ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εξετάζονται 80 με 100 νέα δείγματα για κορωνοϊό

«Θα επαναληφθούν οι εξετάσεις σε κάποια από τα 152 αρνητικά δείγματα», δήλωσε η Διευθύντρια του Τμήματος Μοριακής Ιολογίας του Ινστιτούτου

ΚΥΠΕ

Άλλα περίπου 80 με 100 δείγματα βρίσκονται για εργαστηριακές εξετάσεις για τον κορωνοϊό στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, ενώ θα επαναληφθούν οι εξετάσεις σε κάποια από τα 152 αρνητικά δείγματα που εξετάστηκαν χθες. Αυτό δήλωσε η Διευθύντρια του Τμήματος Μοριακής Ιολογίας του Ινστιτούτου Χριστίνα Χριστοδούλου, σημειώνοντας από τη μία πως ο αριθμός των δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι χαμηλός, και εκφράζοντας από την άλλη την πεποίθηση πως αυτός θα αυξηθεί, μέσα στην φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων.

Το Ινστιτούτο επισκέφθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ, υπό τον Πρόεδρο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος έστειλε μήνυμα κατά του εφησυχασμού και του πανικού για καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ, ο Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Λεωνίδας Φυλακτού είπε αρχικά πως το Ινστιτούτο είναι ανοικτό προς τους πολιτειακούς αξιωματούχους για να το επισκεφθούν και να τους εξηγηθούν οι διαδικασίες και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ για την επίσκεψη και την στήριξη που παρέχουν προς το Ινστιτούτο.

Ο κ. Φυλακτού σημείωσε πως είναι πάρα πολύ σημαντικό και κομβικής σημασίας το εργαστηριακό τεστ που διεξάγεται στο Ινστιτούτο για τον κορωνοϊό καθώς είναι αυτό που θα κρίνει αν ο ασθενής έχει ή δεν έχει τον ιό.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως δύο ήταν οι λόγοι για τους οποίους η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ επισκέφθηκε σήμερα το Ινστιτούτο. Πρώτον, για να ευχαριστήσουν, να συγχαρούν και να στηρίξουν τον Ινστιτούτο, τον Διευθυντή και τους συνεργάτες του, γιατί επέδειξαν για ακόμη μια φορά τον επαγγελματισμό τους και απέδειξαν ότι μπορούμε ως Πολιτεία να στηριζόμαστε σε αυτό το Ινστιτούτο. «Και η απόδειξη σε αυτή την κρίσιμη για τον τόπο μα φάση με τον κορωνοϊό είναι ότι το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής για ακόμα μια φορά, αξιόπιστα, δίνει στήριγμα στην Πολιτεία», είπε. Ο δεύτερος λόγος είναι η ανάγκη για σωστή και αντικειμενική ενημέρωση και ευχαρίστησε την Διευθύντρια του Τμήματος Μοριακής Ιολογίας, Δρ Χριστίνα Χριστοδούλου για την ενημέρωση.

Καταλήγοντας ο κ. Νεοφύτου έστειλε το μήνυμα ότι ο εφησυχασμός είναι επικίνδυνος, ενώ την ίδια ώρα και ο πανικός προξενεί επιπρόσθετα προβλήματα από αυτά που ενδεχομένως να έχουμε.

Η δρ. Χριστοδούλου είπε πως το Ινστιτούτο είναι ο χώρος στον οποίο αποστέλλονται όλα τα δείγματα για να ελεγχθούν για την θετικότητα τους ως προς τον καινούριο ιό, και τόνισε πως μέχρι σήμερα τα μόνα επιβεβαιωμένα θετικά δείγματα που υπάρχουν στην Δημοκρατία είναι δύο, ενώ υπάρχει και ένα επιβεβαιωμένο δείγμα στα κατεχόμενα το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Ινστιτούτο.

Αναφερόμενη στα θετικά δείγματα στην Κυπριακή Δημοκρατία είπε πως ο αριθμός των 2 θετικών είναι προς το παρόν χαμηλός, εκφράζοντας ωστόσο, την πεποίθηση πως αυτός θα αυξηθεί. «Θα ήθελα να τονίσω ότι ο λόγος που ο αριθμός είναι χαμηλός είναι διότι οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας έχουν εργαστεί και εργάζονται πάρα πολύ σωστά και κουράζονται υπερβολικά για να είναι ο αριθμός των θετικών δειγμάτων όσο πιο χαμηλός γίνεται. Τώρα εναπόκειται σε εμάς να τον κρατήσουμε χαμηλά εκδηλώνοντας την δική μας, προσωπική ευθύνη προς τους συνανθρώπους μας και κυρίως προς τις ευάλωτες ομάδες, ώστε να μην επιτρέψουμε εμείς σαν άτομα ο ιός να προχωρήσει και να αυξήσει τα περιστατικά άρδην σε όλη την Κύπρο», σημείωσε.

Η κ. Χριστοδούλου συνέστησε προσοχή στους πολίτες και τη συνεργασία τους με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην αναχαίτιση της επιδημίας.

