ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η αύξηση των σοβαρών υποθέσεων από ανηλίκους και ο νόμος που εκκρεμεί

Πρόταση που έχει τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας από την πρώην Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά

Βασικό ζήτημα προς συζήτηση φαίνεται να είναι η νεανική παραβατικότητα, με τα ποσοστά ανηλίκων οι οποίοι εμπλέκονται σε σοβαρές υποθέσεις να προβληματίζουν λόγω της αύξησής τους. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας από τον περασμένο Μάιο, πρόταση νόμου για την ποινική αντιμετώπιση των ανηλίκων, από την πρώην Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, η οποία όπως πληροφορούμαστε βρίσκεται ακόμη προς συζήτηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας Κύπρου που αφορούν τις χρονιές 2016 μέχρι 2018, ο αριθμός σοβαρών υποθέσεων που εμπλέκονται ανήλικοι και κυρίως αγόρια, έχει αυξηθεί σημαντικά το 2018.

Όσον αφορά τον αριθμό τον μικροπαραβάσεων σε σύγκριση με το 2016 έχει μειωθεί, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει αισθητή διαφορά, αφού ο αριθμός των 52 συνολικά υποθέσεων μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως σημαντικός. Άξιο αναφοράς αποτελεί και το γεγονός ότι, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, οι περισσότεροι ανήλικοι παρανομούντες είναι ηλικίας 14 με 16 ετών.

Λάθος η ποινική αντιμετώπιση ανηλίκων

Μιλώντας στη «Κ» η πρώην Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, ανέφερε ότι η αντιμετώπιση που τυγχάνει ένα ανήλικο παιδί το οποίο έρχεται σε σύγκρουση με τον νόμο, είναι λάθος, αφού σύμφωνα με την ίδια, η μεταχείριση που δέχεται προέρχεται από ένα σύστημα, σχεδιασμένο για ενήλικες.

Η κυρία Κουρσουμπά έχει καταθέσει από τον περασμένο Μάιο, προσχέδιο νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο (Πρόληψη, Μεταχείριση του στο Σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης και Αντιμετώπισης της Παραβατικότητας), Νόμος του 2014». Σχολιάζοντας την πρότασή της, η κα Κουρσουμπά ανέφερε στη «Κ» ότι, «πρόκειται για μία πολύ προοδευτική νομοθεσία που πληροί όλα τα διεθνή πρότυπα και δικαιώματα των παιδιών με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στόχος οι ανήλικοι να αποφεύγουν την ποινική διαδικασία

Εξηγώντας τους κύριους στόχους της πρότασης της, η κα Κουρσουμπά ανέφερε ότι ο νόμος αποσκοπεί σε συγκεκριμένα μέτρα για πρόληψη και αντιμετώπιση των ανηλίκων που παρανομούν, με ειδικά προγράμματα που στόχο θα έχουν την στήριξη του ανήλικου αλλά και της οικογένειάς του.

«Θα είναι προγράμματα αναμόρφωσης», ανέφερε η κα Κουρσουμπά, που θα κρατάνε μακριά τα παιδιά από την ποινική διαδικασία, η οποία δεν είναι η κατάλληλη να ανταποκριθεί στις ειδικές ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση λόγω της ηλικίας τους.

«Στόχος είναι, εάν ένα παιδί οδηγηθεί εναντίων δικαστηρίου, να μην έρθει αντιμέτωπος με τις ποινές φυλάκισης αλλά με προγράμματα αναμόρφωσης διαφόρων φάσεων που θα του δώσουν το περιθώριο να καταλάβει το λάθος του και να επανορθώσει», είπε χαρακτηριστικά η κα. Κουρσουμπά.

Ειδικοί χώροι μόνο για ανήλικους

Όπως μας εξήγησε η πρώην επίτροπος, στη Κύπρο, αν και ευρωπαϊκή χώρα, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για ανήλικους που να συμπεριλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένους χώρους στους οποίους θα μπορούν να οδηγούνται οι ανήλικοι.

Σε αυτούς τους χώρους, όπως ανέφερε η επίτροπος, οι ανήλικοι θα μπορούν να ενασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες και μαθήματα καταφέρνοντας έτσι να συνεχίσουν την ζωή τους κανονικά και εποικοδομητικά για τους ιδίους.

Να σημειώσουμε ότι με βάση τον νόμο οι ποινές προβλέπονται να είναι κλιμακωτές με την ελαφρύτερη ποινή να είναι η ένταξη των ανηλίκων σε ειδικά προγράμματα συμμόρφωσης ενώ η πιο αυστηρή ποινή θα οδηγεί τον ανήλικο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα του επιβάλει το δικαστήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X