ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι επαναλοιμώξεις έφεραν την απόφαση για τους 3 μήνες

Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στοχεύουν στην κατάλληλη προετοιμασία για την αντιμετώπιση της «Όμικρον»

Της Ιωάννας Κυριάκου

Υπό τη σκιά της «Όμικρον» το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε την Τρίτη (21/12) νέα μέτρα σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Παρά την ανοδική πορεία που καταγράφουν τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες ξεπερνώντας τα 800, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε ηπιότερες αποφάσεις σε σχέση με πέρυσι, αποδίδοντας την εν λόγω εξέλιξη στην αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη και τον ψυχολογικό παράγοντα. Η «Κ» επικοινώνησε τόσο με το Υπουργείο Υγείας όσο και με τους επιδημιολόγους προκειμένου να ξεκαθαρίσει το σκεπτικό των μέτρων που ανακοινώθηκαν. Όπως προκύπτει οι αποφάσεις που λήφθηκαν στοχεύουν στην κατάλληλη προετοιμασία για την αντιμετώπιση της «Όμικρον». 

Το σκεπτικό των αποφάσεων

Τα υφιστάμενα μέτρα, η ατομική ευθύνη, η ψυχολογία αλλά και η αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη ήταν οι κύριοι παράγοντες πάνω στους οποίους στηρίχθηκαν οι προχθεσινές αποφάσεις. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας τα υφιστάμενα μέτρα είναι ήδη αυστηρά ενώ οι προσπάθειες επικεντρώνονται στον άμεσο εντοπισμό της «Όμικρον» μέσα από την διενέργεια περισσότερων τεστ αλλά και τον σχηματισμό μιας ξεκάθαρης επιδημιολογικής εικόνας πριν από την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και των πολιτών στους χώρους εργασίας τους. Οι επιδημιολόγοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι σε αντίθεση με πέρυσι, φέτος έχουμε τα εμβόλια τα οποία μετριάζουν τις νοσήσεις και σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα. Όπως εξάλλου δήλωσε κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεών του ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, όλες οι ηλικιακές ομάδες παρουσιάζουν αύξηση στο ποσοστό εμβολιασμού, καθώς τις τελευταίες 10 ημέρες, 8.390 άτομα έλαβαν την 1η δόση εμβολίου, 11.813 άτομα έλαβαν τη 2η δόση εμβολίου και 71.111 άτομα έλαβαν την 3η δόση εμβολίου.

Ανησυχία για τις επαναλοιμώξεις

Παρά την αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη οι αρμόδιοι τονίζουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό καθώς η εμφάνιση θετικών κρουσμάτων της παραλλαγής «Όμικρον» στη χώρα μας ενδέχεται να επιβαρύνει την επιδημιολογική εικόνα. Προβληματισμό προκαλεί επίσης το γεγονός ότι τα άτομα που νόσησαν από κορωνοϊό δεν έχουν μακροχρόνια ανοσία, καθώς παρουσιάστηκαν πολλές επαναλοιμώξεις στην κοινότητα. Όπως μας αναφέρθηκε, πολλά άτομα που νόσησαν από κορωνοϊό δεν εμβολιάστηκαν καθώς θεώρησαν πως ήταν θωρακισμένα και ξανά νόσησαν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάρρωσή τους. Αυτός είναι και ο λόγος που το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη μείωση της χρονικής περιόδου του πιστοποιητικού νόσησης κατά της covid-19 από 6 μήνες σε 3 μήνες.

Η εξαίρεση για τα παιδιά

Οι διαφωνίες μεταξύ διαζευγμένων γονέων για το κατά πόσο θα προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών τους οδήγησε το Υπουργικό Συμβούλιο στο να επιτρέψει στα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών να προσέρχονται σε χώρους εστίασης. Συγκεκριμένα, ενώπιον του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται πολλές περιπτώσεις όπου ο ένας γονέας θέλει να εμβολιάσει το παιδί του και ο άλλος διαφωνεί. Ως εκ τούτου αποφασίστηκε ότι από τις 22 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2022, τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών θα μπορούν να προσέρχονται σε χώρους εστίασης, σε θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, γάμοι και βαπτίσεις με την προσκόμιση αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης PCR ή Rapid test διάρκειας 72 ωρών, νοουμένου ότι συνοδεύονται από γονέα/κηδεμόνα που ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του πρόγραμμα. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, καθοριστικό ρόλο για τη λήψη της εν λόγω απόφασης ήταν και το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει για εμβολιασμό παιδιών.

Ελπίδες και τεστ παντού

Όπως όλα δείχνουν η πορεία της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας ενόψει των γιορτών θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματική επιτήρηση της κατάστασης και τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές στις 10 Ιανουαρίου αποφασίστηκε ούτως ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να γίνουν τεστ, να ανιχνευθούν τυχόν κρούσματα και να αναρρώσουν μαθητές και καθηγητές που εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Αποτελεί, όπως μας αναφέρθηκε, μια προσπάθεια να ανοίξουν τα σχολεία κάτω από τις καλύτερες συνθήκες. Με την ίδια λογική πάρθηκε και η απόφαση για τους εργαζόμενους, οι οποίοι έστω και αν ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα κατά της Covid-19 ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης, υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test με διάρκεια 7 ημερών για την είσοδο τους στον εργασιακό τους χώρο, με εξαίρεσή αυτούς που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου. Όσον αφορά τη σύσταση οι πολίτες να διενεργούν rapid τεστ ή self τεστ πριν την επίσκεψη τους σε οικίες ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, οι επιδημιολόγοι εκφράζουν την ελπίδα ότι οι πολίτες θα αντιληφθούν τη σημασία της εν λόγω σύστασης και θα επιδείξουν ατομική ευθύνη.

Δύο διαφοροποιήσεις στις εισηγήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εισηγήσεις που οδηγήθηκαν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνες από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ενώ υπήρξαν δύο μικρές διαφοροποιήσεις κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με την προσκόμιση τεστ από ανεμβολίαστα παιδιά 12-17 ετών για είσοδό τους στους χώρους εστίασης. Η αρχική εισήγηση των επιστημόνων ήταν να επιτρέπεται η είσοδος στους χώρους εστίασης σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών με προσκόμιση τεστ διάρκειας 48 ωρών, ωστόσο το Υπουργικό αποφάσισε να αυξήσει το ηλικιακό όριο στα 17 έτη και το τεστ να διαρκεί 72 ώρες για να μην χρειαστεί να γίνουν αλλαγές στην εφαρμογή CovScan.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση