
Kathimerini.com.cy
Μετά από πολλά χρόνια, έφτασε η στιγμή να αλλάξει το καθεστώς καταβολής πολλαπλών συντάξεων σε κρατικούς αξιωματούχους. Όχι όμως στους υφιστάμενους, καθώς για τους υφιστάμενους δεν αλλάζει κάτι που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Πρακτικά είναι για αξιωματούχους μελλοντικών γενεών, καθώς οι παρόντες θα συνεχίσουν να έχουν όλα τα οφέλη που προκύπτουν και προέκυπταν τόσα χρόνια. Οι συζητήσεις που άρχισαν στην Επιτροπή Οικονομικών τον Ιανουάριο του 2025 και μέχρι την τελευταία στιγμή, δηλαδή την ημέρα της Ολομέλειας της 10ης Ιουλίου 2025, δεν είχαν σκοπό να αλλάξουν το καθεστώς των πολλαπλών συντάξεων που θα λάβουν οι υφιστάμενοι αξιωματούχοι, παρά το ότι τον Ιανουάριο είχε αφεθεί να εννοηθεί πως είχε φτάσει η ώρα για να ρυθμιστεί το όλο ζήτημα που «διαιωνιζόταν».
Το κυβερνητικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείτο από τις αρχές του χρόνου δεν ικανοποίησε, καθώς καταψηφίστηκε από 43 βουλευτές. Μέσα στο διάστημα των 6 μηνών «πήγαν και ήρθαν» σωρεία αναθεωρημένων νομοσχεδίων με πολλές αλλαγές για τις πολλαπλές συντάξεις, ώστε να ρυθμιστούν επιτέλους τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των κρατικών αξιωματούχων.
Έτσι, από 1 Ιουνίου του 2026, όσοι θα λάβουν αξίωμα, έχει επεκταθεί το όριο ηλικίας καταβολής σύνταξης στο 65ο έτος υπουργών, βουλευτών, δημάρχων και μελών των Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με τα όσα ψηφίστηκαν, προβλέπεται η αναστολή σύνταξης για θητεία ή υπηρεσία που ξεκινά μετά την ίδια ημερομηνία, σε περίπτωση ανάληψης νέου αξιώματος ή θέσης εντός της Δημοκρατίας ή στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τις προτάσεις νόμου που ψηφίστηκαν, παρότι καταψηφίστηκε το κυβερνητικό νομοσχέδιο, εισάγεται μηχανισμός συμψηφισμού πολλαπλών συντάξεων ώστε η συνολική καταβολή να μην υπερβαίνει τα δύο τρίτα των υψηλότερων συντάξιμων απολαβών, ενώ διατηρείται το δικαίωμα καταβολής θεμελιωμένων συντάξεων. Μέσα στα ψηφισθέντα, ορίζεται η δυνατότητα οικειοθελούς αποποίησης κρατικής σύνταξης από αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της θητείας τους, με «παράθυρο» μία τέτοια απόφαση να μπορεί να ισχύσει και στους υφιστάμενους αξιωματούχους.
Τέλος, οι συντάξεις δεν θα συμψηφίζονται, αλλά θα υπολογίζονται στη βάση της ακολουθούμενης από το Γενικό Λογιστήριο μεθοδολογίας που εφαρμόζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Το κυβερνητικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείτο από τις αρχές του χρόνου δεν ικανοποίησε, καθώς καταψηφίστηκε από 43 βουλευτές.
Σκοπός της όλης προσπάθειας ήταν –όπως συνόδευε το κυβερνητικό νομοσχέδιο που τελικά δεν ψηφίστηκε- ο εκσυγχρονισμός και η διασφάλιση ομοιομορφίας των συστημάτων συνταξιοδότησης των κρατικών αξιωματούχων, με την επιβολή νομοθετικής ρύθμισης ως προς τα ωφελήματα αφυπηρέτησης των κρατικών αξιωματούχων που αναλαμβάνουν αξίωμα κατά την ή μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.