Ερωτηθείσα αν θα υπάρξει δεύτερο τεστ στα 152 αρνητικά δείγματα που έχουν εξεταστεί και κατά πόσον στο δεύτερο τεστ μπορεί να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του κορωνοϊού, η κ. Χριστοδούλου είπε πως είναι πιθανόν αν το άτομο έχει μόλις προσβληθεί από το ιό και δεν έχει, ο ιός αρχίσει να πολλαπλασιάζεται, το άτομο να μην παρουσιάζει κλινικά συμπτώματα και η εξέταση να βγει αρνητική. Αν στη συνέχεια, είπε, το άτομο αρχίσει να παρουσιάζει κλινικά συμπτώματα, έστω και ήπια ή ακόμη και αν δεν γνωρίζει αν προέρχονται από κάποια αλλεργία ή κάτι άλλο, θα ήταν καλό να επαναλάβει την εξέταση. Εάν παρουσιάσει και πυρετό, επεσήμανε, πρέπει οπωσδήποτε να επαναλάβει την εξέταση και να μην θεωρήσει πως απλώς θα πρέπει να απομονωθεί.

«Από τη στιγμή που υπάρχει σαν κλινικό σύμπτωμα ο πυρετός τότε σίγουρα έχουμε ξεφύγει από άλλες πιθανές αιτιολογίες του φταρνίσματος ή του βήχα, όπως καταστάσεις αλλεργικής αντίδρασης, και πρέπει να επαναλάβει την εξέταση», είπε.

Ερωτηθείσα αν οι 152 περιπτώσεις που ήταν αρνητικές δεν θα εξεταστούν αν δεν παρουσιάσουν συμπτώματα, η κ. Χριστοδούλου είπε πως υπάρχουν κριτήρια παρακολούθησης και οι υπηρεσίες σίγουρα θα κάνουν και δεύτερες δειγματοληψίες για άτομα που είχαν άμεση επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα όπως χειραψίες και στενή επαφή. Επίσης, όλα τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού σίγουρα θα τους επαναληφθεί το δείγμα καθώς και σε όλα τα άτομα που εργάζονταν στο στενό περιβάλλον του επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Σημείωσε πως άτομα που ήταν απλώς εντός Γενικού Νοσοκομείου, σε άλλα Τμήματα και απλά έτυχε να περάσουν από κοντά στην περιοχή που ήταν το επιβεβαιωμένο κρούσμα, αν δεν παρουσιάσουν κλινικά συμπτώματα δεν θα ήταν αναγκαίο να επαναληφθούν οι δειγματοληψίες.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν και άλλα δείγματα που εξετάζονται πέραν από τα 152, η κ. Χριστοδούλου είπε πως υπάρχουν δειγματοληψίες που διεκπεραιώνονται τώρα και για αυτό δεν έχει κάτι να ανακοινώσει, ενώ αναμένονται να έρθουν στο Ινστιτούτο και άλλα δείγματα για εξετάσεις. Διευκρινίζοντας πως δεν μπορεί να μιλήσει για ακριβή αριθμό δειγμάτων αυτή τη στιγμή καθώς αναμένονται και άλλα, η κ. Χριστοδούλου είπε προέβη στην εκτίμηση ότι ο αριθμός των νέων δειγμάτων ανέρχεται μεταξύ των 80 με 100.

Ερωτηθείσα πόσα δείγματα λήφθηκαν για εξετάσεις από την αρχή της κρίσης, η κ. Χριστοδούλου είπε πως δεν μπορεί να δώσει ακριβή αριθμό. Πρόσθεσε όμως ότι κατά την εκτίμηση της ανέρχονται γύρω στα 250 μη περιλαμβανομένων των καινούριων που δεν παραλήφθηκαν ακόμα, ενώ υπήρξαν και διπλές εξετάσεις ανάμεσα σε αυτά.

Σε ερώτηση αν η εκτίμησή της ότι θα υπάρξουν και νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορά τα 152 που έχουν εξεταστεί ή τα νέα που βρίσκονται τώρα υπό εξέταση, η κ. Χριστοδούλου είπε πώς όχι κατ’ ανάγκη. «Ταξιδεύουμε όλοι μας πολύ συχνά στο εξωτερικό, τώρα πλησιάζει το Πάσχα και θα έρθουν οι φοιτητές από Ιταλία, Αγγλία, Ελλάδα, και σίγουρα όπως ο κόσμος μετακινείται θα έρθει. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έρθει και δεν ευθύνεται κανένας για αυτό, είναι η φυσιολογική πορεία των πραγμάτων», είπε.

Σε ερώτηση αν είναι αντιμετωπίσιμος ο ιός, η κ. Χριστοδούλου απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας, ωστόσο, πως θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή μας στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Σε ερώτηση σχετικά με τη δικοινοτική Επιτροπή για την Υγεία και σε σχέση με τη συνεργασία με τα κατεχόμενα καθώς η εξέταση του επιβεβαιωμένου κρούσματος στα κατεχόμενα δεν έγινε από το Ινστιτούτο, ο κ. Φυλακτού είπε πως υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τους Τ/κ ομόλογους τους στη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας, κάτι που δεν σχετίζεται, όπως ανέφερε, με την δουλειά που γίνεται στο Ινστιτούτο.

Για τις εργαστηριακές εξετάσεις, είπε πως από τα κατεχόμενα τους ενημέρωσαν πως τα πρώτα δείγματα τα είχαν στείλει στην Τουρκία, όμως για τα τελευταία δείγματα έχουν πραγματοποιήσει την εργαστηριακή εξέταση στα δικά τους εργαστήρια. Άρα, όποια ύποπτα κρούσματα υπάρχουν στα κατεχόμενα, αυτά εξετάζονται από τα εργαστήρια στα κατεχόμενα, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση