ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιωάννου: Με θετικό πρόσημο το πρώτο δεκαήμερο του ΓεΣΥ

Πολύ λιγότερα τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν σε σχέση με αυτά που αναμένονταν είπε ο Υπουργός Υγείας

Newsroom K

Πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα ήταν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στο «πρώτο δεκαήμερο» εφαρμογής της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Υγείας για να εξεταστεί η μέχρι τώρα πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ, ο Υπουργός τόνισε πως τα προβλήματα αυτά είχαν να κάνουν κυρίως με την εξοικείωση των δικαιούχων και των παρόχων, αλλά και στην εκπαίδευση των δεύτερων. Για τα της εκπαίδευσης, ο Υπουργός είπε πως τα εκπαιδευτικά σεμινάρια συνεχίζουν και στόχος είναι να εξαλειφθούν όποια προβλήματα.

Ο κ. Ιωάννου συνόψισε πως, η μέχρι τώρα πορεία των δέκα και πλέον ημερών είναι με θετικό πρόσημο.

Παρουσιάζοντας στοιχεία, ο Υπουργός είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ 360 προσωπικοί ιατροί και περί τους 114 παιδιάτρους. Σχολίασε δε, πως, ένας παιδίατρος αντιστοιχεί στα 1.400 παιδιά. Εκεί που είπε ότι παρατηρήθηκε πρόβλημα, ήταν με την ένταξη των ειδικών ιατρών στο ΓεΣΥ. Εξήγησε πως δεν υπήρχε κίνητρο και η πολιτική που παρατηρήθηκε ήταν η αναμονή μέχρι να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ. Πλέον, είπε, έχουν εγγραφεί 150 ιδιωτικοί ειδικοί γιατροί ενώ μαζί με τους γιατρούς του δημοσίου που έχουν σχεδόν όλοι εγγραφεί, φτάνουν τους 500. Στο επόμενο διάστημα συμπλήρωσε και συγκεκριμένα εντός Ιουλίου, αναμένεται να αυξηθούν στους 600 - 650 και θα υπάρξει αυξημένη πίεση για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.

Οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ μέχρι στιγμής είναι 600.000 είπε ο Υπουργός, αλλά δεν πρέπει να σταματήσει η προσπάθεια. "Τώρα χρειάζεται ακόμα περισσότερη προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών. Για τα δημόσια νοσηλευτήρια, πρέπει να δώσουμε όλα τα εφόδια ώστε να ανταποκριθούν και αυτά με τη σειρά τους. Παράλληλα, δείχνουμε εμπράκτως ότι έχουμε καλά αντανακλαστικά με προσλήψεις όπου υπάρχουν κενά, ενώ τριπλασιάστηκε και το κονδύλι του εξοπλισμού", υπογράμμισε.

Εξοικείωση στα φαρμακεία

Όσον αφορά στα φαρμακεία, ο κ. Ιωάννου είπε ότι έχουν ενταχθεί όλα και τα πλείστα προβλήματα που παρατηρήθηκαν ήταν εξοικείωσης και από μεριάς παρόχων, αλλά και δικαιούχων. Έχον ενταχθεί πέραν των 1.000 φαρμάκων, είπε, ενώ δεν υπάρχει ούτε μία κατηγορία φαρμάκων που να μην έχει καλυφθεί. Αναμένονται άλλα 180 φάρμακα, τα οποία θα ενταχθούν και αυτά.

Αλλάζοντας κεφάλαιο, τόνισε ότι αύριο, την Παρασκευή 14 του μηνός δηλαδή, θα αναβαθμιστεί το λογισμικό του ΟΑΥ, ενώ στις επόμενες δύο εβδομάδες θα γίνει η επόμενη. "Προσπαθεί ο οργανισμός να ανταποκριθεί και στόχος είναι η συνεχής βελτίωση", τόνισε.

Για τα των δημοσίων νοσηλευτηρίων και τα "ραντεβού", ο Υπουργός είπε πως οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου θέλουν μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019 όλα τα υφιστάμενα ραντεβού να ισχύουν χωρίς παραπομπή. Από τη 1η Σεπτεμβρίου, θα ακυρωθούν όλα και θα επαναπρογραμματιστούν.

Τέλος, για τα δημόσια φαρμακεία, είπε ότι θα κλείσουν βάση του χρονοδιαγράμματος. Αποφασίστηκε να λειτουργούν μέχρι τέλος Αυγούστου, ενώ το προσωπικό τους θα απορροφηθεί σε θέσεις που προκύπτει ανάγκη.

Αναμενόμενη η φυγή γιατρών

"Περιμέναμε τη φυγή γιατρών από το δημόσιο", είπε ο Υπουργός, λέγοντας πως οι διαφορετικοί οικονομικοί όροι του ΓεΣΥ ήταν αναμενόμενο να έφερναν τέτοιο αποτέλεσμα. Ωστόσο, είπε, έχουν γίνει ήδη κινήσεις για να καλυφθούν τα κενά. Μπορεί απλά, τόνισε, να υπάρξουν δύο - τρεις εβδομάδες που μία θέση θα μείνει κενή, διότι υπάρχει κενό στη διαδικασία πρόσληψης και παύσης ενός γιατρού.

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της επιτροπής Υγείας, Κώστα Κωνσταντίνου για καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για κακές πρακτικές γιατρών του ΟΑΥ στο πρώτο δεκαήμερο, είπε ότι όποιες συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη λειτουργία του ΓεΣΥ, θα διορθωθούν. Ανέφερε ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να εξυπηρετούνται επί ίσοις όροις και να υπάρχει και ίση μεταχείριση.

Για όποια προβλήματα τόνισε πως είναι ενήμερος ο επίτροπος Εποπτείας, ο οποίος μέσα στα καθήκοντά του είναι να εξετάζει παραβατικές συμπεριφορές. "Μην ξεχνάτε πως πλέον υπάρχει ιστορικό με το Γεσυ. Όταν για παράδειγμα ένας γιατρός παραπέμπει συνεχώς τους πολίτες σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, τότε αυτό καταγράφεται στο σύστημα και θα εξετάζεται γιατί προχωρά σε τέτοιες ενέργειες", σημείωσε και κατέληξε με την εκτίμηση ότι η ίδια η αγορά θα αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις αφού οι δικαιούχοι θα έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν προσωπικό ιατρό ανά εξάμηνο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X