ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κορωνοϊός: Αποφάσεις με το βλέμμα στο Φθινόπωρο

Επιφυλακτικότητα επιστημόνων λόγω ενδεχόμενης έξαρσης εποχικών λοιμώξεων ταυτόχρονα με την ύπαρξη της Cοvid-19

Της Ιωάννας Κυριάκου

Μικρές χαλαρώσεις στα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, οι οποίες τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο (09/10), ανακοίνωσε την Παρασκευή (08/10) το Υπουργικό Συμβούλιο, με τους επιδημιολόγους να εκφράζουν επιφυλακτικότητα για το τι μέλλει γενέσθαι ενόψει της φθινοπωρινής περιόδου. Κληθείς να σχολιάσει τα νέα μέτρα, ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, δήλωσε στην «Κ» ότι πρόκειται για μικρές αναπροσαρμογές λόγω της καλής επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, οι οποίες δεν αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την εξέλιξη της πανδημίας εφόσον θα εφαρμοστούν όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες που προϋποθέτει το νέο διάταγμα του Υπουργού Υγείας. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι δεν ζητήθηκε η άποψη των επιδημιολόγων για την λήψη των νέων μέτρων, κάτι το οποίο απέδωσε στο ότι τα μέτρα δεν ήταν «ιδιαίτερης επικινδυνότητας».

Επιφυλακτικότητα ενόψει φθινοπώρου

Επιφυλακτικότητα φαίνεται να προκαλεί στην επιστημονική ομάδα η απρόβλεπτη πτυχή του ιού, η αλλαγή του καιρού καθώς και η συμπεριφορά των πολιτών, ένα τρίπτυχο το οποίο μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την πορεία της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Σύμφωνα με τον Δρ Καραγιάννη, πριν προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η πανδημία, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες μολύνσεων στην κοινότητα. «Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει κολλήσει γύρω στα 100 και τα σαββατοκύριακα βλέπουμε διψήφιους αριθμούς επειδή γίνονται λιγότερα τεστ», εξήγησε.

Όπως είπε και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, η αλλαγή των καιρικών συνθηκών τις επόμενες μέρες, αλλά και οι εκτιμήσεις των επιστημονικής κοινότητας, που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη έξαρση των εποχικών λοιμώξεων τη χειμερινή περίοδο ταυτόχρονα με την ύπαρξη της Covid-19, επιβάλλουν την προσεκτική άρση περιορισμών, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Οι νέες χαλαρώσεις

Η σταθερή βελτίωση των επιδημιολογικών και νοσοκομειακών δεικτών, με μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, των νοσηλευόμενων και των θανάτων που καταγράφεται αυτή την περίοδο, οδήγησαν το Υπουργικό Συμβούλιο στο να προχωρήσει σε άρση ορισμένων περιορισμών που αφορούν ποδοσφαιρικούς αγώνες, γάμους, βαφτίσεις, λειτουργία θεάτρων και σινεμά, εκδηλώσεις και εστίαση.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες σε πληρότητα 75% της χωρητικότητας του γηπέδου, νοουμένου ότι τηρείται μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού (εμβολιασμός και με τις 2 δόσεις ή εμβολιασμός με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson και μετά από πάροδο δύο εβδομάδων), είτε
 • Πιστοποιητικό ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19 τους τελευταίους έξι (6) μήνες, είτε
 • Πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR με ισχύ 72 ωρών.

Η λειτουργία θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων και αιθουσών θεαμάτων διέπεται από τα ακόλουθα:

 • Μέγιστος αριθμός προσώπων 300 άτομα σε εσωτερικούς χώρους με απαραίτητη προσκόμιση SafePass, είτε
 • Μέγιστος αριθμός προσώπων 350 άτομα σε εξωτερικούς χώρους με απαραίτητη προσκόμιση SafePass, είτε
 • Με πληρότητα 75% της χωρητικότητας του υποστατικού, νοουμένου ότι στο υποστατικό εισέρχονται μόνο άτομα με πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες ή με πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος εξέτασης PCR με ισχύ 72 ωρών.

Σχετικά με την λειτουργία υποστατικών/χώρων και διενέργεια κοινωνικών εκδηλώσεων, ισχύουν τα εξής:

 • Αύξηση του μέγιστου αριθμού προσώπων σε εσωτερικούς χώρους από 250 σε 300 άτομα, με απαραίτητη προσκόμιση SafePass, είτε
 • Αύξηση του μέγιστου αριθμού προσώπων σε εσωτερικούς χώρους από 450 σε 500 άτομα, νοουμένου ότι στο υποστατικό εισέρχονται μόνο άτομα με πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες.
 • Αύξηση του αριθμού προσώπων ανά τραπέζι από 10 σε 12.

Οι πιο πάνω αλλαγές στον μέγιστο αριθμό ατόμων εφαρμόζονται στα ακόλουθα:

 • Παρουσία πιστών κατά τον εκκλησιασμό ή/και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας
 • Τέλεση γάμων, βαπτίσεων και κηδειών
 • Διεξαγωγή εκδηλώσεων, περιλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων σε χώρους εστίασης, χώρους εκδηλώσεων και δεξιώσεων, ξενοδοχείων ή/και τουριστικών καταλυμάτων, νυχτερινών κέντρων, κέντρων διασκέδασης και μουσικοχορευτικών χώρων
 • Χώροι εστίασης: εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία, χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κτλ
 • Νυχτερινά κέντρα, χώροι δεξιώσεων, δισκοθήκες, κέντρα διασκέδασης και μουσικοχορευτικοί χώροι
 • Παρουσία θεατών σε αγώνες που διεξάγονται σε γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις (εξαιρουμένων των γηπέδων ποδοσφαίρου).

Τα υπόλοιπα μέτρα παρατείνονται μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2021.

Τρίτη δόση σε όλους;

Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, επιδημιολογική ομάδα και Υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν σύσκεψη προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα που αφορούν την πανδημία. Σύμφωνα με τον Δρ Καραγιάννη, την σύσκεψη αναμενόταν να απασχολήσει, μεταξύ άλλων, η χορήγηση της τρίτης δόσης στον γενικότερο πληθυσμό, με τον ίδιο να προτείνει τη μείωση του ηλικιακού ορίου για εμβολιασμό με 3η δόση στα 50 έτη.

Για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, πέραν αυτών που είναι ηλικίας άνω των 70 ετών, ρωτήθηκε την Παρασκευή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είπε «θα ακούσουμε βεβαίως τις συμβουλές των επιστημόνων, ο Υπουργός Υγείας θα κάνει εισηγήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι ένα ενδεχόμενο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε ένα φθινόπωρο χωρίς προβλήματα». 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση