ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πληθαίνουν οι αναφορές περί εμπορίου ωαρίων στην Κύπρο

Εντείνεται ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο μετεξέλιξης της δωρεάς ωαρίων σε εμπόριο - Με έναν λειτουργό το Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Τον ασκό του Αιόλου φαίνεται ότι άνοιξε η συζήτηση που διεξήχθη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το ενδεχόμενο μετεξέλιξης της δωρεάς ωαρίων σε εμπόριο στην Κύπρο. Ο προβληματισμός γύρω από το ζήτημα εντείνεται, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρακτική από ορισμένους να προσεγγίζουν νεαρές με στόχο να τις πείσουν να δωρίσουν τα ωάρια τους έναντι αμοιβής που τέθηκε ενώπιον της Βουλής δεν αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις. Μητέρες υποστηρίζουν ότι οι κόρες τους έχουν προσεγγιστεί για να δωρίσουν τα ωάρια τους έναντι αμοιβής που φθάνει τα 1000 ευρώ. Όπως είχε αναφερθεί και ενώπιον της Βουλής, οι εύκολοι «στόχοι» φαίνεται ότι είναι φοιτήτριες.

Σε συγκεκριμένη περίπτωση, όπως πληροφορούμαστε, γυναικολόγος προσπάθησε να πείσει 19χρονη να γίνει δότρια ωαρίων.

«Διαφέρει όταν γίνεται με κίνητρο τα χρήματα και όχι αλτρουιστικά για να βοηθήσεις π.χ μια άλλη γυναίκα που αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας. Το ενδεχόμενο να γίνεται κατ’ επανάληψη φαίνεται ότι είναι υπαρκτό. Η νομοθεσία δεν μπόρεσε να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε με τήρηση μητρώου δωρητριών», τονίζει η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά.

Σύμφωνα με την ίδια το Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι υποστελεχωμένο καθώς λειτουργεί εκτός από τα μέλη του Συμβουλίου με έναν γραμματειακό λειτουργό.

Στο μεταξύ, η πρόφαση ότι τα ποσά που παρέχονται σε γυναίκες αφορούν στην κάλυψη των εξόδων των γυναικών που προσεγγίζονται και ακολουθούν τη συγκεκριμένη διαδικασία ως δότριες ωαρίων προτάσσεται καθώς σύμφωνα με την νομοθεσία επιτρέπεται η καταβολή των δαπανών που είναι απαραίτητες για τη λήψη και την κρυοσυντήρηση. Ωστόσο, η νομοθεσία απαγορεύει έναντι αμοιβής οποιαδήποτε διάθεση ή αγορά ή χρήση ωαρίων / σπέρματος προερχόμενων από δότη.

Η καταβολή των δαπανών περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

α) Τις ιατρικές, εργαστηριακές και νοσηλευτικές δαπάνες πριν, κατά και μετά τη λήψη των ωαρίων/ σπέρματος

(β) τα έξοδα της μετακίνησης, διαμονής και διατροφής του δότη∙ και

(γ) κάθε απώλεια εσόδων του δότη εξαιτίας της αποχής του από την εργασία του, τα οποία αποδεδειγμένα στερήθηκε για την προετοιμασία και πραγματοποίηση της λήψης.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σχετική καταγγελία στην Αστυνομία σε σχέση με το ζήτημα ή υπόθεση η οποία να διερευνάται όπως ανέφερε στην «Κ» ο Εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου.

Το ζήτημα της απουσίας ενός κεντρικού μητρώου στο οποίο να καταγράφονται οι δότριες θα τεθεί ξανά ενώπιον της Βουλής καθώς θεωρείται ένα από τα θέματα από το οποίο πιθανόν να προκύπτουν προβλήματα.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι η δωρεά ωαρίων θα πρέπει να γίνεται μόνο μια φορά για χρήση από μία οικογένεια ή ένα μονήρες άτομο. Από την στιγμή που δεν τηρείται κεντρικό Μητρώο, τα Κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που ναι μεν διατηρούν το δικό τους μητρώο δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν κάποιος υπήρξε ξανά στο παρελθόν δότης. Ακόμη και η αιμομιξία είναι ένας ορατός κίνδυνος σε περίπτωση που δότης επαναλαμβάνει τη διαδικασία στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, δότης δύναται να δωρίσει ωάρια ή σπέρμα πέραν της μιας φοράς σε περίπτωση που η δωρεά αφορά περίπτωση ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μόνιμου κάτοικου στο εξωτερικό.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση