ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κατεχόμενα: «Δεν υπάρχει αίτημα έκδοσης για τον Σενέρ Λεβέντ»

Όπως μεταδίδει το παράνομο «τ/κ πρακτορείο ειδήσεων», επικαλούμενο πηγές του «υπουργείου εξωτερικών»

ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχει αίτημα «έκδοσης» για τον δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ από την Τουρκία, μεταδίδει το παράνομο «τ/κ πρακτορείο ειδήσεων», επικαλούμενο πηγές του «υπουργείου εξωτερικών».

Πηγές του «υπεξ» με δηλώσεις στο «πρακτορείο» διέψευσαν τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες «εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Σενέρ Λεβέντ στην Τουρκία και ζητήθηκε η έκδοσή του».

Χαρακτηρίζοντας τις εν λόγω ειδήσεις ως παραπληροφόρηση, οι πηγές του «υπεξ» ανέφεραν ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν έχει υποβάλει κανένα αίτημα έκδοσης για τον Σενέρ Λεβέντ στις «αρχές» του ψευδοκράτους.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι το Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας ζήτησε μόνο την κοινοποίηση της απόφασης που εκδόθηκε εναντίον του Σενέρ Λεβέντ, αναφέροντας ότι αυτό δεν συνιστά αίτημα έκδοσης.

Στο στόχαστρο από το 2018

Όπως εξήγησε ο ίδιος ο κ. Λεβέντ στο ΚΥΠΕ, η τελευταία εξέλιξη αποτελεί την κορύφωση μιας σειράς δικαστικών διώξεων που ξεκίνησαν εναντίον του στην Τουρκία. «Πότε ξεκίνησε αυτή η διαδικασία; Μετά τις 22 Ιανουαρίου 2018», αναφέρει, κάνοντας λόγο για μια αλυσίδα γεγονότων. «Μια υπόθεση για μια γελοιογραφία είχε φτάσει στα 'δικαστήρια' εδώ, με πρωτοβουλία της τουρκικής πρεσβείας και με μήνυση του Ταγίπ Ερντογάν. Στο δικό μας 'δικαστήριο', όμως, την υπόθεση την κερδίσαμε εμείς. Αυτή την υπόθεση που κερδίσαμε εδώ. Όμως ο Ερντογάν την μετέφερε στην Άγκυρα».

Στην Τουρκία, όπως περιγράφει ο κ. Λεβέντ, η διαδικασία έλαβε έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. «Με δίκασαν ερήμην στην Άγκυρα. Και μου έδωσαν ένα χρόνο φυλάκιση», σημειώνει. Η ιστορία όμως δεν σταμάτησε όμως εκεί. «Στη συνέχεια, άνοιξαν άλλη μια δίκη για ένα άλλο μου άρθρο και μου έδωσαν άλλον ένα χρόνο φυλάκισης από εκεί. Μετά, άνοιξαν και τρίτη δίκη για άλλο άρθρο και μου έδωσαν έξι μήνες φυλάκιση από εκεί». Η τελευταία κοινοποίηση που έλαβε, αφορά στην οριστικοποίηση της τελευταίας ποινής. «Μου λένε ότι αρχικά ότι μου επέβαλαν ποινή φυλάκιση 6 μηνών. Επειδή δεν άσκησα έφεση η ποινή έχει οριστικοποιηθεί. Και τώρα έχει καθοριστεί (αυξηθεί) στους 12 μήνες».

Ο Σενέρ Λεβέντ δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με την απόφαση και εξηγεί τους λόγους, που είναι τόσο νομικοί όσο και βαθύτατα πολιτικοί. «Στην Τουρκία η δικαιοσύνη έχει μηδενιστεί. Έχει μηδενιστεί εντελώς. Έχει αφεθεί μεταξύ των δύο χειλιών του Ταγίπ Ερντογάν», τονίζει, αμφισβητώντας ευθέως τη νομιμότητα και την ανεξαρτησία του τουρκικού δικαστικού συστήματος.

«Δεν θα αποδεχθώ την απόφαση»

Προχωρώντας στην ανάλυσή του, δηλώνει ότι η αναγνώριση αυτής της απόφασης θα αποτελούσε προσβολή προς όλους τους άδικα φυλακισμένους στην Τουρκία. «Το να αποδεχθώ εγώ αυτή την απόφαση, ως ένας Κύπριος, δεν θα ήταν μια αδικία προς όλους τους άλλους φίλους, τους άλλους ανθρώπους που κρατούνται άδικα εκεί; Δεν πιστεύω ότι ο Σελαχαττίν Ντεμίρτας, ο Οσμάν Καβαλά ή η Φιγκέν Γιουκέκνταγ κρατούνται δικαίως. Όλο αυτό είναι μια τρομοκρατία, είναι τα αποτελέσματα που έφερε το καθεστώς του ενός ατόμου».

Επιπλέον, ο κ. Λεβέντ εγείρει σοβαρά νομικά ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία. «Μια δίκη ερήμην είναι άκυρη, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σύμφωνα με τους δικούς μας 'νόμους'. Είναι μια δίκη όπου δεν έγινε καν υπεράσπιση», επισημαίνει. Αναφερόμενος στη συμφωνία «αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής» μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, την οποία επικαλούνται οι τουρκικές αρχές, τη χαρακτηρίζει ως «μονομερή». «Λειτουργεί μονομερώς. Το καθεστώς εδώ εκδίδει στην Τουρκία όποιον του ζητηθεί. Όμως, η Τουρκία δεν εκδίδει εδώ τα άτομα που αναζητούνται στην Κύπρο (κατεχόμενα). Μια τέτοια έκδοση δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα από την Τουρκία προς την Κύπρο».

«Δεν ζητώ άσυλο»

Διαψεύδοντας κατηγορηματικά φήμες που τον θέλουν να εξετάζει το ενδεχόμενο μετάβασης στις ελεύθερες περιοχές για να αποφύγει τη σύλληψη, τονίζει: «Όχι, σίγουρα όχι. Δεν σκοπεύω να πάω ούτε εκεί ούτε πουθενά αλλού για να ζητήσω άσυλο. Θα παραμείνω εδώ, στη χώρα μου, στο σπίτι μου».

Ο βετεράνος δημοσιογράφος βλέπει την υπόθεσή του ως μια ακόμα απόδειξη της πραγματικής φύσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων. «Αυτό που συμβαίνει αποδεικνύει ξεκάθαρα και περίτρανα ότι η Τουρκία είναι μια κατοχική δύναμη. Αυτό είναι ένα νέο παράδειγμα. Εμείς εδώ βρισκόμαστε υπό την κατοχή και τη στρατιωτική διοίκηση της Τουρκίας από το 1974. Αυτή η χώρα είναι αποικία της Τουρκίας, προτεκτοράτο της. Και εμείς είμαστε οι όμηροί της».

Το μήνυμά του προς τις τουρκικές αρχές είναι αδιαπραγμάτευτο: «Μου απευθύνουν κάλεσμα να παραδοθώ, σωστά; Δεν θα παραδοθώ. Δεν θα παραδοθώ, όπως έγραψα και σήμερα στην εφημερίδα. Δεν παραδόθηκα (στο παρελθόν) στον φασισμό και δεν θα παραδοθώ. Αν θέλουν, ας με συλλάβουν. Για εμένα, αυτή η απόφαση του δικαστηρίου της Άγκυρας είναι ανύπαρκτη».

Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη που λαμβάνει από την ελληνοκυπριακή κοινότητα, πολιτικά κόμματα, την Ένωση Συντακτών Κύπρου, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου, όπως ενημερώθηκε, το θέμα του πρόκειται να συζητηθεί, τονίζοντας τη σημασία της διεθνοποίησης της υπόθεσής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση