ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βάζουν φρένο στις καταχρήσεις του ΓεΣΥ

Το λογισμικό θα εντοπίζει τις ύποπτες περιπτώσεις και θα ειδοποιεί

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η κατάχρηση του ΓεΣΥ είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν εμφανισθεί στο πρώτο διάστημα της εφαρμογής του. Ένα ζήτημα το οποίο έφθασε έως και το Προεδρικό Μέγαρο με τον Νίκο Αναστασιάδη να παρακολουθεί επισταμένα τα διαπιστωμένα φαινόμενα κατάχρησης του συστήματος υγείας, τον μεγάλο όγκο συνταγογραφήσεων αλλά και τις κλινικές εξετάσεις κυρίως σε εργαστήρια εκτός των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Ο ΟΑΥ στην προσπάθεια να περιορίσει τα φαινόμενα κατάχρησης χρησιμοποιεί το λογισμικό σε ρόλο επιτηρητή. Σύμφωνα με την πρακτική που θα ακολουθηθεί το λογισμικό του ΓεΣΥ θα εντοπίζει τις περιπτώσεις εκείνες όπου η χρήση του συστήματος υγείας ξεφεύγει από τα επιτρεπτά όριο. Τον λόγο στη συνέχεια θα έχουν οι λειτουργοί ελεγκτές οι οποίοι θα συγκρίνουν τα στοιχεία που θα δίνει το λογισμικό προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος της κατάχρησης και αν αυτή ήταν επιβεβλημένη η όχι.

Καταχρήσεις

Όπως είχε γράψει η έντυπη «Κ» χωρίς να διαψευστεί, παράγοντες από το χώρο της υγείας είχαν αποκαλύψει δυο χαρακτηριστικά περιστατικά κατάχρησης του συστήματος χωρίς να υπάρξει προειδοποίηση από το λογισμικό σύστημα του ΓεΣΥ. Γιατρός με ειδικότητα καρδιολόγου μέσα σε ένα μήνα πραγματοποίησε 80 υπερηχογραφήματα (διοισοφάγειο). Όπως μας υποδείχθηκε από ειδικούς, μια ιδιωτική κλινική δεν πραγματοποιεί τόσο μεγάλο αριθμό υπερηχογραφημάτων. Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση ιατρού που έχει ενταχθεί στο ΓεΣΥ.

Πραγματοποιεί πέραν των 30 επισκέψεων ασθενών σε καθημερινή βάση, συν τη χορήγηση ενέσιμων φαρμάκων και στους 30 ασθενείς. Αυτό το οποίο τονίζεται, ως διευκρίνιση από ειδικούς δεν είναι τα ποσά που κερδίζει κάποιος αλλά η έλλειψη εποπτείας από πλευράς του συστήματος. Λόγω της κατάχρησης που παρατηρείται δημιουργούνται και άλλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την υπολειτουργία κάποιων ιατρικών τμημάτων, κυρίως δημοσίων νοσηλευτηρίων σε περιβάλλον ΓεΣΥ.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση αφορά κλινικές εργαστηριακές εξετάσεις όπου υπάρχει ο ισχυρισμός πως τους τελευταίους μήνες τα έσοδα είναι μειωμένα σε βαθμό τέτοιο που δεν καλύπτουν ούτε το μισθολόγιο του προσωπικού. Ισχυρισμός που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες αλλά και προτροπές του ιδίου του υπουργού Υγείας προς στους ασθενείς, κατά την αποτίμηση του πρώτου μήνα εφαρμογής του ΓεΣΥ, για ορθολογική χρήση και των εργαστηριακών εξετάσεων εκτός νοσοκομείων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση