ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Γερασμένες» και με κενά ασφαλείας οι φυλακές

Χρόνια προβλήματα χωρίς ουσιαστικές λύσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πολλά είναι τα προβλήματα στις κεντρικές φυλακές κάποια εκ των οποίων πηγαίνουν χρόνια πίσω. Τα κινητά τηλέφωνα, τα ναρκωτικά και η οργάνωση εγκλημάτων μέσα από τις φυλακές είναι μόνο κάποια από αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Τις τελευταίες ώρες και με αφορμή την διαμαρτυρία των δεσμοφυλάκων για την απόλυση 13 συναδέλφων τους μπαίνει ξανά στην συζήτηση και το θέμα της υποστελέχωσης. Πολλά από τα προβλήματα σύμφωνα με πηγές προκύπτουν και από τις κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν χρονολογία κατασκευής το 1894. Οι οποίες προσπάθειες για αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων αναφέρουν θεωρείται παυσίπονο και όχι η λύση.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η υπηρεσία Φυλακών γνωστοποίησε ότι σε έλεγχο που έγινε σε φορτηγό που μπήκε στις φυλακές εντοπίστηκαν κρυμμένα κινητά και φορτιστές, Στην ίδια ανακοίνωση γινόταν λόγος και για άλλες μεθόδους που βρίσκουν ώστε να περνούν κι άλλα αντικείμενα εντός του κτιρίου. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε η μέθοδος όπου άτομα ρίχνουν εντός των φυλάκων μπάλες ποδοσφαίρου οι οποίες έχουν μέσα εκτός από κινητά τηλέφωνα και ναρκωτικές ουσίες. Τότε γινόταν λόγος για αυστηρότερους ελέγχους στις περιοχές γύρω από τα κτίρια των φυλακών. Όπως πληροφορούμαστε παρά το γεγονός ότι γίνονται πιο συστηματικοί έλεγχοι, όπως είναι η παρούσα δύσκολα θα υπάρξει περιορισμός του φαινομένου αφού πρόκειται για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα με πολλές παραμέτρους.

Κινητά, μπάλες με ναρκωτικά και στο βάθος διαφθορά

Μετά και την αδυναμία στην εγκατάσταση ενός αποτελεσματικού συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων ο Υπουργός Δικαιοσύνης επανήλθε λέγοντας ότι ευελπιστεί ότι η διαδικασία της εγκατάστασης του νέου συστήματος θα υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και πρόσθεσε ότι στο μικροσκόπιο του Υπουργείου βρίσκεται και το θέμα της διαφθοράς.

Η επίσημη παραδοχή για τα κινητά τηλέφωνα, τα φαινόμενα διαφθοράς αλλά και οι αστυνομικοί έλεγχοι σε κελιά υπόδικων ενισχύουν τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι το οργανωμένο έγκλημα εντός των φυλακών δρα με σχετική ευκολία, με περιορισμένο αριθμό δεσμοφυλάκων να τους κάνει «πλάτες». Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι τα παλιά κτίρια των φυλακών σε συνδυασμό με ότι βρίσκονται σε κατοικημένη περιοχή δημιουργούν πολλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία. Όπως μας έχει αναφερθεί οι φυλακές δεν διαθέτουν ούτε τα βασικά όπως είναι για παράδειγμα τα συστήματα πυρόσβεσης και οι έξοδοι ασφαλείας. Παράλληλα υπάρχει και η επιφύλαξη αν θα λειτουργεί το όποιο σύστημα απενεργοποίησης κινητών χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής.   

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι με στόχο το οργανωμένο έγκλημα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι διωκτικές αρχές διενεργούν αιφνίδιους ελέγχους στις Κεντρικές Φυλακές. Ενδεικτικό αυτού οι δύο στοχευμένες επιχειρήσεις της Αστυνομίας μέσα στον Φεβρουάριο. Η μεν πρώτη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (1/2), σε κελί γνωστού κατάδικου, ο οποίος απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές για σοβαρές υποθέσεις, μεταξύ αυτών και ναρκωτικών. Κατά την έρευνα εντοπίστηκε ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο στάλθηκε για επιστημονικές εξετάσεις. Όσον αφορά τη δεύτερη, αυτή επίσης πραγματοποιήθηκε στοχευμένα, ξημερώματα της Τετάρτης (28/2), σε δύο κελιά, στο ένα εκ των οποίων εντοπίστηκε και πάλι κινητό τηλέφωνο με τις διωκτικές αρχές να το παραλαμβάνουν για να τύχει αξιολόγησης από τους εμπειρογνώμονες.

Η πληροφορία που οδήγησε στις εφόδους

Οι υπεύθυνοι των Κεντρικών Φυλακών είναι οι καθ' ύλην αρμόδιοι για την διενέργεια ελέγχων στα κελιά, ωστόσο, όπως εξηγήθηκε στην «Κ», εφόσον οι αστυνομικές αρχές έχουν ενώπιον τους συγκεκριμένες πληροφορίες εξασφαλίζουν ένταλμα και προχωρούν σε έφοδο/έρευνα σε ώρες που δεν γνωρίζει κανείς για ευνόητους λόγους.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», οι δύο προαναφερθείσες επιχειρήσεις της Αστυνομίας στις Κεντρικές Φυλακές προέκυψαν έπειτα από πληροφορίες που αφορούν στην εγκληματική ενέργεια σε βάρος Δημόσιας Κατήγορου στην Πάφο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση