ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χάπι στο σπίτι κατά του COVID-19

Συνταγογραφείται δωρεάν από γιατρούς του ΓΕΣΥ, το παίρνετε στο σπίτι και αποτρέπετε την επιδείνωση της υγείας σας.

Ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη κατά του κορωνοϊού κατέφθασε και στην Κύπρο. Είναι το φάρμακο Lagevrio, το οποίο μπορούμε να παίρνουμε στο σπίτι μας, μετά από δωρεάν συνταγογράφηση του γιατρού μας μέσω του ΓΕΣΥ και το οποίο, χάρη στην ισχυρή αντιική του δράση, μπορεί να αναχαιτίσει την επιδείνωση της ασθένειας COVID-19, σώζοντάς μας από νοσηλεία στο νοσοκομείο, ακόμη και από το θάνατο.

Το Lagevrio είναι μια δια στόματος φαρμακευτική αγωγή, ένα χάπι σε μορφή κάψουλας, δηλαδή, το οποίο μπορούμε να προμηθευτούμε από το φαρμακείο και να ξεκινήσουμε να το παίρνουμε στο σπίτι, μόλις ξεκινήσουν τα συμπτώματα κορωνοϊού και διαγνωσθούμε θετικοί φορείς του ιού.

Αποτελεί, ως εκ τούτου, τη νέα, αποτελεσματική ασπίδα που προστατεύει τους ασθενείς με COVID-19 από την ανάγκη νοσηλείας και τον κίνδυνο θνητότητας, εφόσον χορηγηθεί από το θεράποντα γιατρό έγκαιρα. Το Lagevrio μπορεί να συνταγογραφηθεί στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ από τον προσωπικό μας γιατρό, αλλά και από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, όπως Παθολόγους, Λοιμωξιολόγους, Πνευμονολόγους, Αιματολόγους, Οικολόγους, Καρδιολόγους Νεφρολόγους, Νευρολόγους, Ρευματολόγους, Ενδοκρινολόγους και Γηρίατρους.

 

Το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας επιτρέπει την δωρεάν συνταγογράφηση του Lagevrio από τους παραπάνω γιατρούς σε ασθενείς θετικούς στον COVID οι οποίοι είναι: Ηλικίας άνω των 60 ετών, ή Άνω των 18 ετών αλλά εμπίπτουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (ομάδες υψηλού κινδύνου έχουν οριστεί η χρόνια αναπνευστική νόσος, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η σοβαρή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η χρήση βιολογικών παραγόντων (π.χ. από ρευματοπαθείς), η χρόνια λήψη κορτικοειδών, οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία ή ανοσοθεραπεία (ογκολογικοί ασθενείς), άτομα με HIV, κληρονομικές ή επίκτητες ανοσοανεπάρκειες, ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες (π.χ. Θαλασσαιμία).

Το Lagevrio, λοιπόν, έρχεται για να καλύψει το κενό που υπήρχε μέχρι τώρα, στη θεραπεία ασθενών με COVID-19, εφόσον μεταξύ εμβολίων και ενδοφλεβίων φαρμάκων (δηλαδή όταν πλέον νοσηλευτεί κάποιος) δεν υπήρχε κάποια φαρμακευτική αγωγή, που να απέτρεπε την επιδείνωση των συμπτωμάτων από την ασθένεια COVID-19. Τώρα, όμως, οι ασθενείς που εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες, μπορούν να απευθυνθούν στον γιατρό τους και να ζητήσουν την δωρεάν συνταγογράφησή του.

Είναι σημαντικό, να ξεκινήσει κανείς να παίρνει το Lagevrio όσο πιο νωρίς γίνεται. Καθώς έχει αντιική δράση, αν ξεκινήσουμε να το παίρνουμε άμεσα, τότε βοηθούμε τον οργανισμό μας να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα το ιικό φορτίο, αποτρέποντας έτσι την επιδείνωση της κατάστασή μας. Συστήνεται όπως ξεκινήσουμε να παίρνουμε το Lagevrio μέχρι πέντε μέρες το αργότερο από την έναρξη των συμπτωμάτων ή την ημερομηνία θετικού COVID τεστ (όποιο έχει συμβεί πρώτο). Σε αντίθετη περίπτωση, αν περιμένουμε να χειροτερεύσουν τα συμπτώματά μας, θα είναι αργά και δεν θα δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής, καθώς θέση πια στην φαρμακευτική μας αγωγή θα πάρουν οι ενδοφλέβιες θεραπείες στο νοσοκομείο...

Οι διεθνείς μελέτες για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου έχουν δείξει 89% μείωση θανάτου. Στην Κύπρο, το Lagevrio έχει χορηγηθεί σε περισσότερους από χίλιους ασθενείς και μόνο το 7% εκείνων που πήραν το φάρμακο χρειάστηκαν νοσηλεία. Και το σημαντικότερο, δεν παρατηρήθηκε κανένας θάνατος. Μιλώντας για το Lagevrio, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών είπε πως «είναι ένα φάρμακο που είναι υπέρ να το έχουμε παρά να μην το έχουμε, ιδίως οι ομάδες πληθυσμού που το χρειάζονται».

Το αντιικό φάρμακο υπάρχει στα νοσοκομειακά φαρμακεία του ΟΚΥπΥ (πρώην δημόσια νοσοκομεία, π.χ. Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Νέο Νοσοκομείο Λεμεσού και Λάρνακος κ.τ.λ.)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση