ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκδήλωση στο Λονδίνο για προώθηση της κυπριακής δικοινοτικής συνεργασίας

Προ 11 ετών η επιβράβευση διακοινοτικών πρωτοβουλιών ήταν μία «καινοτόμος» ιδέα

ΚΥΠΕ

Η σπουδαιότητα που έχει η δικοινοτική συνεργασία στην υλοποίηση της επιδιωκόμενης επανένωσης της Κύπρου επισημάνθηκε σε εκδήλωση στο Λονδίνο το βράδυ της Δευτέρας, που συνδιοργάνωσαν το φιλανθρωπικό ίδρυμα του σερ Στέλιου Χατζηϊωάννου και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ηνωμένου Βασιλείου-Κύπρου (UKCEC).

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 11 ετών από τη σύσταση των Δικοινοτικών Βραβείων που απονέμει το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Stelios σε συνεργαζόμενους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους σε διάφορους τομείς κοινωνικής δραστηριότητας.

Παρόντες ήταν περίπου 70 εξέχουσες προσωπικότητες της κυπριακής παροικίας του Λονδίνου, από όλες τις εθνοτικές κοινότητες της Κύπρου.

Αναφερόμενος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στο ίδρυμά του, ο σερ Στέλιος είπε ότι αποφάσισε να το συστήσει πριν από περίπου 11 χρόνια για να προσφέρει πίσω στις κοινωνίες των χωρών όπου έχει ζήσει, δηλαδή Κύπρο, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημείωσε ότι στόχος του ιδρύματος είναι να ενισχύει οικονομικά δικοινοτικές ομάδες σε ποικίλους τομείς, από επιχειρηματίες έως καλλιτέχνες, επιστήμονες, τεχνίτες, αθλητές και απλά ζευγάρια. Όπως σημείωσε προ 11 ετών η επιβράβευση διακοινοτικών πρωτοβουλιών ήταν μία «καινοτόμος» ιδέα.

«Συνολικά τα τελευταία 11 χρόνια το Ίδρυμα έχει δώσει 3,75 εκατομμύρια ευρώ σε μικρά ποσά, των 10.000 ευρώ ανά δικοινοτική ομάδα συνεργασίας», είπε ο ιδρυτής της easyJet και του ομίλου easyGroup.

Ο ιδρυτής και Πρόεδρος του UKCEC Πήτερ Δρουσιώτης επισήμανε την παρουσία στην εκδήλωση Κυπρίων από όλες τις κοινότητες του νησιού.

Εξήρε την προσφορά του σερ Στέλιου Χατζηϊωάννου και τόνισε ότι η διακοινοτική συνεργασία στον τομέα της επιχειρηματικότητας μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα προς την επίτευξη μίας ειρηνικής λύσης με διάρκεια.

Σημείωσε ότι ως προς τις προσπάθειες της κοινωνίας των πολιτών «ένα παγκυπριακό κίνημα μπορεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο» στην επιδίωξη μίας επανενωμένης Κύπρου. «Χαίρομαι λοιπόν που προ δέκα ημερών ένα τέτοιο κίνημα εγκαινιάστηκε στο Λονδίνο, με συμμετοχή Κυπρίων από όλες τις εθνοτικές κοινότητες», είπε ο κ. Δρουσιώτης. Όπως πρόσθεσε, «οι Κύπριοι του του Ηνωμένου Βασιλείου δεν εμποδίζονται από τη διαίρεση στο νησί και αποδεικνύουν ότι μπορούν να συνεργαστούν» προερχόμενοι από διαφορετικές κοινότητες.

Έκλεισε τον χαιρετισμό του απαριθμώντας τα πολλαπλά οφέλη της επανένωσης της Κύπρου.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευριβιάδης, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής σε όλους τους Κύπριους, λέγοντας ότι ο καθένας τους είναι υπερήφανος για την εθνοτική καταγωγή του.

Χαιρέτισε επίσης το όραμα του σερ Στέλιου, σημειώνοντας ότι οι Κύπριοι είναι υπερήφανοι για τα όσα έχει κάνει.

Ο Βρετανοκύπριος δικηγόρος Κερίμ Φουάντ, συνιδρυτής του Συλλόγου Κυπρίων Δικηγόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκε στις προσπάθειες και του ίδιου και των συναδέλφων του να φέρουν κοντά Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νομικούς.

Σημείωσε δε ότι η ακεραιότητα του νομικού συστήματος στην Κύπρο είναι βασική προϋπόθεση για την ομαλή μετάβαση σε ένα επανενωμένο κράτος.

Παρών ήταν και ο πρώην Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ, ο οποίος είπε ότι η συνεχιζόμενη διαίρεση μίας χώρας-μέλους της ΕΕ είναι «απαράδεκτη» και η λύση «ακόμα πιο αναγκαία». Σημείωσε ότι ο ρόλος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Stelios είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η συμφιλίωση.

Τέλος, ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας του Λονδίνου, Φεντί Σουλεϊμάν, μίλησε συγκινημένος για την προοπτική αρμονικής συμβίωσης όλων των Κυπρίων στην Κύπρο, όπως συμβαίνει με τους Κύπριους της παροικίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση