ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κομισιόν - Χαιρετίζει την έναρξη του προγράμματος «Η ΕΕ για την υγεία»

Σε εκδήλωση του Harvard μίλησε η επίτροπος Κυριακίδου

ΚΥΠΕ

Η Κομισιόν χαιρετίζει την σημερινή έναρξη ισχύος του προγράμματος «Η ΕΕ για την υγεία» (EU4Health), μετά την έγκριση από το Συμβούλιο στις 17 Μαρτίου και η ψηφοφορία επί του προγράμματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Μαρτίου.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Από σήμερα χαράσσουμε μια νέα πορεία για την πολιτική της ΕΕ στον τομέα της υγείας. Η έναρξη ισχύος του προγράμματός μας “Η ΕΕ για την υγεία” θα θέσει στη διάθεσή μας τα απαραίτητα μέσα για να πραγματοποιήσουμε μακροχρόνιες αλλαγές στη δημόσια υγεία. Ο άνευ προηγουμένου προϋπολογισμός ύψους 5,1 δισ. ευρώ θα μας επιτρέψει να πραγματοποιήσουμε στοχευμένες επενδύσεις προκειμένου να ενισχύσουμε την ετοιμότητά μας για την αντιμετώπιση κρίσεων και να οικοδομήσουμε εκ νέου ισχυρότερα, ανθεκτικότερα και πιο προσβάσιμα συστήματα υγείας. Αυτό ακριβώς αναμένουν οι πολίτες μας από μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.»

Το πρόγραμμα αυτό, που προτάθηκε από την Κομισιόν στις 28 Μαΐου 2020, αποτελεί την απάντηση της ΕΕ στη νόσο COVID-19, η οποία είχε σημαντικό αντίκτυπο στο ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, στους ασθενείς και στα συστήματα υγείας στην ΕΕ.

Ως εκ τούτου ξεκινά διάθεση 5,1 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας και την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας.

Το πρόγραμμα «Η ΕΕ για την υγεία» αποτελεί το μεγαλύτερο, από άποψη προϋπολογισμού, πρόγραμμα στον τομέα της υγείας που θα παράσχει χρηματοδότηση σε χώρες της ΕΕ, οργανώσεις υγείας και ΜΚΟ.

Στόχοι του προγράμματος «Η ΕΕ για την υγεία» είναι:

  • η βελτίωση και η ενίσχυση της υγείας στην Ένωση·
  • η προστασία των πολιτών της Ένωσης από σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας·
  • η εξασφάλιση μεγαλύτερης διαθεσιμότητας, προσβασιμότητας και οικονομικής προσιτότητας φαρμακευτικών, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και προϊόντων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων·
  • η ενίσχυση των συστημάτων υγείας, της ανθεκτικότητάς τους και της αποδοτικής χρήσης των πόρων

Την ίδια ώρα, ενώπιον εκατοντάδων φοιτητών και καθηγητών η Κύπρια Επίτροπος είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε διαδικτυακή εκδήλωση του Harvard για την Πανδημία της νόσου Covid19 καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετώπισε τα προβλήματα δίνοντας έμφαση στις κοινές λύσεις στη βάση της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Σήμερα, η υγεία βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας», ανέφερε στην εισαγωγική της ομιλία. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το μομέντουμ για να φέρουμε την αλλαγή. Πρέπει να εξετάσουμε την ευρύτερη εικόνα — πώς ζούμε, πώς παράγουμε και πώς αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο και το περιβάλλον μας», είπε.

Πολεμάμε, πρόσθεσε, «ένα ιό του αναπνευστικού συστήματος, σε έναν κόσμο που πνίγεται από τη ρύπανση», σημειώνοντας ότι «τόσο οι κοινωνίες μας όσο και ο πλανήτης δυσκολεύονται να αναπνεύσουν».

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, «η πανδημία αντιστρέφει δεκαετίες προόδου στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης. Ωστόσο, μας έχει αφυπνίσει. Μας υπενθύμισε ότι οι μεγαλύτερες προκλήσεις — από την κλιματική αλλαγή έως τη μικροβιακή αντοχή, ή την αύξηση των μεταδοτικών και μη μεταδοτικών νοσημάτων — είναι κοινές και παγκόσμιες».

«Για αυτό και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να αντιμετωπιστούν από κοινού, σε όλο τον πλανήτη μας και μέσα από συνεργασία», σημείωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων.

«Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι μπορούμε να κάνουμε μαζί πολύ περισσότερα. Η ΕΕ, ενεργώντας πάντα κατόπιν πρόσκλησης των κρατών μελών μας, έχει λάβει αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για τον τερματισμό της πανδημίας COVID-19 — σχετικά με τον εμβολιασμό, τα ανιχνευτικά τεστ, την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων», είπε.

«Πριν από δύο χρόνια, μια κοινή Ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμού θα ήταν αδιανόητη. Σήμερα, είναι μια πραγματικότητα, με 2.6 δισεκατομμύρια δόσεις διασφαλισμένες για τους Ευρωπαίους πολίτες», σημείωσε.

Όπως κάθε ιός, είπε, «η νόσος COVID-19 έχει αναδείξει τις ελλείψεις στις κοινωνίες μας και στα συστήματα υγείας μας — ενώ ταυτόχρονα έχει ενισχύει τις ανισότητες, έχει στοχεύσει τις ευάλωτες ομάδες».

Η Στ.Κυριακίδου χαρακτήρισε την πανδημία ως την μεγαλύτερη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας που μπορεί να ανακαλέσει κανείς στη μνήμη του: «για αυτό και πρέπει να θέσουμε τώρα σε εφαρμογή μακροπρόθεσμες λύσεις για αυτό και έχουμε σπάσει κάποια ταμπού. Προτείναμε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, η οποία θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη, πιο συντονισμένη για να ανταποκριθεί στις διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

Μετά το τέλος της διάλεξης η Επίτροπος δέχθηκε ερωτήσεις από καθηγητές και φοιτητές, ενώ έδωσε τη θετική της απάντηση στην πρόσκληση όπως στο μέλλον πραγματοποιήσει μια ακόμη διάλεξη, με φυσική παρουσία στο ιστορικό πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση