ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα υπέρ και τα κατά τριών εμβολίων κατά του ιού

Ο Ν. Διέττης, επίκουρος καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, συγκρίνει τα εμβόλια της Biontech/Pfizer-Moderna-AstraZeneca

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Οι ανακοινώσεις δυο εταιρειών καθώς και το προχωρημένο στάδιο ερευνών άλλων 11 εταιρειών, ενισχύουν μέρα με την μέρα τις ελπίδες που εκφράζονται πως το 2021 θα είναι καθοριστική χρονιά στις προσπάθειες καταπολέμησης της παγκόσμιας πανδημίας. Τρεις εταιρείες Biontech/Pfizer - Moderna και AstraZeneca ετοιμάζονται με γοργούς ρυθμούς να ολοκληρώσουν τις έρευνες και να προχωρήσουν με τις σχετικές διαδικασίες έγκρισης των προϊόντων τους, προκειμένου να τα κυκλοφορήσουν στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν, οι εκτιμήσεις των ειδικών συγκλίνουν πως και τα τρία εμβόλια θα κυκλοφορήσουν στις αγορές με μικρές χρονικές αποκλίσεις, το ένα από τα άλλο. Το εμβόλιο της κοινοπραξίας Biontech/Pfizer πιστεύεται πως θα είναι το πρώτο εμβόλιο κατά του COVD 19 που θα χρησιμοποιηθεί στη μάχη αναχαίτισης της πανδημίας.

Το εμβόλιο εκτιμάται πως θα είναι διαθέσιμο στην αμερικάνικη αγορά ακόμα και πριν το τέλος του τρέχοντος έτους. Στις 10 με 11 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη ανοιχτή συζήτηση κατά την οποία η εταιρεία θα δημοσιοποιήσει το φάκελο των δεδομένων, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις τρεις φάσεις. Στην ευρωπαϊκή πλευρά η εκτίμηση των ειδικών είναι πως ίσως το πρώτο εμβόλιο που θα κυκλοφορήσει στη Γηραιά Ήπειρο να είναι αυτό της AstraZeneca, το λεγόμενο και εμβόλιο της Οξφόρδης, ένεκα των διαδικασιών αδειοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Όπως και να έχουν τα πράγματα οι ειδικοί συγκλίνουν πως από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού και εδώ είναι που επικεντρώνεται η προσοχή των κρατών προκειμένου να μειωθούν οι αριθμοί των αρνητών του ιού και κατ’ επέκταση του εμβολίου. Στην Ευρώπη, ο Οργανισμός Φαρμάκων οργανώνει για τις 10 και 11 Δεκεμβρίου ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση προς ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών για το εμβόλιο.

Crash test

Στο περιβάλλον αυτό τα κράτη της Ε.Ε., με συντονιστή την Κομισιόν προετοιμάζεται για το πρακτικό κομμάτι προμήθειας, παραλαβής, διανομής και εμβολιασμού του πληθυσμού. Όπως έχει ανακοινωθεί η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου που έχει επωμισθεί ένα σημαντικό κομμάτι των εργασιών, κατέληξε σε συμφωνία με μια ακόμη εταιρεία (Moderna), το εμβόλιο της οποίας βρίσκεται στα τελικά στάδια για να λάβει έγκριση. Η «Κ» ζήτησε από τον επίκουρο καθηγητή Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Νικόλα Διέττη, να συγκρίνει τα εμβόλια των εταιρειών Biontech/Pfizer-ModernaAstraZeneca για τα οποία υπάρχουν δεδομένα, στη βάση των επίσημων ανακοινώσεων που έχουν γίνει από τις εταιρείες. Επί της αρχής ο κ. Διέττης σημειώνει και τα τρία εμβόλια βρίσκονται στις διαδικασίες αδειοδότησης. Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι πως εκτός από τις εταιρείες που έχουν γνωστοποιήσει δεδομένα των ερευνών τους, άλλες 11 περίπου εταιρείες βρίσκονται στη βάση 3 των δικών τους ερευνών.

Κριτήρια σύγκρισης

Ο κ. Διέττης προκειμένου να πραγματοποιήσει μια πρώτη σύγκριση έθεσε πέντε βασικά κριτήρια, στη βάση των οποίων θα αξιολογηθούν τα υπέρ και τα κατά των τριών εμβολίων που είναι επικρατέστερα να κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα και αυτά είναι:

  • Αποτελεσματικότητα
  • Δοσολογία
  • Ασφάλεια - Τεχνολογία
  • Διανομή - αποθήκευση
  • Κόστος

Στο κομμάτι αποτελεσματικότητας, ο επίκουρος καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου εντοπίζει μια ισοπαλία μεταξύ των τριών εταιρειών, Biontech/Pfizer-Moderna-AstraZeneca. Τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί κατά γενική ομολογία των ειδικών είναι εκπληκτικά και με μικρές διαφοροποιήσεις. Η Biontech/Pfizer που ανακοίνωσε πρώτη τα αποτελέσματα των ερευνών της, δίνει ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου της, κατά 94,5%. Η Moderna που ακολούθησε αύξησε το ποσοστό αποτελεσματικότητας στο 95% ενώ αυτό της AstraZeneca κυμαίνεται στο 70,4%. Στην ασφάλεια των τριών εμβολίων, ο κ. Διέττης προς το παρόν και με βάση τα δεδομένα που έχουν ανακοινωθεί δεν εντοπίζει μεγάλες αποκλίσεις στα εμβόλια της Biontech/Pfizer και Moderna, ενώ για της AstraZeneca σημειώνει τις ήπιες παρενέργειες και παροδικές σε ασθενή που όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια δεν προκλήθηκαν από το εμβόλιο.

Στο τρίτο κριτήριο της δοσολογίας και τα τρία εμβόλια θα χορηγηθούν σε δυο δόσεις με μια χρονική διαφορά μεταξύ τους, 20 με 30 ημέρες. Μια διαφοροποίηση εντοπίζεται στο εμβόλιο της AstraZeneca όπου η πρώτη φάση του εμβολιασμού θα πραγματοποιηθεί με τη μισή δόση, της ολοκληρωμένης μετά από ένα μήνα. Στο κομμάτι ασφάλεια - τεχνολογία του εμβολίου καταγράφονται διαφορές κατά τον κ. Διέττη. Biontech/ Pfizer και Moderna χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία που δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλο εμβόλιο. Η AstraZeneca όπως επισημαίνεται χρησιμοποιεί πιο παραδοσιακή τεχνολογία εμβολίου.

Διανομή-Κόστος

Από τα πέντε κριτήρια σύγκρισης αυτό της διανομής και αποθήκευσης είναι που παρουσιάζει τις μεγαλύτερες αποκλίσεις κατά τον επίκουρο καθηγητή Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το εμβόλιο της Biontech/Pfizer, όπως έχει ανακοινωθεί, χρησιμοποιεί ψύξη -70 βαθμών κελσίου για την αποθήκευσή του. Της Moderna -20 βαθμούς κελσίου και αυτό της AstraZeneca από +2 έως +8 βαθμούς κελσίου, συνθήκες κανονικού ψυγείου. Διαφοροποιήσεις εντοπίζονται και στο κόστος των τριών εμβολίων, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά. Σύμφωνα με τους «FT», που επικαλούνται πηγές με γνώση των συνομιλιών μεταξύ φαρμακευτικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η AstraZeneca έχει πωλήσει το εμβόλιό της περίπου στα 3 με 4 δολάρια ανά δόση σε συμφωνίες με την Ε.Ε. Η Moderna τον περασμένο Αύγουστο, ανακοίνωσε μέγιστη τιμή στα 37 δολάρια ανά δόση. Στα ίδια περίπου επίπεδα εκτιμάται πως θα ανέλθει και το κόστος για το εμβόλιο της Biontech/Pfizer.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X