ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί η βρετανική μετάλλαξη πλήττει τους νέους

Οι ειδικοί φαίνεται ότι έχουν αποκρυσταλλώσει τους μηχανισμούς επίθεσης του νέου στελέχους στον ανθρώπινο οργανισμό

Το τρίτο κύμα της πανδημίας χαρακτηρίζεται από την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για πιο παθογόνο και πιο μεταδοτικό στέλεχος. Σε αυτή την φάση της υγειονομικής κρίσης, παρατηρείται η εισαγωγή νεαρότερων ατόμων στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, ως συνέπεια της βρετανικής μετάλλαξης. Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκαν θάνατοι ατόμων που διένυαν την τρίτη και την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν από τους πολίτες. Το γεγονός αυτό οδηγεί τους επιστήμονες σε νέα συμπεράσματα, σε σχέση με την εξέλιξη του ιού SARS-CoV-2 και αποδίδουν την μεγαλύτερη παθογονικότητα και μεταδοτικότητα σε συγκεκριμένους λόγους.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας, δρ Πέτρος Καραγιάννης, εξηγεί στην «Κ» ότι τα δύο αυτά στοιχεία του νέου κορωνοϊού είναι αλληλένδετα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδόθηκε από τα ζώα στους ανθρώπους κι οι μεταλλάξεις αποτελούν τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρει να προσαρμοστεί στον ανθρώπινο οργανισμό, για να επιβιώσει και να επικρατήσει. Συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη ακίδα του ιού γίνεται πιο σταθερή, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Καραγιάννης, ώστε να μπορεί ο ιός να προσβάλλει πιο εύκολα τα ανθρώπινα κύτταρα. Κατά συνέπεια, αφού είναι πιο προσαρμοσμένος στον οργανισμό του ανθρώπου μπορεί να προσβάλει περισσότερα κύτταρά του.

Αλυσιδωτά, ακολουθεί η πτυχή της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας που χαρακτηρίζει την βρετανική μετάλλαξη. Αυτή είναι η συνέχεια της παθογονικότητάς της, αφού ο ιός, πλέον, μπορεί να προσβάλει περισσότερα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, έτσι αυξάνεται το ιικό φορτίο του μολυσμένου από τον SARS-CoV-2 ατόμου, το οποίο εκβάλλει μεγαλύτερη ποσότητα του ιού κατά τον βήχα, το φτάρνισμα και, γενικά, την εντονότερη εκπνοή.

Δραστηριοποίηση και νοοτροπία

Στους πιο πάνω παράγοντες, έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι οι νεαρότερες ηλικίες είναι ακόμα ακάλυπτες εμβολιαστικά, σε αντίθεση με τους ηλικιωμένους. Την ίδια ώρα, οι νεότεροι είναι αυτοί που δραστηριοποιούνται περισσότερο, αφού πολλοί τομείς της οικονομίας είναι σε λειτουργία, όπως οι χώροι εργασίας, τα σχολεία και οι χώροι εστίασης. Πλέον, όμως, πρέπει να γίνει κατανοητό, τονίζουν συνεχώς οι ειδικοί, ότι οι νεότερες ηλικίες δεν είναι άτρωτες απέναντι στον ιό, εξαιτίας των μεταλλάξεων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το Υπουργείο Υγείας απέσυρε την φράση «με υποκείμενα νοσήματα» από τις ανακοινώσεις των θανάτων, καθώς οι νέοι θεωρούν, βάσει των πρώτων δεδομένων, ότι, εφόσον είναι μικροί σε ηλικία και υγιείς δεν θα νοσήσουν, αν μολυνθούν. Αυτή η πεποίθηση έχει ανατραπεί και τρανή απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι έχουν καταλήξει άτομα νεαρής ηλικίας ή έχουν διασωληνωθεί, κατά την διάρκεια του τρίτου κύματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X