ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε έξαρση η γαστρεντερίτιδα - Τι πρέπει να κάνετε

Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας τις τελευταίες μέρες είναι αυξημένα στην Κύπρο με αρκετούς συμπολίτες μας να ταλαιπωρούνται.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε επικοινωνία με την Βοηθό Διευθύντρια Παιδιατρικής και Συντονίστρια της Ομάδας Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων στο Υπουργείο Υγείας Δρ. Μαρία Κολιού, μας πληροφόρησε ότι ο ιός ήταν σε έξαρση την περασμένη εβδομάδα κυρίως ένεκα των υψηλών θερμοκρασιών που ευνοούν τέτοιου είδους ιούς.

Όπως ανάφερε η κ. Κολιού τα συμπτώματα είναι μικρής διάρκειας και συνήθως εκδηλώνονται με πυρετούς εμετούς και διάρροιες.

Να σημειωθεί ότι η γαστρεντερίτιδα εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων τροφών ή νερού, καθώς και με την απευθείας επαφή με ήδη μολυσμένο άτομο.

Ως εκ τούτου η κ. Κολιού τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή κυρίως στην πρόληψη με καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά το φαγητό.

Γαστρεντερίτιδα - Αντιμετώπιση

Σταματήστε να τρώτε για λίγες ώρες για να ηρεμήσει το στομάχι σας.

Πίνετε άφθονα υγρά, όπως ένα αθλητικό ποτό ή νερό, για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Αν έχετε πρόβλημα να κρατήσετε τα υγρά (λόγω εμετού) να τα πίνετε σε συχνές, αλλά μικρές γουλιές. Βεβαιωθείτε ότι ουρείτε κανονικά και ότι τα ούρα σας είναι “φωτεινά” και διαυγή, αλλά όχι σκούρα. Αν είναι σκούρα, αυτό είναι ένδειξη αφυδάτωσης. Τυχόν ζάλη είναι, επίσης, σημάδι αφυδάτωσης. Εάν έχετε οποιαδήποτε από αυτά τα συμπτώματα συμβαίνουν και ταυτόχρονα δεν μπορείτε να πίνετε αρκετά υγρά, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Όταν αρχίσετε πάλι να τρώτε, κάντε το σταδιακά και με μικρές ποσότητες: Μην βιαστείτε να φάτε, ακόμα και αν πεινάτε. Ξεκινήστε σιγά-σιγά και επιλέξτε τροφές που είναι εύκολες στην πέψη τους, όπως κράκερ, τοστ, τζελ φρούτων, μπανάνες, ρύζι και κοτόπουλο. Σταματήστε να τρώτε όταν νιώσετε ότι επιστρέφει η ναυτία σας. Αποφύγετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, την καφεΐνη, το αλκοόλ, το κάπνισμα και φυσικά τις λιπαρές τροφές και τα φαγητά με πολλά μπαχαρικά για μερικές ημέρες.

Ακεταμινοφαίνη: Πάρτε κάποιο απλό φάρμακο για την ανακούφιση της δυσφορίας, εκτός αν έχετε ηπατική νόσο.

Ξεκούραση: Αυτό είναι πιο σημαντικό από όσο νομίζετε. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ανακτήσει σταδιακά τις δυνάμεις του, όσο και αν νιώθετε ότι “βαρεθήκατε να κάθεστε”!

Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν...

-Κάνετε εμετούς για περισσότερο από δύο ημέρες
-Έχετε διάρροια για αρκετές ημέρες
-Έχετε διάρροια με αίμα
-Έχετε πυρετό από 38 °C και πάνω
-Νιώθετε ζαλάδα ή λιποθυμία, όταν σηκώνεστε όρθιοι
-Νιώθετε διαρκή σύγχυση
-Έχετε έντονο πόνο στην κοιλιά

Πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπιση από iatropedia

Πηγή: 24news 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση