ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατεχόμενα: Συνωστισμός στους δρόμους χωρίς συμμόρφωση

Με παρατράγουδα η επιστροφή στην καθημερινότητα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Τα κατεχόμενα σήμερα επιχειρούν την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της κατάρρευσης της οικονομίας, η τουρκοκυπριακή ηγεσία έδωσε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία διάφορων τομών του «δημόσιου» και του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τον τουρκοκυπριακό τύπο, εδώ και λίγες ώρες, οι Τουρκοκύπριοι έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν από την μια κατεχόμενη επαρχία στην άλλη. Οι μετακινήσεις στους δρόμους πραγματοποιούνται ελεύθερα με βάση ορισμένους κανόνες υγείας που έχει καθορίσει το «Υπουργείο Υγείας».

Η επιστροφή στην καθημερινότητα

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 το βράδυ μέχρι τις 06.00 το πρωί έχει πάρει παράταση μέχρι τις 15 Μαίου. Την ίδια στιγμή, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφέ και μικρά μαγειρεία ετοιμάζονται να επαναλειτουργήσουν για «take away» και «delivery» από τις 11 Μαίου.

Όλοι οι τομείς του ιδιωτικού τομέα, με εξαίρεση τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις νυχτερινής διασκέδασης, τα κουρεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, άνοιξαν σήμερα στα κατεχόμενα τις πύλες τους για τους πελάτες. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι τις 20.00.
Ο «δημόσιος» τομέας επαναλειτουργεί με κυλιόμενα ωράρια και σχέδια εργασίας ενώ στις 15 Μαίου αναμένεται η αναθεώρηση της συνολικής λειτουργίας του.

Η διαφωνία για τα σχολεία

Τέλος, όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα παραμένουν κλειστά, με τον «Υπουργό Υγείας», Αλί Πιλλί να δηλώνει ότι τα σχολεία δεν πρόκειται να ανοίξουν για το υπόλοιπο της εκπαιδευτικής χρονιάς.

Σημειώνεται ότι ο «Πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ διαφώνησε δημοσίως με την παραπάνω δήλωση του κ. Πιλλί, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής το «υπουργικό συμβούλιο» δεν έχει λάβει σχετική απόφαση για την επαναλειτουργία ή όχι των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Τα παρατράγουδα και ο μεγάλος προβληματισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στην «Κ», η σημερινή επαναλειτουργία του «δημόσιου» και ιδιωτικού τομέων στα κατεχόμενα συνοδεύεται από «παρατράγουδα» και ανησυχητικές εξελίξεις που επιφυλάσσουν αντίκτυπο για την προσπάθεια της αντιμετώπισης του κορωνοϊού στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, σε πολλά σημεία των κατεχόμενων, αρκετοί πολίτες δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες προστασίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι πολίτες δεν λαμβάνουν υπόψη τους την υποχρεωτική απόσταση των δυο μέτρων και σε άλλες περιπτώσεις δεν φέρουν την υποχρεωτική μάσκα.


Νέες φωτογραφίες από την Λευκωσία και άλλες επαρχίες δείχνουν ότι σε αρκετά σημεία των κατεχόμενων υπάρχει αυξημένη κίνηση στους δρόμους. Σε ορισμένα σημεία, όπως λ.χ. έξω από τις τράπεζες παρατηρείται συνωστισμός.


Τ/κ δημοσιογραφικές πηγές εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την εικόνα που εκπέμπουν σήμερα τα κατεχόμενα, υπενθυμίζοντας ότι ο αριθμός των τεστ στην βόρεια Κύπρο παραμένει μικρός και ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης ακόμη δεν έχει πειστεί για το γεγονός ότι η τ/κ ηγεσία έχει καταφέρει να ελέγξει την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση