ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλυσίδα προβλημάτων στην Υγεία με περιορισμούς και καταχρήσεις

Για πολλοστή φορά τίθεται το θέμα του μηχανισμού ελέγχου στην λειτουργία του ΓεΣΥ, εντός του οποίου έχουν αρχίσει ξανά οι τριγμοί

Την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας έχουν προκαλέσει οι τελευταίες εξελίξεις στην Υγεία, που έχουν να κάνουν με το ΓεΣΥ. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου θα συμμετάσχει την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στην σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, καθώς οι εκκρεμότητες είναι πολλές και προκαλούν προβλήματα τα οποία διαιωνίζονται. Στην συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τον ΟΑΥ θα τεθεί επί τάπητος, μεταξύ άλλων, και το θέμα των καταχρήσεων εκ μέρους των ιατρών του δημοσίου τομέα, όπως και οι λεπτομέρειες της Β’ φάσης του ΓεΣΥ. Παράλληλα, το θέμα των περιορισμών που τέθηκαν στον αριθμό των ασθενών που μπορεί να δει ένας γιατρός ανά ημέρα, φαίνεται ότι δημιουργεί αντιδράσεις και έντονο προβληματισμό.

Καταχρήσεις

Ένα από τα θέματα που εκκρεμούν, είναι το χρονικό όριο κατά το οποίο ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας θα εκδόσει τις οδηγίες προς τους γαστρεντερολόγους, πνευμονολόγους, ρευματολόγους και άλλες ειδικότητες, ώστε να ξεκαθαρίσουν οι απαιτήσεις τους για τις ιατρικές τους πράξεις και για να υπάρξει αποτελεσματική ρύθμιση. Ο ΟΑΥ έχει δώσει πολλές δεσμεύσεις γύρω από το εν λόγω θέμα, το οποίο το υπουργείο Υγείας θεωρεί ως ιδιαίτερα σημαντικό. Ουσιαστικά, είναι το εργαλείο μέσω του οποίου θα επέλθει η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των καταχρήσεων και περιορισμού τυχόν επιπτώσεων από τέτοια φαινόμενα στις αμοιβές των ιατρών άλλων ειδικοτήτων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, επί του ίδιου θέματος, ο Υπουργός θέλει επίσης να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της απόφασης σχετικά με την ετοιμασία επιμέρους προϋπολογισμών χωριστών ανά ιατρική ειδικότητα. Παρά το ότι ο Κωνσταντίνος Ιωάννου έλαβε διαβεβαιώσεις ότι το ζήτημα αυτό επρόκειτο να κλείσει από τον Φεβρουάριο εξακολουθεί να εκκρεμεί. Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε συνέβαλε στο να μειωθεί η μονάδα αποζημίωσης των ιατρών, με συνέπεια ο ΟΑΥ να υποχρεώνεται ουσιαστικά να την επιδοτεί, ώστε να τηρεί τα συμφωνηθέντα με τους ιατρούς, εξέλιξη η οποία προβληματίζει έντονα το υπουργείο Υγείας. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε πριν από ένα χρόνο όταν φάνηκε ότι υπήρξε υπερδραστηριότητα από μερίδα ειδικών ιατρών εντός του συστήματος. Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις εκ μέρους του ΟΑΥ δεν υπήρξε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ένα δεύτερο ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί κατά την συνάντηση Υπουργού Υγείας-ΟΑΥ, είναι αυτό της αποζημίωσης των προσωπικών ιατρών. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός είχε εισηγηθεί όπως γίνεται η αποζημίωση των ιατρών με την εισαγωγή κριτηρίων τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τη δουλειά τους, τις ενέργειες που κάνουν εντός του συστήματος, όπως η συνταγογράφηση και οι παραπομπές. Στην αξιολόγηση των ιατρών μπορεί να συμβάλουν τα δεδομένα που έχουν συλλεγεί μέσω του μηχανογραφικού συστήματος, κάτι που αποτελεί και θέση του Υπουργού Υγείας.

Καταχρήσεις ασθενών

Οι καταχρήσεις εντός του ΓεΣΥ δεν περιορίζονται μόνο στους γιατρούς, αλλά επεκτείνονται και στους ασθενείς. Σύμφωνα με τον Μάριο Κουλούμα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, οι ασθενείς επίσης καταχρώνται το σύστημα, καθώς προσέρχονται στους Προσωπικούς τους Ιατρούς από τους οποίους ζητούν πολλές φορές όπως τους εκδώσουν παραπεμπτικά για εξετάσεις, χωρίς ουσιαστικό λόγο. Τέτοιες συμπεριφορές αναπόφευκτα επιβαρύνουν οικονομικά το ΓεΣΥ, καθώς οι Προσωπικοί και οι Ειδικοί Ιατροί χρεώνουν τις ιατρικές πράξεις.

Περιορισμοί ιατρών

Το γεγονός ότι πρόσφατα τέθηκαν περιορισμοί στον αριθμό ασθενών που δικαιούνται να εξετάζουν μέσα σε μια ημέρα οι ιατροί του δημοσίου τομέα, φαίνεται ότι προκαλεί συγκεκριμένες αντιδράσεις, εκ μέρους των εμπλεκομένων μερών. Συγκεκριμένα, ιατροί και ασθενείς εκφράζουν έντονα τις ανησυχίες τους ότι οι περιορισμοί που τέθηκαν ενδεχομένως να έχουν συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας.
Ωστόσο, φαίνεται ότι οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στον αριθμό των επισκέψεων έχουν άμεση σχέση με τον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ, ο οποίος, με την σειρά του θέτει περιορισμούς ως προς τις αποζημιώσεις.

Β’ φάση ΓεΣΥ

Η εφαρμογή της Β’ φάσης του ΓεΣΥ εν μέσω πανδημίας, αναμφίβολα θεωρείται επιτυχία της Κυβέρνησης, ωστόσο υπάρχουν εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν. Συγκεκριμένα, η ολοκλήρωση της Β’ φάσης θα γίνει με την ένταξη στο ΓεΣΥ και άλλων υπηρεσιών φροντίδας υγείας. πέραν των ΤΑΕΠ, ασθενοφόρων, αποκατάστασης, ανακουφιστικής φροντίδας, φαρμάκων κλπ. Σχετικά με αυτό το θέμα, ο Υπουργός θεωρεί μείζονος σημασίας την ολοκλήρωση του Νομοθετικού Πλαισίου (Κανονισμών). Επίσης, ο υπουργός θα ζητήσει να ενημερωθεί για τις εκκρεμότητες που παραμένουν σε ό,τι αφορά υποχρεώσεις που απορρέουν από την πρώτη φάση, όπως είναι το νομοθετικό πλαίσιο για τη σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας του ιατροσυμβουλίου, ο κανονισμός μεθόδων ελέγχου δαπάνης για φάρμακα και ιατροτεχνολογικά αναλώσιμα και η νομοθετική ρύθμιση της σύστασης της Επιτροπής Ελέγχου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  ΓεΣΥ  | 

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X