ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επανέρχονται οι δικηγόροι της Αριστοτέλους με μήνυμα Κατσουνωτού

Πρόθεση της «αθώωσης» του κ. Κατσουνωτού επιβεβαίωσε η ανακοίνωση της ΝΥ σύμφωνα με τους δικηγόρους

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

«Να υπενθυμίσουμε ότι η καταγγελία ήταν πολύ σαφής και συγκεκριμένη και αφορούσε μηνύματα που αντάλλαξε ο ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας από το προσωπικό του τηλέφωνο με βαρυποινίτη με τα οποία ο αξιωματικός ζητούσε από το βαρυποινίτη να εξεύρει βίντεο από τις προσωπικές στιγμές των πελάτιδων μας που να τις «κάφκουν». Έλεγε κατά λέξη το μήνυμα του κ. Κατσουνωτού προς το βαρυποινίτη στις 23 Μαρτίου : «Το μόνο που θέλω είναι κάποια βίντεο που να τις κάφκουν. Εάν έχεις ή αν βρεις στείλε μου τα και ξέρω τι θα κάμω» αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι δικηγόροι της διευθύντριας των κεντρικών φυλακών Άννας Αριστοτέλους, με αφορμή την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας.

Η ανακοίνωση των δικηγόρων

Παρόλο που δεν είχαμε καμμία αμφιβολία για την τελική απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, κάτι το οποίο είχαμε πει ξεκάθαρα και στην τελευταία μας ανακοίνωση, εν τούτοις θεωρούμε απαράδεκτο και εξόχως αντινομικό τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται το όλο θέμα. Όλες οι ενέργειες της Νομικής Υπηρεσίας, του Αρχηγού Αστυνομίας και της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης από τον Ιούνιο 2022, που υποβλήθηκε η καταγγελία των πελάτιδων μας, έδειχναν με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την πρόθεση της «αθώωσης» του κ. Κατσουνωτού πράγμα που επιβεβαιώθηκε με τη χθεσινή ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η καταγγελία ήταν πολύ σαφής και συγκεκριμένη και αφορούσε μηνύματα που αντάλλαξε ο ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας από το προσωπικό του τηλέφωνο με βαρυποινίτη με τα οποία ο αξιωματικός ζητούσε από το βαρυποινίτη να εξεύρει βίντεο από τις προσωπικές στιγμές των πελάτιδων μας που να τις «κάφκουν». Έλεγε κατά λέξη το μήνυμα του κ. Κατσουνωτού προς το βαρυποινίτη στις 23 Μαρτίου : «Το μόνο που θέλω είναι κάποια βίντεο που να τις κάφκουν. Εάν έχεις ή αν βρεις στείλε μου τα και ξέρω τι θα κάμω». Αυτό ήταν και το θέμα το οποίο ο ποινικός ανακριτής εκαλείτο να ερευνήσει. Από την πρώτη στιγμή, η προσπάθεια της Νομικής Υπηρεσίας ήταν σαφής: Να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την ουσία της καταγγελίας των πελάτιδων μας, διατάσσοντας επανειλημμένες ποινικές έρευνες σε βάρος τους για φερόμενη διαρροή ηλεκτρονικού μηνύματος, κινητά τηλέφωνα και ναρκωτικά στις φυλακές, που είχαν την γνωστή κατάληξη. Έτερον εκάτερον όμως.

Ο ποινικός ανακριτής κ. Αχιλλέας Αιμιλιανιδης, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εν λόγω αξιωματικός ενδεχόμενα να διέπραξε τα ποινικά αδικήματα της συνομωσίας και της κατάχρησης εξουσίας τα οποία σίγουρα ενέχουν το στοιχείο της διαφθοράς. Ο Γενικός Εισαγγελέας όμως αντί να διατάξει αμέσως την ποινική δίωξη του κ. Κατσουνωτού επικαλέστηκε γενικά και αόριστα το δημόσιο συμφέρον και αποφάσισε όχι μόνο να μην τον διώξει αλλά στην ανακοίνωση του εμμέσως πλην σαφώς τον « επαινεί» και «εξαγνίζει» και τον τρόπο με τον οποίο έχει ενεργήσει, αποδίδοντας μάλιστα σ΄ αυτόν, εάν είναι δυνατόν, αγαθές προθέσεις.

Σε ένα κράτος δικαίου αναμέναμε από τον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος είναι ο θεματοφύλακας του Νόμου και του Συντάγματος να είναι αμείλικτος σε μια υπόθεση συνωμοσίας, κατάχρησης και διαφθοράς όπου εμπλέκεται ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας και βαρυποινίτης. Αν αυτό και μετά από 95 μέρες μελέτης του πορίσματος του κ. Αιμιλιανίδη, ο Γενικός Εισαγγελέας προσπαθεί μέσω της ανακοίνωσης του, ατυχώς κατά την άποψη μας, να δικαιολογήσει τις ενέργειες του κ. Κατσουνωτού διότι για λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει αλλά πολλοί υποψιάζονται, πάση θυσία δεν ήθελε να τον διώξει.

Ακόμα όμως πιο σοβαρό θέμα είναι η χθεσινή παραδοχή του Γενικού Εισαγγελέα ότι η ηγεσία της Αστυνομίας φαίνεται να ήταν ενήμερη για τις πιο πάνω ενέργειες του κ. Κατσουνωτού κάτι που επίσης την καθιστά ποινικά συνυπεύθυνη.

Οι καταγγέλλουσες δεν έχουν κάτω από το ισχύον νομικό σύστημα, νομικά μέσα ή διαδικασίες προσβολής της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα. Θεωρούμε, εν τούτοις, ότι είναι πρέπον να υποδείξουμε τον εξόχως αντινομικό τόνο που διακατέχει την ανακοίνωση της Γενικής Εισαγγελίας.

Ως προκύπτει από την ανακοίνωση, ο Γενικός Εισαγγελέας φαίνεται να έκανε δεκτό το αφήγημα του καταγγελθέντος αξιωματικού ότι μια καταχρηστική και διεφθαρμένη συμπεριφορά που διασύρει και εξευτελίζει και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των καταγγέλλουσων, μπορεί να εξαγνίζεται μέσα από φερόμενες δήθεν αγαθές προθέσεις καταπολέμησης των ναρκωτικών. Τούτο συνιστά, κατά τη γνώμη μας, μία τελείως αντινομική προσέγγιση αλλά και ατυχές προηγούμενο με προφανείς επικίνδυνες προεκτάσεις στην αντιμετώπιση των πράξεων καταχρηστικής συμπεριφοράς και διαφθοράς.

Δυστυχώς, ενέργειες όπως οι χθεσινές αποφάσεις και προφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας κλονίζουν ακόμη περισσότερο το περί δικαίου αίσθημα του απλού πολίτη και την εμπιστοσύνη την οποία θα έπρεπε να έχει προς τους φορείς της απονομής της δικαιοσύνης.

Ο αγώνας ήταν άνισος και δεν είχαμε ψευδαίσθηση ή αμφιβολία για το που θα κατέληγε η όλη υπόθεση. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε για μια ακόμα φορά. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά το μήνυμα που δίνεται στον απλό πολίτη: Να μην τολμήσεις να τα βάλεις με το σύστημα διότι θα «φαγωθείς».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση