ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διασωληνωμένο το 4χρονο κοριτσάκι με στρεπτόκοκκο Α

Την Τέταρτη είχε βρεθεί θετική στην γρίπη Α

Του Μάριου Χριστοφή

Διασωληνωμένο νοσηλεύεται στην Εντατική του Μακάρειου Νοσοκομείου το 4χρονο κοριτσάκι με διεισδυτική λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α.

Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπ. Υγείας Κωνσταντίνος Αθανασίου ανέφερε πως το κοριτσάκι την Τετάρτη τα ξημερώματα είχε βρεθεί θετικό στην γρίπη Α. Το πρωί της Κυριακής επιδεινώθηκε η κατάσταση της και μεταφέρθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο όπου τη Δευτέρα διαγνώστηκε θετικό στον στρεπτόκοκκο.

Στην Κύπρο μετά από ενέργειες του Υπουργείου Υγείας αφίχθηκε τη Δευτέρα από το Ισραήλ Λοιμωξιολόγος - Παιδοεντατικολόγος ο οποίος παρακολουθά την κατάσταση της και αναμένεται να δώσει περαιτέρω ενημέρωση σήμερα.

Ο κ. Αθανασίου διευκρινίζει ότι περιστατικά διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο Α έχουν καταγραφεί και τους προηγούμενους μήνες στην Κύπρο αλλά δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα. Το περιστατικό με το κοριτσάκι βγήκε στην επιφάνεια λόγω του ότι σημειώθηκαν θάνατοι παιδιών στη Βρετανία αλλά και έξαρσης κρουσμάτων σε άλλες χώρες.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό που πολλοί το φέρουν στο λαιμό και στο δέρμα τους χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης (υγιείς φορείς). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο βακτήριο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο.

Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με τον στρεπτόκοκκο προέρχονται από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS), Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Η μόλυνση από στρεπτόκοκκο είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη στα παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών, αν και μπορεί να εκδηλωθεί σε μικρότερα παιδιά και ενήλικες.

Τρόποι μετάδοσης

Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού μέσω του βήχα και του φτερνίσματος του πάσχοντος, που είναι ιδιαίτερα μολυσματικός κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης.

Η μετάδοση ευνοείται σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός όπως σχολεία, στρατόπεδα, κλειστές δομές και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Χρόνος επώασης

Ο χρόνος επώασης από την επαφή μέχρι την ανάπτυξη των συμπτωμάτων είναι 2-5 μέρες.

Κύρια συμπτώματα

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγος και μυϊκούς πόνους.

Θεραπεία

Λήψη αντιβιοτικής αγωγής κατόπιν οδηγιών από τον προσωπικό ιατρό ή παιδίατρο.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

• Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
• Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
• Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
• Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη

Μέτρα διακοπής της εξάπλωσης της λοίμωξης

Η σωστή υγιεινή των χεριών και η αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μάριου Χριστοφή

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση