ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επαναλειτούργησαν οι λαϊκές σε Δερύνεια και Λάρνακα

Σύμφωνα με τον κ. Βύρα η κίνηση ήταν ικανοποιητική, με τον κόσμο να σπεύδει να αγοράσει φρέσκα προϊόντα κατευθείαν από τους πάγκους των καταναλωτών

ΚΥΠΕ

Ιδιαίτερα ικανοποιητική η αγοραστική κίνηση στις λαϊκές αγοράς Δερύνειας και Λάρνακας, οι οποίες επαναλειτούργησαν σήμερα στο πλαίσιο της πρώτης φάσης χαλάρωσης των μέτρων.

Στη Λάρνακα, η Λαϊκή Αγορά στο χώρο στάθμευσης Ζουχούρι λειτούργησε, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, σε διπλάσιο χώρο από ότι λειτουργούσε πριν από την πανδημία, ώστε να διασφαλιστεί πως παραγωγοί και καταναλωτές θα τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προστασάς.

«Τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας τα οποία προτείνουν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Κράτους, ενώ τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές πειθάρχησαν και ακολούθησαν τις υποδείξεις του Δήμου», τόνισε ο Ανδρέας Βύρας.

Σύμφωνα με τον κ. Βύρα η κίνηση ήταν ικανοποιητική, με τον κόσμο να σπεύδει να αγοράσει φρέσκα προϊόντα κατευθείαν από τους πάγκους των καταναλωτών.

«Όλα κύλησαν ομαλά, ανέφερε ο δήμαρχος, τονίζοντας πως δεν υπήρξαν καθόλου προβλήματα, κάτι που επιβεβαιώνουν και αρμόδιοι τους οποίους όρισε ο δήμος ώστε να επιτηρούν την κατάστασή», εξήγησε.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών του και στη λαϊκή αγορά της Δερύνειας, η οποία λειτουργεί στην οδό Σταδίου, παρά το γήπεδο της «Αναγέννησης».

«Τόσο οι παραγωγοί, όσο και οι καταναλωτές έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας και της τοπικής αρχής, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης.

«Ο κόσμος έρχεται με την προστατευτική μάσκα, με τα γάντια, ενώ στην είσοδο υπάρχει και αντισηπτικό. Αυτό που πρέπει να τονίσω, συνέχισε, είναι ότι ο κόσμος, ιδιαίτερα οι κύπριοι καταναλωτές έχουν πεθυμήσει τις λαϊκές αγορές, αφού αυτό που ακούμε από το πρωί είναι ότι ο κόσμος χαίρεται γιατί θέλει να ψωνίσει φθηνά και ποιοτικά αλλά και φρέσκα προϊόντα.

Ο κ. Καραγιάννης τόνισε πως η αγορά της Δερύνειας λειτουργεί από τον Ιουνίου του 2013 με μεγάλη επιτυχία.

«Έχει καταστεί θεσμός, ανέφερε συγκεκριμένα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο κόσμος έρχεται, όχι μόνο για να ψωνίσει αλλά και για να κοινωνικοποιηθεί. Ξέρετε, εξήγησε, κατά τη διάρκεια των περιορισμών, αρκετός κόσμος έχει μείνει στο σπίτι, επομένως έχει πεθυμήσει να βγει έξω, να ψωνίσει, να μιλήσει με τον κόσμο, έστω και εξ΄ αποστάσεως».

Ιδιαίτερα σημαντικό όπως ανέφερε ο ίδιος είναι «οι λαϊκές αγορές να στηριχθούν γιατί ο κόσμος το ζητά και στηρίζοντας τις λαϊκές αγορές, στηρίζουμε και τον αγροτικό και τον πρωτογενή τομέα».

«Πολλοί παραγωγοί οι οποίοι κατά τον τελευταίο μήνα δε μπορούσαν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές, είπε, έχουν πάθει αρκετή ζημία. Τα προϊόντα τους, είτε τα πέταξαν, είτε τα πούλησαν σε πολύ χαμηλές τιμές και αν δείτε οι τιμές σήμερα είναι πολύ χαμηλές».

Την κίνηση στις αγορές επιθεώρησε και κλιμάκιο του συνδέσμου ΕΚΑ.

«Πρέπει να πούμε ότι η οικονομία επανεκκινεί, ανέφερε ο Πανίκκος Χάμπας, μέλος του συνδέσμου ΕΚΑ και μέλους του συμβουλίου για τη διαχείριση των λαϊκών αγορών, και επανεκκινεί από το χωράφι, από τη φάρμα και από τις λαϊκές αγορές. Είναι εδώ, εξήγησε, που οι παραγωγοί διαθέτουν τα προϊόντα τους σε πάρα πολύ καλές τιμές οι οποίες είναι αρκετά προσιτές προς τον καταναλωτή.

Ο κ. Χάμπας αναφέρθηκε και στα προβλήματα των αγορών λέγοντας πως «όλο αυτό το διάστημα που ήταν κλειστές οι λαϊκές αγορές παρουσιάστηκαν διάφορα προβλήματα, όμως, όπως είδαμε και στη Λευκωσία και στο Στρόβολο αλλά και στη Λάρνακα σήμερα το πρωί, έρχεται κόσμος από όλη την Κύπρο, διανύοντας αρκετά χιλιόμετρα για να διαθέσουν τα προίοντα τους. Απόδειξη, ότι εδώ στη λαϊκή της Δερύνειας έρχεται παραγωγός από τη Μαραθάσα της Λευκωσίας».

«Πιστεύουμε, τόνισε, ότι πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές οι λαϊκές αγορές, αφού λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας».

«Η ψυχολογία των παραγωγών, είπε επίσης, πριν λίγο καιρό ήταν πολύ πεσμένη γιατί έβλεπαν τα πράγματα τους να καταστρέφονται μέσα στο ίδιο τους το χωράφι».

«Πάρα πολλοί παραγωγοί, εξήγησε, καλλιεργούσαν τα προϊόντα και αυτά έμεναν αδιάθετα. Σήμερα βλέπουν την πραμάτεια τους, ολόφρεσκη, εδώ στους πάγκους και να την αγοράζει ο κόσμος. Και δεν είναι μόνο τα λεφτά, αλλά και η ηθική ικανοποίηση ότι το προϊόν τους φτάνει στον καταναλωτή» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση