ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενέκρινε νομοσχέδιο για την ποιότητα νερού το Υπουργικό

Τι προβλέπει

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Εναρμονιστικό νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης Νόμος του 2023» ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις της, η Υπουργός Υγείας Δρ. Πόπη Κανάρη ανέφερε ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι η εναρμόνιση της Εθνικής Νομοθεσίας με την σχετική οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2020, σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Με το Νομοσχέδιο, σημείωσε η κα υπουργός, εισάγονται επιπρόσθετες πρόνοιες σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο με σκοπό τη μεγαλύτερη προστασία της υγείας των καταναλωτών και την καλύτερη διαχείριση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μέσω μίας ενιαίας προσέγγισης, η οποία θα καλύπτει πλέον ολόκληρη την αλυσίδα υδροδότησης, από την πηγή ως την κατανάλωση.

Με την εφαρμογή  του νομοσχεδίου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά προληπτική προσέγγιση με δράσεις για τη μείωση της ρύπανσης στην πηγή του νερού μέσω της εισαγωγής της «προσέγγισης βάσει κινδύνου» (risk assessment). Αυτή βασίζεται σε εις βάθος ανάλυση ολόκληρης της υδατικής αλυσίδας του νερού.

Στόχος επίσης του νομοσχεδίου είναι να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο νερό της βρύσης, το νερό δηλαδή που παρέχεται από το δημόσιο δίκτυο. Αυτό, τόνισε η κα υπουργός, θα έχει ως επακόλουθο την αύξηση της κατανάλωσης του νερού της βρύσης και τη μείωση της χρήσης πλαστικών φιαλών.

Μέσω του νομοσχεδίου θα ληφθούν παράλληλα, μέτρα για τη διασφάλιση καλύτερης πρόσβασης στο νερό ως επίσης και για την παροχή του στους καταναλωτές από τις δημόσιες υπηρεσίες, δημόσια κτίρια, εστιατόρια, καντίνες και υπηρεσίες τροφοδοσίας. Θα ληφθούν επίσης μέτρα για μείωση των διαρροών του νερού ενώ θα παρέχεται δυνατότητα αναλυτικότερης και πιο αποτελεσματικής ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού. Θα υπάρχει τέλος, η δυνατότητα αντιμετώπισης των αναδυόμενων ρύπων με επιπρόσθετους ελέγχους.

Ερωτηθείσα κατά πόσον ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να γίνει το νερό της βρύσης πόσιμο η κα υπουργός σημείωσε ότι το νερό της βρύσης είναι πόσιμο « Ο κόσμος ίσως να θεωρεί πως το εμφιαλωμένο νερό είναι πιο ασφαλές προς κατανάλωση σε σχέση με το νερό της βρύσης, κάτι που δεν ισχύει. Στόχος μας είναι να περάσουμε το μήνυμα πως το νερό της βρύσης είναι πολύ καλής ποιότητας», κατέληξε η κα υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση