ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η αύξηση των σοβαρών υποθέσεων από ανηλίκους και ο νόμος που εκκρεμεί

Πρόταση που έχει τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας από την πρώην Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά

Της Μαρίας Χαραλάμπους

Βασικό ζήτημα προς συζήτηση φαίνεται να είναι η νεανική παραβατικότητα, με τα ποσοστά ανηλίκων οι οποίοι εμπλέκονται σε σοβαρές υποθέσεις να προβληματίζουν λόγω της αύξησής τους. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας από τον περασμένο Μάιο, πρόταση νόμου για την ποινική αντιμετώπιση των ανηλίκων, από την πρώην Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, η οποία όπως πληροφορούμαστε βρίσκεται ακόμη προς συζήτηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας Κύπρου που αφορούν τις χρονιές 2016 μέχρι 2018, ο αριθμός σοβαρών υποθέσεων που εμπλέκονται ανήλικοι και κυρίως αγόρια, έχει αυξηθεί σημαντικά το 2018.

Όσον αφορά τον αριθμό τον μικροπαραβάσεων σε σύγκριση με το 2016 έχει μειωθεί, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει αισθητή διαφορά, αφού ο αριθμός των 52 συνολικά υποθέσεων μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως σημαντικός. Άξιο αναφοράς αποτελεί και το γεγονός ότι, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, οι περισσότεροι ανήλικοι παρανομούντες είναι ηλικίας 14 με 16 ετών.

Λάθος η ποινική αντιμετώπιση ανηλίκων

Μιλώντας στη «Κ» η πρώην Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, ανέφερε ότι η αντιμετώπιση που τυγχάνει ένα ανήλικο παιδί το οποίο έρχεται σε σύγκρουση με τον νόμο, είναι λάθος, αφού σύμφωνα με την ίδια, η μεταχείριση που δέχεται προέρχεται από ένα σύστημα, σχεδιασμένο για ενήλικες.

Η κυρία Κουρσουμπά έχει καταθέσει από τον περασμένο Μάιο, προσχέδιο νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο (Πρόληψη, Μεταχείριση του στο Σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης και Αντιμετώπισης της Παραβατικότητας), Νόμος του 2014». Σχολιάζοντας την πρότασή της, η κα Κουρσουμπά ανέφερε στη «Κ» ότι, «πρόκειται για μία πολύ προοδευτική νομοθεσία που πληροί όλα τα διεθνή πρότυπα και δικαιώματα των παιδιών με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στόχος οι ανήλικοι να αποφεύγουν την ποινική διαδικασία

Εξηγώντας τους κύριους στόχους της πρότασης της, η κα Κουρσουμπά ανέφερε ότι ο νόμος αποσκοπεί σε συγκεκριμένα μέτρα για πρόληψη και αντιμετώπιση των ανηλίκων που παρανομούν, με ειδικά προγράμματα που στόχο θα έχουν την στήριξη του ανήλικου αλλά και της οικογένειάς του.

«Θα είναι προγράμματα αναμόρφωσης», ανέφερε η κα Κουρσουμπά, που θα κρατάνε μακριά τα παιδιά από την ποινική διαδικασία, η οποία δεν είναι η κατάλληλη να ανταποκριθεί στις ειδικές ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση λόγω της ηλικίας τους.

«Στόχος είναι, εάν ένα παιδί οδηγηθεί εναντίων δικαστηρίου, να μην έρθει αντιμέτωπος με τις ποινές φυλάκισης αλλά με προγράμματα αναμόρφωσης διαφόρων φάσεων που θα του δώσουν το περιθώριο να καταλάβει το λάθος του και να επανορθώσει», είπε χαρακτηριστικά η κα. Κουρσουμπά.

Ειδικοί χώροι μόνο για ανήλικους

Όπως μας εξήγησε η πρώην επίτροπος, στη Κύπρο, αν και ευρωπαϊκή χώρα, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για ανήλικους που να συμπεριλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένους χώρους στους οποίους θα μπορούν να οδηγούνται οι ανήλικοι.

Σε αυτούς τους χώρους, όπως ανέφερε η επίτροπος, οι ανήλικοι θα μπορούν να ενασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες και μαθήματα καταφέρνοντας έτσι να συνεχίσουν την ζωή τους κανονικά και εποικοδομητικά για τους ιδίους.

Να σημειώσουμε ότι με βάση τον νόμο οι ποινές προβλέπονται να είναι κλιμακωτές με την ελαφρύτερη ποινή να είναι η ένταξη των ανηλίκων σε ειδικά προγράμματα συμμόρφωσης ενώ η πιο αυστηρή ποινή θα οδηγεί τον ανήλικο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα του επιβάλει το δικαστήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση