ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Τρικλοποδιά» στο ΓεΣΥ η κίνηση της ΕΠΑ

Ως προσπάθεια αποφυγής νέου κλίματος πόλωσης στο χώρο της υγείας η κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η αυτεπάγγελτη έρευνα που πραγματοποίησε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), στα γραφεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) είχε ως εφαλτήριο τους ενδεχόμενους περιορισμούς του ανταγωνισμού, όπως λέει η πρόεδρος της Επιτροπής, η τοποθέτηση, όμως, του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας εκ των πραγμάτων έδωσε μια διαφορετική διάσταση.

Η γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Προεδρικό, ξεπέρασε κατά πολύ το σκεπτικό που αναπτύσσει η ΕΠΑ, τοποθετώντας στην προμετωπίδα ανησυχίες για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ, από μια πιθανή αναζωπύρωση του συγκρουσιακού κλίματος στο χώρο της υγείας. «Το ΓΕΣΥ, είναι μία οφειλόμενη υποχρέωση του κράτους προς τους πολίτες και αποτελεί μια κοινωνική κατάκτηση που αγκαλιάστηκε από το σύνολο του λαού και την πλειοψηφία των εμπλεκομένων στην υλοποίησή του, χωρίς τα όποια μέτρα πειθαναγκασμού».

Η κίνηση της ΕΠΑ φαίνεται πως αιφνιδίασε την κυβέρνηση, εκδηλώθηκε σε μια χρονική στιγμή που χαρακτηρίζεται κρίσιμη για το μέλλον του ΓεΣΥ, με τις φωνές εκ μέρους των ιδιωτών γιατρών να έχουν υποχωρήσει αισθητά. Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούνται στη προεδρική ανακοίνωση για την έρευνα της ΕΠΑ, «ατυχέστατη και αχρείαστη», δείχνουν πως ο Νίκος Αναστασιάδης ουσιαστικά έσπευσε να τοποθετηθεί προκειμένου να μην εκληφθεί η «πρωτοβουλία» της ΕΠΑ, ως εχθρική ενέργεια της κυβέρνησης κατά του ιδιωτών γιατρών που δεν έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ.

Η σχετική αναφορά στην ανακοίνωση είναι χαρακτηριστική. «Γι’ αυτό και τα όποια μέτρα τείνουν να επηρεάσουν την ελεύθερη βούληση των παρόχων υπηρεσιών υγείας ή του όποιου πολίτη, βρίσκουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάθετα και αυστηρά αντίθετο με ανάλογες πρωτοβουλίες». Κυβερνητικές πηγές μας έλεγαν πως το μόνο που δεν χρειάζεται στην παρούσα φάση, είναι ένα νέο μέτωπο με μια μεγάλη επαγγελματική ομάδα της υγείας, εξέλιξη που θα έβαζε σε περιπέτειες την διαφαινόμενη επιτυχή προσαρμογή του ΓεΣΥ.

Στο πνεύμα αυτό, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως το κλίμα ηρεμίας, καθώς και η επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν ενδεχομένως να λειτουργήσουν θετικά για μερίδα ιδιωτών γιατρών απέναντι στο ΓεΣΥ.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Από πλευράς ΕΠΑ η πρόεδρός της, Λουκία Χριστοδούλου, απέρριψε πως πίσω από την έρευνα βρίσκονται άλλοι λόγοι, πέραν του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής. Η κ. Χριστοδούλου κληθείς από την «Κ» να προσδιορίσει τους λόγους που προκάλεσαν την αυτεπάγγελτη έρευνας μας είπε πως αυτοί έχουν να κάνουν με ενδεχόμενους περιορισμούς του ανταγωνισμού. Όπως μας τονίσθηκε, η έρευνα προέκυψε από τις αποφάσεις του ΠΙΣ για τη συμμετοχή των ιατρών στο ΓεΣΥ. Εδώ όπως τόνισε η κ. Χριστοδούλου, προκύπτει παραβατική συμπεριφορά. «Δεν μπορεί να παίρνονται αποφάσεις που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό».

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος

Από πλευράς ιδιωτών ιατρών, μέλη του ΠΙΣ, μετά τις αρχικές αντιδράσεις οι τόνοι έχουν υποχωρήσει με το συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών να εκδηλώνει πρόθεση να κινηθεί και νομικά κατά της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού. Ο ισχυρισμός για επηρεασμών ιδιωτών γιατρών, από πλευράς ΠΙΣ, απορρίπτεται. Αυτό το οποίο τονίζεται είναι πως τα όργανα των γιατρών δεν εκπροσωπούν εμπορικά συμφέροντα και δεν εμπίπτουν στην δικαιοδοσία της ΕΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση