθά πρώτης ανάγκης, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ», ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Κύπρου κ. Μάριος Δρουσιώτης, οι κυριότερες κατηγορίες που παρουσίασαν αύξηση την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2021 είναι:

 • Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά: 5%
  • Φρούτα και λαχανικά: 21%
  • Αυγά 4,5%
  • Ψωμί: 2%
  • Κρέας 2%
 • Ένδυση και υπόδηση: 11%
 • Στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός και υγραέριο: 8%
 • Μεταφορές: 10%

Σημειώνεται ότι μείωση παρουσίασαν μόνο οι τιμές στις πατάτες ενώ ελαφριά μείωση παρατηρείται και στα φρέσκα και κατεψυγμένα ψάρια.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) τον Σεπτέμβριο 2021 μειώθηκε κατά 0,06 μονάδες και έφτασε στις 104,03 μονάδες σε σύγκριση με 104,09 μονάδες τον Αύγουστο 2021. Ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο 2021 αυξήθηκε με ρυθμό 4,1%, ενώ τον Αύγουστο του 2021 είχε ανέλθει στο 5%. Για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 1,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αυξημένο κατά 238 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης

Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι και σήμερα, η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 26σεντ το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης 27σεντ και το πετρέλαιο θέρμανσης 24σεντ το λίτρο. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει ότι εάν κάποιος θέλει να γεμίσει σήμερα το άδειο του ντεπόζιτο των χιλίων λίτρων, θα πληρώσει 238 ευρώ περισσότερα απ’ ότι θα πλήρωνε τον Γενάρη.

Έρχονται μεγαλύτερες και συνεχόμενες αυξήσεις

Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων έφερε αλυσιδωτές αυξήσεις και στα υπόλοιπα αγαθά, είπε ο κ. Δρουσιώτης, σημειώνοντας ότι η πανδημία συνετέλεσε ώστε να αρχίσει αυτό το «τσουνάμι» αυξήσεων, το οποίο, όπως είπε, βρίσκεται ακόμη στην αρχή. «Τους επόμενους 3-6 μήνες θα βιώσουμε ακόμα μεγαλύτερες και συνεχόμενες αυξήσεις», συμπλήρωσε και απηύθυνε έκκληση όπως το κράτος υιοθετήσει μια κοινωνική πολιτική για να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού αυτό τον χειμώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση