ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:55
 

Αρχίζουν οι αποκοπές εισφορών για το ΓεΣΥ

Στην τελική φάση υλοποίησης του μπαίνει από σήμερα 1η Μαρτίου το Γενικό Σύστημα Υγείας

Στην τελική φάση υλοποίησης του μπαίνει από σήμερα 1η Μαρτίου το Γενικό Σύστημα Υγείας, με την έναρξη καταβολής εισφορών. Παρά τις διαφωνίες που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, φαίνεται πως η πολιτεία είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ να υλοποιήσει αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση παραμένοντας εντός χρονοδιαγραμμάτων. Όπως είχε αναφερθεί εδώ και αρκετό διάστημα, από σήμερα μέχρι την 1η Ιουνίου, εργαζόμενοι και εργοδότες θα καταβάλουν την εισφορά τους στο Σύστημα χωρίς να λαμβάνουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας προκειμένου να συλλεγούν οι απαιτούμενοι πόροι για να μπει σε εφαρμογή το ΓεΣΥ.

Μέχρι την 1η Ιουνίου του 2019 οι δικαιούχοι θα συνεχίζουν να καταβάλλουν μειωμένες εισφορές δεδομένου ότι εντός αυτού του χρονικού διαστήματος θα λαμβάνουν μόνο πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (υπηρεσία από προσωπικούς, ειδικούς ιατρούς, φαρμακεία κ.τ.λ). Ωστόσο, από την 1η Μαρτίου του 2020 και έπειτα, οι δικαιούχοι θα καταβάλλουν ολόκληρες τις εισφορές τους ενόψει της πλήρους εφαρμογής του ΓεΣΥ (1η Ιουνίου 2020) όπου θα εισαχθεί η ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας (ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια, ασθενοφόρα κ.τ.λ).

Εισφορές

Όπως προαναφέρθηκε από σήμερα μέχρι τον Μάρτιο του 2020, οι δικαιούχοι θα καταβάλλουν μειωμένες εισφορές στα πλαίσια της πρώτης του ΓεΣΥ. Αναλυτικότερα, οι συνταξιούχοι, οι εισοδηματίες και οι αξιωματούχοι θα καταβάλλουν το 1,70% του ακαθάριστου εισοδήματος τους, οι αυτοτελώς εργαζόμενοι το 2,55%, οι εργοδότες 1,85% για κάθε εργαζόμενο και το κράτος θα καταβάλλει 1, 65% για κάθε δικαιούχο. Δηλαδή ένας εργαζόμενος με ακαθάριστο μηνιαίο εισόδημα 1000 ευρώ, θα καταβάλλει 17 ευρώ και ο εργοδότης του θα καταβάλλει 18,50 ευρώ στο ταμείο του ΓεΣΥ.

Σημειώνεται δε, πως για τους μισθωτούς, τους αυτοτελώς εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, η αποκοπή θα γίνεται από το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ όσον αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα, αλλά και τους αξιωματούχους του κράτους, η παρακράτηση των εισφορών θα γίνεται από το γενικό λογιστήριο του κράτους. Αξίζει να σημειωθεί πως το ΓεΣΥ είναι καθολικό και ισότιμο γι' αυτό και θα καλύπτει όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. Συγκεκριμένα οι άνεργοι, τα παιδιά, οι στρατιώτες και οι φοιτητές θα καλύπτονται δωρεάν.

Ολόκληρες εισφορές

Από την 1η Μαρτίου του 2020 και μετά οι δικαιούxoι θα καταβάλλονται ολόκληρες τις εισφορές τους ενόψει της πλήρους εφαρμογής του Συστήματος Υγείας (Ιούνιος 2020). Συγκεκριμένα οι συνταξιούχοι, οι εισοδηματίες και οι αξιωματούχοι για εισφορές θα καταβάλλουν το 2,65% του ακαθάριστου εισοδήματος τους, οι αυτοτελώς εργαζόμενοι το 4%, οι εργοδότες 2,90% για κάθε εργαζόμενο και το κράτος θα καταβάλλει 4,7% για κάθε δικαιούχο. Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος με ακαθάριστο μηνιαίο εισόδημα 1000 ευρώ, θα καταβάλλει 26, 50 ευρώ και ο εργοδότης του θα καταβάλλει 29 ευρώ στο ταμείο του ΓεΣΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Δύσκολοι καιροί για κόμματα και πρίγκιπες

«Δυστυχώς δεν υπάρχει αντιπολίτευση αφού βάζουν διαγωνισμό ηλιθιότητας μεταξύ τους....»
Αρμαγεδών  |  12:27

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Γεια σας και Καλώς ήλθατε στο Spotcap Global Loan Services, Το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι ...»
Claudia Klein  |  16:31

#PoliticsBlog Οι παραιτήσεις στο ΔΗΚΟ, οι καθαρές συνειδήσεις και ο Παμπορίδης

«Να μη ξεχνούμε και την μείωση θητείας σε 13 μήνες....»
Αρμαγεδών  |  12:32

#PoliticsBlog Οι αποφάσεις του Νίκαρου, ο Νετανιάχου και το «κοινό» restart

«Δυστυχώς το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που μπορεί να βοηθήσει αν πάει κάτι στραβά και είναι δίπλα μας... ...»
Αρμαγεδών  |  14:02

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X