ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έξυπνο νέο SafePass κατά της πανδημίας

Έρχονται αλλαγές στο υγειονομικό ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο θα μείνει και στη νέα πραγματικότητα της πανδημίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με τη μετάλλαξη «Όμικρον» να δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα σημαντικούς επιδημιολογικούς δείκτες, το βάρος των προσπαθειών εκτόνωσης του επιδημιολογικού κύματος πέφτει πρώτον στη θωράκιση του πληθυσμού με τα όπλα που είναι διαθέσιμα και δεύτερον στην εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Προ των πυλών βρίσκεται η απλούστευση των πιστοποιητικών ελέγχου των πολιτών στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης των δυσκολιών που αυτά επιφέρουν στην καθημερινότητά τους. Δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας, η Κύπρος ετοιμάζεται να ενισχύσει τα ψηφιακά όπλα κατά της πανδημίας εισάγοντας την αναβάθμιση του ψηφιακού SafePass, το οποίο εν πολλοίς θα κλείσει κενά και αδυναμίες που έχουν παρατηρηθεί στη χρήση του υφιστάμενου ψηφιακού πιστοποιητικού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», εδώ και δύο εβδομάδες υπάρχει πρόταση του υπουργείου Υγείας και του υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας για αναβάθμιση ή αντικατάσταση της γνωστής εφαρμογής CovPass Cyprus με μια άλλη, η οποία θα απλοποιήσει τους ελέγχους και θα περιορίσει φαινόμενα πλαστογράφησης υγειονομικών πιστοποιητικών. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μια πρώτη παρουσίαση των δυνατοτήτων της νέας εφαρμογής που θα αντικαταστήσει το CovPass Cyprus, έγινε την περασμένη Τρίτη στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Η πρόταση βρίσκεται στο στάδιο των διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ είναι άγνωστο αν πέρασε από την επιστημονική ομάδα. Εάν και εφόσον δεν υπάρξει κάποιο κώλυμα, το νέο ψηφιακό εργαλείο θα εισαχθεί προς χρήση άμεσα, ως ένα επιπλέον εργαλείο αναχαίτισης της διασποράς της μετάλλαξης «Όμικρον», στην προκειμένη περίπτωση. Η χρήση της νέας εφαρμογής, όπως έλεγε αρμόδια πηγή στην «Κ», θα παραμείνει στην καθημερινότητα των πολιτών όσο χρόνο απαιτηθεί. «Πιστεύουμε ότι το SafePass θα μείνει στη ζωή μας για τα επόμενα δύο χρόνια» ήταν η εκτίμηση της ίδιας πηγής, στο ερώτημα για τη χρονική διάρκεια του ψηφιακού πιστοποιητικού.

Η νέα εφαρμογή

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε στη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, το νέο SafePass στην ουσία αλλάζει τη φιλοσοφία του υφιστάμενου ψηφιακού πιστοποιητικού. Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα έχουν εκφραστεί, η χρήση του θα είναι υποχρεωτική για το σύνολο των καθημερινών δραστηριοτήτων εκτός οικίας. Το νέο SafePass θα κάνει πραγματικότητα τους υγειονομικούς ελέγχους σε χώρους με διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Εν αντιθέσει με τις δυνατότητες του υφιστάμενου ψηφιακού εργαλείου, το νέο θα μπορεί να συγκρίνει το ιστορικό υγειονομικής θωράκισης του κάθε χρήστη με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν σε κάθε χώρο και ανάλογα να επιτρέπει ή όχι την είσοδο σε χώρους. Για να γίνουν κατορθωτές οι νέες ψηφιακές δυνατότητες, η υπό κατασκευή εφαρμογή ή θα αντλεί στοιχεία από την κεντρική μονάδα, ή ο χρήστης θα είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει μια παρόμοια διαδικασία ενημέρωσής της με την υφιστάμενη. Όποια μέθοδος και αν υιοθετηθεί τελικά, η ουσία είναι πως η νέα εφαρμογή θα είναι ενημερωμένη για την υγειονομική κατάσταση του χρήστη. Η δεύτερη σημαντική παράμετρος λειτουργίας της νέας εφαρμογής είναι η κατηγοριοποίηση επικινδυνότητας των χώρων στη βάση και των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Όπως μας ειπώθηκε, με τη νέα εφαρμογή κάποιος θα μπορεί να εισέρχεται ελεύθερα σ’ ένα χώρο και να απαγορεύεται η είσοδός του σε άλλον, όπου τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα είναι διαφορετικά. Επίσης η νέα εφαρμογή θα δώσει λύσεις και στις περιπτώσεις εκείνες εξόδου νέων όπου απαιτείται η συνοδεία εμβολιασμένων γονέων ή κηδεμόνων.

Οι ανεμβολίαστοι

Το νέο SafePass, όπως πιστεύεται, θα περιορίσει σημαντικά τα φαινόμενα πλαστογραφίας υγειονομικών πιστοποιητικών. Από την άλλη θα ασκήσει πίεση σε ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών που παραμένουν ανεμβολίαστοι και που σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι περισσότερο ευάλωτοι στις μολύνσεις και στις σοβαρές νοσηλείες, επιβαρύνοντας σημαντικά το σύστημα υγείας. Παράλληλα οι νέες δυνατότητες θα απλουστεύσουν και θα ενισχύσουν σημαντικά τους υγειονομικούς ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών αλλά και των επιχειρήσεων.

Πλάνο χαλαρώσεων

Ταυτόχρονα με τα μέτρα που λαμβάνονται ή σχεδιάζεται να ληφθούν, το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε την προετοιμασία για ενδεχόμενες χαλαρώσεις. Χρονικά η μερική αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων τοποθετείται μετά από δύο εβδομάδες με την προϋπόθεση πως θα υποχωρήσουν σημαντικοί επιδημιολογικοί δείκτες, όπως αυτός της μεταδοτικότητας (R). Όπως έχει γράψει εγκαίρως η «Κ», ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα ζήτησε κατά την τελευταία συνεδρία της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, την ετοιμασία ενός πλάνου χαλαρώσεων, εάν και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν. Το πλάνο θα ετοιμασθεί στη λογική των συντηρητικών βημάτων και εφόσον ο δείκτης μεταδοτικότητας και ο σκληρός επιδημιολογικός δείκτης των νοσηλειών υποχωρήσουν από τα σημερινά επίπεδα. Σε μια τέτοια περίπτωση και σε συνδυασμό με την υλοποίηση του νέου ψηφιακού εργαλείου, πηγές από την ΣΕΕ έλεγαν στην «Κ» πως μπορούν να γίνουν βήματα αποκλιμάκωσης των μέτρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση