ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τατάρ: Απάντηση στα «εμπάργκο» ο «μετασχηματισμός οπτικών ινών»

Είπε ότι κατά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη θα θέσει το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης στις περιοχές Μιας Μηλιάς και Λουρουτζίνας

ΚΥΠΕ

Αυτό είναι μια απάντηση σε όσους εμποδίζουν την «τδβκ» με «απομόνωση και εμπάργκο», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ για το «πρωτόκολλο μετασχηματισμού οπτικών ινών» η υπογραφή του οποίου έγινε το μεσημέρι στην κατεχόμενη Λευκωσία, παρουσία και του Τούρκου Αντιπροέδρου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης σε χαιρετισμό του είπε ότι «η δομή εδώ θα αυξήσει την παραγωγικότητα, καθοδηγούμενη από ισχυρά μηνύματα και, φυσικά, από την οικονομία, τον πράσινο μετασχηματισμό και όλες τις μελλοντικές εξελίξεις».

Κατά τον κ. Τατάρ αυτές οι επενδύσεις θα διευκολύνουν επίσης την επιστροφή και τις επενδύσεις πολυάριθμων επιχειρηματιών από άλλες χώρες, ακόμη και από Τ/κ που τώρα ζουν στην Αγγλία, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Ο Τατάρ ανέφερε ότι βλέπουν όλες τις συναντήσεις ως συναντήσεις «προς την κατεύθυνση της συνεργασίας δύο κρατών»

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα σε δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη, ο οποίος υποστήριξε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν τις τελευταίες μέρες στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου - τα οποία απέδωσε στην ε/κ πλευρά- έδειξαν για ακόμα μια φορά πόσο ορθή είναι η επιμονή του στο θέμα του ανοίγματος σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι κατά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη θα θέσει το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης στις περιοχές Μιας Μηλιάς και Λουρουτζίνας.

Εκφράζει, πρόσθεσε, σε όλες τις πλατφόρμες τις «ευαισθησίες» του στο θέμα των σημείων διέλευσης τις οποίες έθεσε και στη Γενεύη, όμως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης -ισχυρίστηκε - δεν έχει επιδείξει εποικοδομητική στάση από τον Μάρτιο και εντεύθεν.

Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, πάντοτε είναι εποικοδομητική και τα περισσότερα από τα 9 υφιστάμενα οδοφράγματα εξυπηρετούν την ε/κ πλευρά, υποστηρίζοντας ότι τα σημεία στον Λιμνίτη και στη Ζώδια εξυπηρετούν σχεδόν εξ ολοκλήρου την ε/κ πλευρά και ότι το ποσοστό χρήσης τους από τους Τ/κ είναι μικρότερο του 10%.

Χαρακτηρίζοντας σημαντική την άτυπη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι βλέπουν όλες τις συναντήσεις ως συναντήσεις «προς την κατεύθυνση της συνεργασίας δύο κρατών».

Επαναλαμβάνοντας τη θέση πως μόνο με δημιουργία κοινού εδάφους μπορεί να υπάρξουν επίσημες διαπραγματεύσεις, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι από την άλλη είναι σημαντική η συνέχιση εποικοδομητικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, κάτι για το οποίο προσπαθεί, όπως είπε, αλλά η ε/κ πλευρά -όπως ισχυρίστηκε - προβάλλει δυσκολίες από καιρού εις καιρόν και δεν θέλει να έχει τις «τουρκοκυπριακές αρχές ως συνομιλητή».

Ο κ. Τατάρ χαρακτήρισε ως «πρόκληση» και «επίθεση άνευ όπλων» τις πρακτικές των Ελληνοκυπρίων στο θέμα των περιουσιών και υποστήριξε πως αυτές οι επιθέσεις, όπως χαρακτήρισε τις συλλήψεις σφετεριστών, δεν έχουν καμία νομική βάση και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να εγκαταλείψουν αυτή τη στάση.

Θα θέσει το θέμα αυτό, είπε, κατά τη σύνοδο στη Νέα Υόρκη και θα πει στον ΓΓ του ΟΗΕ πως «πρώτη φορά μετά το 2017 δημιουργήθηκε μια καλή ατμόσφαιρα και τώρα πλήττεται αυτή η καλή ατμόσφαιρα με τις συλλήψεις».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση