ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύπρος: Σχεδόν χίλιοι θάνατοι από καρδιαγγειακά το 2021

Η σχετική ανακοίνωση του Υπ. Υγείας

ΚΥΠΕ

Σχεδόν χίλιοι θάνατοι με βασική αιτία τα καρδιαγγειακά νοσήματα καταγράφηκαν στην Κύπρο το 2021, με βασική αιτία τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με στοιχεία που δίδει στη δημοσιότητα η Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείο Υγείας.

Κατά τη διάρκεια Εργαστηρίου, που διοργάνωσε χθες το Υπουργείο Υγείας, με θέμα την αποτελεσματική διαχείριση των καρδιοαγγειακών νοσημάτων, αναφέρθηκε πως τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου ανά την υφήλιο, με περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, και την υπ΄ αριθμό ένα απειλή για τη δημόσια υγεία κάθε χώρας.

Για την Κύπρο παρατέθηκαν στοιχεία από τη Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας, τα οποία κάνουν λόγο για συνολικά 7.326 θανάτους το 2021, οι 994 εκ των οποίων αφορούσαν θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε ότι ποσοστό 6,5% του πληθυσμού, 18 ετών και άνω, νοσεί από ισχαιμικές καρδιοπάθειες και 6,9% από νοσήματα των αρτηριών.

Εξάλλου, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου, «σημαντικά υψηλά ποσοστά» καταγράφονται στους παράγοντες κινδύνους, που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως ο διαβήτης με ποσοστό 12,5%, η αρτηριακή υπέρταση με ποσοστό 29,5% και η υπερλιπιδαιμία με ποσοστό 28,2%.

«Η άμεση παρέμβαση είναι επιτακτική διαφορετικά οι αριθμοί αυτοί θα εκτοξευθούν σε ακόμα μεγαλύτερους αριθμούς», προειδοποιεί το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι υπό το φως των εν λόγω δεδομένων έθεσε στις προτεραιότητες του το πολυσήμαντο αυτό θέμα και αποφάσισε την ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής για τη διαχείριση των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων.

Στο Εργαστήρι συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες, επιστημονικές εταιρείες, επαγγελματίες υγείας και εκπρόσωποι ασθενών, οι οποίοι κατέθεσαν απόψεις και εισηγήσεις, για το θέμα της αποτελεσματικής διαχείρισης των καρδιοαγγειακών νοσημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση