ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο μικροσκόπιο της έρευνας 4 υπηρεσίες για τον θάνατο του 14χρονου

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε ότι η ομάδα είναι έτοιμη για διερεύνηση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την απόλυτη ετοιμότητα της αλλά και της ομάδας της για την διεξαγωγή της έρευνας κατά παντός υπευθύνου σχετικά με τον θάνατο του 14χρονου, ξεκαθάρισε η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, μιλώντας στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του ΡΙΚ την Πέμπτη 12/9.

Η επίτροπος θέλησε αρχικά να ενημερώσει ότι το αντίγραφο της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου που θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τους όρους εντολής της έρευνας, δεν έχει φτάσει ακόμη στα χέρια της, ωστόσο είναι γνωστό για την ίδια το σχετικό πλαίσιο με βάση τα όσα έχει αναφέρει η αρμόδια υπουργός, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Όσον αφορά το πότε αναμένεται να πάρει το σχετικό αντίγραφο, η Επίτροπος ανέφερε ότι αυτό θα γίνει εντός της ημέρας.
«Επειδή η απόφαση του υπουργικού έχει ως ποινικό έρεισμα τον νόμο του επιτρόπου, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι δεν θα έχει τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από αυτό που ο ίδιος ο νόμος προβλέπει και δίνει αυτές τις αρμοδιότητες στον επίτροπο», αναφέρει η κα. Λοττίδη και εξηγεί ότι εάν κριθεί ότι είναι δυνατόν να έχει διαπραχθεί είτε ποινικό είτε πειθαρχικό αδίκημα από οποιοδήποτε λειτουργό και εμπλεκόμενο, τότε το ζήτημα μπορεί να φτάσει μέχρι και τον Γενικό Εισαγγελέα.

Είπε, επίσης, ότι στο στόχαστρο της έρευνας θα τεθούν επίσης και τυχόν συστημικές αδυναμίες που αλυσιδωτά οδήγησαν στο τραγικό περιστατικό με το θάνατο ενός παιδιού.

Η κα. Λοττίδη ανέφερε επίσης ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί στις υπηρεσίες που ανέφερε η Υπουργός Εργασίας, δηλαδή στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και την Αστυνομία, προσθέτοντας ότι η έρευνα θα επεκταθεί και σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία που τυχόν να εμπλέκεται στην υπόθεση.

Σε την συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Κατά παντός υπευθύνου είναι μία ευρεία εντολή, δεν θα περιοριστούμε μόνο στις υπηρεσίες οι οποίες έχουν αναφερθεί, αν παρατηρήσουμε ότι μπορεί να εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες. Εχθές για παράδειγμα, άκουγα την κα Κουρσουμπά που μιλούσε για βία στην οικογένεια και κατά πόσον η αρμόδια υπηρεσία έχει επέμβει με τρόπο ώστε να αποτρέψει τη βία στο συγκεκριμένο σπίτι. Είναι και αυτοί κάποιοι παράγοντες οι οποίοι θα πρέπει να τεθούν κάτω από το μικροσκόπιο το δικό μας, για να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα και να οδηγηθούμε σε κάποια ασφαλή συμπεράσματα. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι ένα αλλά πολλά και αλυσιδωτά τα αίτια που φόρτωσαν συναισθηματικά αυτό το παιδάκι και το οδήγησαν στο να πάρει τη ζωή του στα χέρια του μέχρι τέλους».

 Στο στόχαστρο της έρευνας θα τεθούν επίσης και τυχόν συστημικές αδυναμίες

Έτοιμη η ομάδα για την έρευνα

Όπως ανέφερε η κα. Λοττίδη η ομάδα η οποία θα αναλάβει την εν λόγω έρευνα έχει ήδη ετοιμαστεί και δηλώνει έτοιμη να αποφευχθούν παρόμοια θλιβερά περιστατικά.

Όσον αφορά τον χειρισμό της υπόθεσης διευκρινίζει ότι οι εισηγήσεις της δεν μπορούν να είναι δεσμευτικές σε αντίθεση με το δικαστήριο. «Οι εισηγήσεις των επιτρόπων δεν μπορούν να είναι δεσμευτικές γιατί δεν είναι δικαστήριο, δεν έχουμε την διαδικασία της απόδειξης που υπάρχει στο δικαστήριο ώστε να διασφαλίζονται κάποια διαδικαστικά μέτρα που θα οδηγήσουν σε δεσμευτική απόφαση, αλλά η διαφορά απ΄ το δικαστήριο είναι ότι μπορούμε να προβούμε σε εισηγήσεις, ενώ το δικαστήριο αποφασίζει θετικά ή αρνητικά, απορρίπτει ή επικυρώνει μία απόφαση για μία αρμόδια υπηρεσία. Η διαφορά είναι ακριβώς αυτό που δίνει τη δεσμευτικότητα, αυτή τη μεγάλη δυνατότητα στον επίτροπο να προβαίνει σε εισηγήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες τις οποίες οφείλουν να ακολουθήσουν. Μάλιστα με την προϋπόθεση του νόμου μας, διευρύνεται αυτή η εξουσία με τρόπο ώστε να υπάρχει το στοιχείο της διαβούλευσης, δηλαδή, αν μετά την επιβολή συγκεκριμένης έκθεσης βλέπουμε ότι η αρμόδια υπηρεσία δεν θέλει να συνεργαστεί, τότε καλείται σε διαβούλευση ώστε να βρεθεί ένας τρόπος επίλυσης και υλοποίησης των εισηγήσεων. Αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό τότε υπάρχει το επόμενο βήμα να στείλουμε το αποτέλεσμα στο υπουργικό συμβούλιο και στη βουλή, ότι το ζήτημα παίρνει ευρεία έκταση και πρέπει να λογοδοτήσουν περαιτέρω. Δηλαδή υπάρχουν μοχλοί πίεσης που δεν θα υπήρχαν σε ένα δικαστήριο. Αν ήταν δεσμευτικό δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, άρα το όπλο αυτό είναι του διαβουλευτικού, διαμεσολαβητικού χαρακτήρα του επιτρόπου διοικήσεως».

Τέλος, η επίτροπος τονίζει ότι ήδη έχει δημιουργηθεί το σχετικό χρονοδιάγραμμα σε μία δίμηνη προθεσμία. Σε αυτή τη προθεσμία θα πρέπει να περιοριστούν και να συμμορφωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ως προς την παροχή των πληροφοριών.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X