ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κανονικά η αποστολή βοήθειας στα κατεχόμενα

Η νέα απόφαση της «κυβέρνησης» δεν μπλοκάρει την αποστολή

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Όπως πληροφορείται η «Κ» από καλά ενημερωμένες πηγές στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, η αποστολή βοήθειας από τις ελεύθερες περιοχές προς την τ/κ κοινότητα, στα πλαίσια της κοινής αντιμετώπισης της απειλής του νέου ιού συνεχίζεται κανονικά.

Η νέα απόφαση της «κυβέρνησης», για την αποκοπή των κατεχομένων από τον υπόλοιπο κόσμο, για τουλάχιστον επτά ημέρες, δεν πρόκειται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην συνεργασία των δυο πλευρών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, η βοήθεια από τις ελεύθερες περιοχές προς τους εγκλωβισμένους θα αποσταλεί όπως έχει προγραμματιστεί. Το μόνο που αλλάζει στην νέα περίοδο, είναι οι έκτακτοι έλεγχοι στην τ/κ πλευρά και το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η μετάβαση οχημάτων από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα.

Την ίδια στιγμή, η τ/κ πλευρά φροντίζει με όλα τα διαθέσιμα μέσα για την ικανοποίηση των αναγκών των ε/κ κατοίκων του Ριζοκάρπασου.

Καλωσορίζουν την βοήθεια

Σε ότι αφορά την νέα συμφωνία των δυο ηγεσιών και την αποστολή φαρμάκων και ειδών προστασίας στα κατεχόμενα, οι πηγές της «Κ» τονίζουν ότι και αυτή η αποστολή πραγματοποιείται κανονικά, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Παρά τις αντιδράσεις, η τ/κ ηγεσία καλωσορίζει την βοήθεια και είναι έτοιμη στο μέλλον να προχωρήσει σε παρόμοιες ενέργειες, οι οποίες ενισχύουν το κλίμα συμπαράστασης και συνεργασίας στις δικοινοτικές σχέσεις.

Οι εξαιρέσεις

Οι πηγές μας προσθέτουν ότι όπως η νέα βοήθεια της ε/κ πλευράς, από τα αυστηρά μέτρα της «κυβέρνησης» εξαιρούνται και άλλες κατηγορίες, όπως λ.χ. οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του ΟΗΕ που πρέπει να μεταβούν στα κατεχόμενα για συναντήσεις.
Επίσης, υπάρχουν εκπρόσωποι του ΟΗΕ στα κατεχόμενα στους οποίους επιτρέψει η μετάβαση στις ελεύθερες περιοχές.
Εποικοδομητική συνεργασία και αντιδράσεις

Στα πλαίσια των προαναφερθέντων, οι πηγές μας αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες οι δυο κοινότητες έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια και να διανύσουν απόσταση στο πεδίο της συνεργασίας για την καταπολέμηση μιας κοινής απειλής, αυτή του κορωνοϊού. Ο Κουντρέτ Όζερσαϊ χαιρετίζει αυτήν την εξέλιξη και τονίζει ότι δείχνει τον δρόμο για την σύσφιξη των σχέσεων των δυο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τ/κ ηγεσία, πιο συγκεκριμένα, μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα, οι δυο ηγεσίες κατάφεραν να έρθουν σε συνεννόηση για την διευκόλυνση των μετακινήσεων των ασθενοφόρων στα οδοφράγματα δίχως καθυστερήσεις. Την ίδια ώρα, οι δυο ηγεσίες έρχονται σε συνεννόηση για τους ασθενείς που πρέπει να μεταφερθούν στα κατεχόμενα ή στις ελεύθερες περιοχές.

Στα πλαίσια αυτής της συνεννόησης η τ/κ πλευρά στέλνει ορισμένους ασθενείς στις ελεύθερες περιοχές. Επίσης, εξασφαλίζει φάρμακα που δεν βρίσκονται στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές. Τέλος, όπως υπογραμμίζεται και σε νέα τοποθέτηση της τ/κ ομάδας της δικοινοτικής επιτροπής, με βάση την εποικοδομητική δικοινοτική συνεργασία, λαμβάνονται πρωτοβουλίες για την απολύμανση της Πράσινης Γραμμής.

Ας σημειωθεί ότι στην τ/κ πλευρά, η είδηση της αποστολής νέας βοήθειας από την ε/κ πλευρά έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων κυρίως από τους εθνικιστικούς κύκλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση