ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιτρέπεται να βγάλουμε βόλτα τον σκύλο μετά τις 9 το βράδυ; - Απαντήσεις σε 7 ερωτήματα

Απαντήσεις σε καίριες απορίες για τα μέτρα και το εμβόλιο

Newsroom K

Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για τον κορωνοϊό σε συνέχεια των ερωτοαπαντήσεων δίδει το Υπουργείο Υγείας.

1. Γιατί παραμένουν ανοικτά εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και άλλα μεγάλα καταστήματα, ενώ οι χώροι εστίασης λειτουργούν μέχρι τις 7 το βράδυ;

Στα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, ο κόσμος δεν παραμένει συγχρωτισμένος και σταθερός σε ένα σημείο, αλλά μετακινείται και μένει στο ίδιο σημείο για σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα, εντός των εμπορικών κέντρων/πολυκαταστημάτων, η χρήση μάσκας από τους πολίτες είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια που βρίσκονται εντός των υποστατικών.

Μετά τον εντοπισμό συρροών κρουσμάτων σε χώρους εστίασης, προκλήθηκε δυσκολία στον εντοπισμό των στενών επαφών των κρουσμάτων, τον περιορισμό και την ιχνηλάτησή τους. Επιπλέον, σύμφωνα και με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ECDC, οι χώροι εστίασης έχουν αυξημένη επικινδυνότητα ως προς τη μετάδοση του ιού, ενώ παράλληλα η λειτουργία τους εμπίπτει στη γενική φιλοσοφία των μέτρων για περιορισμό της κινητικότητας και των επαφών.

2. Γιατί αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9 το βράδυ και όχι αργότερα, ώστε να παραμένουν ανοικτοί οι χώροι εστίασης;

Η ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας αποφασίστηκε στη βάση της ευρύτερης προσέγγισης για μείωση των μετακινήσεων και κατ’ επέκταση των επαφών. Κρίθηκε ότι η έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 9 το βράδυ δίνει το περιθώριο στην κοινωνία να λειτουργεί κατά το δυνατό φυσιολογικά.

3. Γιατί ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται στις εκκλησίες/χώρους θρησκευτικής λατρείας καθορίστηκε στα 75 πρόσωπα;

Η λειτουργία των εκκλησιών/χώρων θρησκευτικής λατρείας διέπεται ήδη από πρωτόκολλο και συγκεκριμένες οδηγίες. Συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων, οι πιστοί είναι καθήμενοι και χρησιμοποιούν μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στον ναό/χώρο θρησκευτικής λατρείας.

Σε ό,τι αφορά στο μέγιστο όριο προσώπων που μπορεί να βρίσκεται σε έναν ναό αυτό καθορίστηκε στα 75 άτομα. Διευκρινίζεται ότι το μέγιστο όριο των 75 ατόμων αφορά στους εσωτερικούς χώρους των ναών, αφού τα προαύλια των χώρων θρησκευτικής λατρείας θεωρούνται δημόσιοι χώροι, όπου με βάση το Διάταγμα, απαγορεύεται η συνάθροιση προσώπων. Παράλληλα, ο αριθμός των παρευρισκόμενων εξαρτάται και από τα τετραγωνικά μέτρα ενός ναού/χώρου θρησκευτικής λατρείας. Συγκεκριμένα, εάν μια εκκλησία διαθέτει 60 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να παρευρεθούν είναι 20 πρόσωπα. Εάν ένας χώρος θρησκευτικής λατρείας είναι 450 τ.μ., ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα, ο επιτρεπόμενος αριθμός παρευρισκόμενων είναι τα 75 πρόσωπα.

4. Ποιο είναι το ανώτατο όριο ατόμων που μπορούν να παρευρεθούν σε κηδεία τόσο στην εκκλησία όσο και στην ταφή;

Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να παρευρεθούν σε μια κηδεία είναι 10 άτομα. Το όριο των συνολικά 10 ατόμων εφαρμόζεται τόσο στο τελετουργικό μέρος της κηδείας στην εκκλησία (εσωτερικά και εξωτερικά) όσο και στην ταφή στο κοιμητήριο.

5. Μπορώ να βγάλω βόλτα τον σκύλο μου μετά τις 9 το βράδυ;

Μπορεί κάποιος να βγάλει βόλτα τον σκύλο του μετά της 9 το βράδυ νοουμένου ότι η βόλτα θα περιοριστεί έξω από το σπίτι και δεν θα απομακρυνθεί από τη γειτονιά σε εύλογο χρονικό διάστημα.

6. Μπορώ να μεταβώ στο αεροδρόμιο για να μεταφέρω ή να παραλάβω επιβάτες μετά τις 9 το βράδυ;

Νοουμένου ότι θα υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο (εισιτήριο) με την ώρα και την ημερομηνία αναχώρησης/άφιξης, επιτρέπεται η μετακίνηση μετά τις 9 το βράδυ και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την μετακίνηση από/προς το αεροδρόμιο.

7. Τα άτομα που εμπίπτουν στις ομάδες πληθυσμού που θα έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό, πώς θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο; Θα μπορεί κάποιος να αγοράσει το εμβόλιο ιδιωτικά όπως συμβαίνει με το εμβόλιο κατά της Γρίπης Α;

Τα εμβόλια που βρίσκονται σε τελικό στάδιο για αδειοδότηση και κυκλοφορία παρασκευάζονται με πολύ συγκεκριμένες τεχνολογίες. Η διαθεσιμότητα του εμβολίου θα εξαρτηθεί από το ρυθμό παραγωγής της κάθε εταιρείας , ενώ η ε μεταφορά και φύλαξή τους θα γίνεται με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα δέσει η παρασκευάστρια εταιρεία κατά την αδειόδότησή τους. Συγκεκριμένα για τα εμβόλια νέας τεχνολογίας όπως της Pfizer, η φύλαξη και μεταφορά διέπεται από πολύ ιδιάζουσες και ευαίσθητες συνθήκες και θα φυλαχθούν σε ψυγεία και χώρους ειδικά διαμορφωμένους, και θα μεταφέρονται στα σημεία εμβολιασμού με συγκεκριμένη διαδικασία.

Πρόθεση της Κυβέρνησης για πλήρη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, εφόσον πρόκειται για ζήτημα Δημόσιας Υγείας, και θα ενεργοποιηθεί μηχανισμός εμβολιασμού μέσω των Κέντρων Εμβολιασμών που υπάρχουν ήδη στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τη διαθεσιμότητα και τις τμηματικές παραδόσεις των εμβολίων σε συνδυασμό με την ιεράρχηση των κατηγοριών που θα πρέπει να το λάβουν, δωρεάν.

Η κυκλοφορία ενός φαρμακευτικού προϊόντος και στον ιδιωτικό τομέα εξαρτάται από την πρόθεση του Κάτοχου Αδείας Κυκλοφορίας, αφού εξασφαλίσει μέγιστη χονδρική τιμή πώλησης και διασφαλίσει την ασφαλή διανομή και χορήγησή του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Πάνω από 2.000 οι συλλήψεις στις διαδηλώσεις υπέρ Ναβάλνι

«Πούτιν και Ερντογάν, ίδιο πιτσίμι! »
ΑΚΑ  |  12:28

«Είχαμε σχέση, δεν ήταν βιασμός»

«Ένας γάδαρος βιαστής μίλησε. Κανονίστε τον!!!»
ΑΚΑ  |  12:27

Σε ελεύθερη πτώση το bitcoin το τελευταίο 15νθήμερο

«Φίλος, γνώστης των οικονομικών είπε προ 3 ετών ότι οι `ανακαλύψαντες` το bitcoin θα βρεθούν πίσω από ...»
ΑΚΑ  |  12:25

Πρ. Βουλής στην «Κ»: Μονόδρομος η δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη

«Πρόεδρε της Βουλής, άμα το δούμε εν να τα πιστέψουμε! Το γεγονός ότι ανήκεις στο ΑΚΕΛ μας κάνει να ...»
ΑΚΑ  |  12:20

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα λίστα σημείων για rapid test

Νέα λίστα σημείων για rapid test

Οι πολίτες θα ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της εργαστηριακής τους εξέτασης με γραπτό μήνυμα εντός 24 ωρών, αλλά και γραπτώς, ...
Newsroom K
 |  ΥΓΕΙΑ
Τα γραπτά μηνύματα είναι άγνωστο εάν στο τέλος του μήνα θα καταργηθούν

Με το σταγονόμετρο η άρση του lockdown

Ετοιμάζεται το πλαίσιο αποκλιμάκωσης των μέτρων από τον Φεβρουάριο με την προϋπόθεση να συνεχισθεί η ημερήσια επιδημιολογική ...
Του Απόστολου Τομαρά
 |  ΥΓΕΙΑ