ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:22
 

Προτάσεις ιδιωτών γιατρών για αλλαγές στο ΓεΣΥ

Η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών προτείνει την κατάργηση της λίστας στην πρωτοβάθμια φροντίδα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τις αλλαγές που προτείνει σχετικά με τη δημιουργία συνθηκών συμμετοχής όλων των γιατρών και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο Γενικό Σύστημα Υγείας έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ).

Σε ανακοίνωσή τους, οι ιδιώτες γιατροί καταθέτουν προτάσεις για τους προσωπικούς ιατρούς, τους ειδικούς ιατρούς, την κατάργηση της λίστας στην πρωτοβάθμια φροντίδα και την ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου από τον ασθενή.

Συγκεκριμένα, η ΕΝΙΚ προτείνει την κατάργηση της λίστας στην πρωτοβάθμια φροντίδα και ο κάθε πολίτης να μπορεί ελεύθερα να επισκέπτεται οποιοδήποτε γιατρό επιθυμεί.

«Αυτό», σημειώνει, «θα δημιουργήσει όρους υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των γιατρών για καλή εξυπηρέτηση των πολιτών και αμοιβή των γιατρών ανάλογη με το έργο που επιτελούν. Εκ των πραγμάτων θα πλεονεκτούν οι καλύτεροι, επιστημονικά καταρτισμένοι, αυτοί που κερδίζουν την εμπιστοσύνη του ασθενούς υπό συνθήκες καλύτερων συμπεριφορών, ποιοτικότερης άσκησης ιατρικής σε υγιές περιβάλλον με κερδισμένο τον ασθενή».

Σε σχέση με το ότι οι πολίτες σήμερα πληρώνουν σε μεγάλο βαθμό διπλά γιατί αν ο γιατρός της επιλογής τους δεν συμμετέχει στο ΓεΣΥ αναγκάζονται να πληρώνουν είτε ιδιωτικά είτε μέσω ιδιωτικής ασφάλειας, η ΕΝΙΚ προτείνει να δημιουργηθούν οι συνθήκες συμμετοχής όλων των ιατρών στο σύστημα.

«Βασική προϋπόθεση είναι η δημιουργία αυστηρού ελεγκτικού μηχανισμού των ιατρικών πράξεων για να μην κάνει ο καθένας ότι θέλει εις βάρος των υπολοίπων»

Όπως αναφέρει, «βασική προϋπόθεση είναι η δημιουργία αυστηρού ελεγκτικού μηχανισμού των ιατρικών πράξεων για να μην κάνει ο καθένας ότι θέλει εις βάρος των υπολοίπων και κατ’ επέκταση να εκμεταλλεύεται το σύστημα», σημειώνοντας ότι «οι αμοιβές θα είναι συμφωνημένες και σταθερές είτε εξωνοσοκομειακά είτε ενδονοσοκομειακά σύμφωνα με τα διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα και κανόνες».

«Έτσι μπορεί το σύστημα να εξοικονομεί χρήματα για να προσφέρονται εκεί που πραγματικά χρειάζονται ειδικά στους ασθενείς που έχουν πραγματική ανάγκη, αποφεύγοντας την επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών», επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά στα ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια, αυτό που προτείνει η ΕΝΙΚ είναι ότι αναλογεί στους δικαιούχους από το ΓεΣΥ να μπορούν να το κάνουν χρήση στον γιατρό ή το νοσηλευτήριο που επιθυμούν.

«Μια πρόταση», αναφέρει, «πλήρως εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα δικαιώματα των πολιτών στην υγεία. Προτείνουμε τον διαχωρισμό της αμοιβής ιατρού και νοσηλευτηρίου και τον καθορισμό του ύψους των ιατρικών πράξεων. Αν θα χρειαστεί συμπληρωμή αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά έκανε τους υπολογισμούς και τους ελέγχους του ο ΟΑΥ. Αν έκανε σωστούς ελέγχους και προγραμματισμό δεν θα χρειαστούν συμπληρωμές», προσθέτει.

Τέλος, αναφέρει ότι «τα ιδιωτικά και πολιτικά συμφέροντα (συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι) που δεν επιθυμούν αλλαγές (έχουν σημαντικά οφέλη αν μείνει το σύστημα ως έχει, ειδικά από τον θεσμό του προσωπικού ιατρού) και πολεμούν τις εισηγήσεις μας, θα πρέπει να είναι έτοιμα να αντιταχθούν στη λαϊκή κατακραυγή, που καταγράφεται καθημερινά με τις δυσλειτουργίες και ανεπάρκειες και την έλλειψη πλάνου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε αφαίρεση του όρου 4.11, προχωρεί άμεσα ο ΟΧΣ

«Ωραία είδηση για τον όρο 4.11. Αλήθεια τι λέει αυτός ο όρος; »
Χ  |  19:28

Σε αφαίρεση του όρου 4.11, προχωρεί άμεσα ο ΟΧΣ

«Ωραία είδηση για τον όρο 4.11. Αλήθεια τι λέει αυτός ο όρος; »
Χ  |  19:27

Ευρωβαρόμετρο: Δυσπιστούν έναντι των κομμάτων οι Κύπριοι

«Ε! Πως να το κάνουμε; Είμαστε «δύσπιστοι» εμείς εδώ στην Κύπρο!! Παρ΄ όλο που τα Κόμματα μας ...»
YIANNOULIS  |  11:09

Ευρωβαρόμετρο: Δυσπιστούν έναντι των κομμάτων οι Κύπριοι

«Βλέποντας το debate της κακιάς ώρας που είδαμε προ ημερών, δεν βλέπω το λόγο γιατί να εμπιστευτώ τα ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X