ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επίτροπος Διοικήσεως: Η ισότητα γυναικών και ανδρών μας αφορά όλους

Οι διακρίσεις λόγω φύλου και η έμφυλη βία είναι φαινόμενα που έχουν βαθιές ρίζες και στην κυπριακή κοινωνία

ΚΥΠΕ

Η ισότητα γυναικών και ανδρών, κοριτσιών και αγοριών δεν αφορά μόνο τις γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά, δηλώνει η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, καλώντας πολιτεία και κοινωνία να συμβάλουν προς τον κοινό στόχο «τα λεγόμενα γυναικεία ζητήματα να αποτελούν κοινωνικά ζητήματα». Οι διακρίσεις λόγω φύλου και η έμφυλη βία είναι φαινόμενα που έχουν βαθιές ρίζες και στην κυπριακή κοινωνία, λέει.

«Η Κύπρος, στην πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, καταλαμβάνει την 92η θέση σχετικά με το έμφυλο χάσμα», αναφέρει η Επίτροπος σε γραπτή τοποθέτησή της με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.

Προσθέτει ότι «το χάσμα αμοιβών, σε εθνικό επίπεδο, ανέρχεται στο 13,9% και ερμηνεύεται ότι οι γυναίκες αμείβονται κατά 52 ημέρες λιγότερο τον χρόνο , ενώ ο έμφυλος επαγγελματικός διαχωρισμός βρίσκεται στο 28,7%, παρουσιάζοντας στασιμότητα κατά τα έτη 2010-2016».

Σημειώνει ακόμη πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών, «το φύλο εξακολουθεί να αποτελεί βασικό κριτήριο στις προσλήψεις, στις αξιολογήσεις και στην επαγγελματική ανέλιξη των εργαζομένων».

Συνεχίζει αναφέροντας ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Fundamental Rights Agency, 39% των γυναικών, μετά την ηλικία των 15 ετών, δέχθηκαν κάθε είδους ψυχολογικής βίας από τον σύντροφο τους.

Η κ. Λοττίδη προσθέτει ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια σημειώνει ότι «σχεδόν το 60% των γυναικών θυμάτων βίας στην Κύπρο δεν αναφέρει το περιστατικό σε κανένα».

«Είναι βέβαιο ότι οι πιο πάνω αριθμοί μπορούν να τύχουν πολλών ερμηνειών, αλλά δεν παύουν να οδηγούν σε ένα σταθερό συμπέρασμα: Οι διακρίσεις λόγω φύλου και η έμφυλη βία είναι φαινόμενα που έχουν βαθιές ρίζες και στην κυπριακή κοινωνία», επισημαίνει η Επίτροπος Διοικήσεως.

Αναφέρει ακόμη ότι «η απουσία καταγγελιών προκαλεί συνάμα προβληματισμό σε μηχανισμούς προστασίας καθώς επίσης και η απουσία χρήσης κάθε δυνατού ένδικου μέσου που έχουν στην διάθεση τους γεγονός που καταδεικνύει τη δυσκολία των γυναικών να αναγνωρίσουν τη προβληματική κατάσταση που βιώνουν, ώστε να τολμήσουν και να διεκδικήσουν το σεβασμό της αξιοπρέπειας και της σωματικής τους ακεραιότητας απέναντι στην φαινομενική υπέροχη των ανδρών που ανήκει σε πεπαλαιωμένες αντιλήψεις και στερεότυπα».

«Η ανάγκη κατάρριψης τους κρίνεται επιτακτική μέσα από την παιδεία αφενός αλλά και την τιμωρία αφετέρου, η οποία θα διασφαλιστεί από την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών σε οποιαδήποτε μορφή και αν αυτή εκδηλώνεται», προσθέτει.

Η κ. Λοττίδη αναφέρεται ακόμη στην ανάγκη όπως προωθηθεί η ένταξη της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές, για την ουσιαστική ισότητα των φύλων και την προώθηση του Κώδικα Πρακτικής, Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Σεξουαλικής Παρενόχλησης και Παρενόχλησης στη Δημόσια Υπηρεσία και της διασφάλισης ότι ο περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμος εφαρμόζεται ορθά και αποτελεσματικά, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να προωθηθούν γενικότερα δράσεις, καλές πρακτικές και πολιτικές «για να διασφαλιστεί η ουσιαστική ισότητα των φύλων και να ανατραπούν οι στερεοτυπικές αντιλήψεις σε σχέση με τους κοινωνικά κατασκευασμένους ρόλους τους».

«Ο/Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του/της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προαγωγή της ίσης μεταχείρισης και την καταπολέμηση των διακρίσεων, καλεί τόσο την πολιτεία, όσο και την κοινωνία των πολιτών, να συνδράμουν για έναν κοινό στόχο, ώστε τα λεγόμενα γυναικεία ζητήματα να αποτελούν κοινωνικά ζητήματα», σημειώνει.

Γιατί, τονίζει, «η ισότητα γυναικών και ανδρών, κοριτσιών και αγοριών δεν αφορά μόνο τις γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά».

Γιατί η αλλαγή, καταλήγει, «θέλει στέρεη βάση και συνέχεια. Η αλλαγή θέλει εμάς».

Δείτε αναλυτικά την δήλωση της Επιτρόπου ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση